Sunday, 30 March 2014

Ρυθμίσεις της τελευταίας ώρας εν μέσω διαδηλώσεων και απειλών

ποιοι δεν θα πληρώσουν φόρο υπεραξίαςΡυθμίσεις της τελευταίας ώρας εν μέσω διαδηλώσεων και απειλών
29/03/2014
Εν μέσω μεγάλης αναταραχής από την πλευρά σειράς επαγγελματικών κλάδων που επιμένουν ότι θίγονται και με τον εκνευρισμό εντός και εκτός κοινοβουλίου να φθάνει στο ζενίθ, καθώς τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση (με δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα), όσο και οι συνδικαλιστές (κυρίως των φαρμακοποιών) και οι εμπλεκόμενοι στα φωτοβολταϊκά ανέβασαν τους τόνους, δόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη δημοσιότητα το επίμαχο πολυνομοσχέδιο-σκούπα.
Το πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει σειρά ευεργετικών διατάξεων σχετικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και ρυθμίσεις που προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις και εντάσεις – με έμφαση στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ – συζητείται το Σάββατο από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου και ψηφίζεται το βράδυ της Κυριακής, μετά από συζήτηση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το γεγονός ότι η υπερψήφισή του συνδέεται άμεσα με την εκταμίευση της δόσης των 10 δις ευρώ, φαίνεται ότι έχει κάμψει τις αντιδράσεις των βουλευτών που, παρά τις διαφωνίες τους, προβληματίζονται με το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα στον αέρα, κυρίως εν όψει λήξεως ομολόγων τον Μάιο.
Πάντως, στο στόχαστρο όλων βρίσκεται το υπουργείο Ανάπτυξης, που κατηγορείται ότι διαπραγματεύτηκε χωρίς να λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Α. Λοβέρδου που δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει μεν το νομοσχέδιο, πλην όμως ο υπουργός Ανάπτυξης πρέπει να παραιτηθεί.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, σύμφωνα με το οποίο στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και στο Οικονομικών, έφτασε επιστολή από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, σύμφωνα με την οποία η Τρόικα δίνει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για τη συμφωνία για το γάλα.
Οι πληροφορίες του σταθμού αναφέρουν ότι στο κείμενο της επιστολής αναφερόταν πως η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις διαβουλεύσεις και να εφαρμόσει επακριβώς τα όσα συμφωνήθηκαν για το γάλα, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η τελική συμφωνία είναι στον αέρα.
Επίσημη απάντηση από την πλευρά των υπουργείων δεν υπήρξε, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι είναι φυσιολογικό σε μια διαπραγμάτευση να υπάρχουν συζητήσεις και συνεχής επικοινωνία, ωστόσο, όπως είπε, ο ίδιος δεν έχει λάβει γνώση για την ύπαρξη τέτοιας επιστολής.
«Εγώ δεν έχω δει τέτοια e-mail, σαν και αυτά που φημολογείται ότι έχουν υπάρξει. Εκείνο που ξέρω είναι ότι υπάρχουν συνεχείς επαφές των τεχνικών ομάδων της κυβέρνησης με τις τεχνικές ομάδες της τρόικας έτσι ώστε να ελεγχθούν επιμέρους κείμενα», είπε.
Οι αποφάσεις για τον φόρο υπεραξίας
Εξαιρούνται από τον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο.
Παράλληλα, για τον υπολογισμό του φόρου θα γίνεται αποπληθωρισμός προκειμένου να περιορίζεται η επιβάρυνση για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.
Την εξαίρεση των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995 προανήγγειλε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, στην ομιλία του στο 10o Athens Tax Forum του Ελληνο - Αμερικάνικου Επιμελητηρίου.

Ο κ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε ακόμη ότι από τον Φόρο Υπεραξίας Εισηγμένων Μετοχών απαλλάσσονται οι μικρομέτοχοι. Ειδικότερα, ο φόρος θα επιβάλλεται μόνον εφόσον αυτός που πωλεί μετοχές συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και οι μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και έπειτα.

Επίσης, όπως διευκρίνισε, δεν θα υπόκεινται σε παρακράτηση οι τόκοι ομολόγων και έντοκων γραμματίων του Δημοσίου που αποκτούν νομικά πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι Ελλάδος.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στις υπόλοιπες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν σε φορολογικά θέματα, διευκρίνισε ακόμη:

- Για τις περισσότερες παραβάσεις ( υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης, μη έκδοση αποδείξεων κ.λπ.) από επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, το πρόστιμο μειώνεται στα 250 από τα 1.000 ευρώ, ενώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία μειώνεται στα 500 από τα 2.500 ευρώ, βάζοντας και οροφή για πολλαπλές παραβάσεις. Επίσης, τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου δεν υπόκεινται σε πρόστιμο εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
- Το ακατάσχετο όριο αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ μπαίνει και νομοθετικό φρένο σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ.

- Δεν επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στις αμοιβές των επιχειρήσεων για δικαιώματα σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

- Οι συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης.

- Τα αποθεματικά εταιρειών από Sale and Lease Back παραμένουν αφορολόγητα για ισολογισμούς που κλείνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2015 η υπεραξία που αποκτάται φορολογείται ως έσοδο, σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία αυτοκινήτου προκειμένου, όπως είπε, να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα. Μεταξύ άλλων, όπως ανακοίνωσε, καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους αυτοκινήτων πωλούν τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας. Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ως πρώτη άδεια κυκλοφορίας, δεν θα λαμβάνεται η ημερομηνία εισαγωγής τους στην Ελλάδα, αλλά η ημερομηνίας πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Σόιμπλε: Να μπει Επίτροπος για τα δημοσιονομικά
Υπέρ ενός Ευρωπαίου Επιτρόπου με αυξημένες αρμοδιότητες στα θέματα των εθνικών προϋπολογισμών αλλά και υπέρ της αναθεώρησης της Συνθήκης της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν μετά τις ευρωεκλογές τάχθηκε χθες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ομιλία του στο Κολέγιο της Ευρώπης στην πόλη Μπριζ του Βελγίου.
Σύμφωνα με το δελτίο ενημέρωσης Agence Europe ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στη δυνατότητα που διαθέτει ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, να εγείρει αντιρρήσεις εφόσον θεωρεί ότι ένα μέτρο που λαμβάνεται από κάποια κυβέρνηση κράτους μέλους παραβιάζει τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, χωρίς αυτό να θεωρείται παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας. Η ιδέα για έναν Επίτροπο, ο οποίος θα μπορεί να απορρίψει τα σχέδια του προϋπολογισμού μιας χώρας δεν είναι τόσο διαφορετική, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε:
«Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες που έχουμε συμφωνήσει, (…) είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να επιμένουμε (να εφαρμόζονται) τα συμφωνηθέντα».
Το Agence Europe επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει ήδη εργαλειοθήκη ενισχυμένων μέσων επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών.
Στην πρόσφατη έκθεσή της για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, επέκρινε τη Γερμανία για το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και άλλα πλεονάσματα, ζητώντας από τη χώρα να λάβει μέτρα τόνωσης της εγχώριας ζήτησης και των δημόσιων επενδύσεων. Ο Σόιμπλε απάντησε ότι οι γερμανικές εξαγωγές δημιουργούν θέσεις απασχόλησης στην Ευρώπη και ότι οι επικρίσεις περί χαμηλής γερμανικής ζήτησης δεν είναι πλέον έγκυρες, καθώς «είμαστε σε διαδικασία μείωσης του πλεονάσματος μας, αυτή είναι η συνεισφορά μας στο γεγονός ότι η ίδια η ευρωζώνη είναι ισορροπημένη, το εμπόριο είναι ισορροπημένο. Χωρίς το γερμανικό πλεόνασμα, θα είχαμε έλλειμμα». Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Επιτροπή επέκρινε επίσης τις υψηλές δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση, σχολιάζοντας ότι η Γερμανία επικρίνεται για ό,τι κάνει: «Και οι δύο μέθοδοι έχουν επικριθεί. Μερικές φορές αισθάνομαι σαν να ρωτώ τον Ρεν — τι να κάνω, να ξοδεύω περισσότερο ή λιγότερο;».
Σχετικά με την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, ο Σόιμπλε ζήτησε την αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, προσθέτοντας ότι αυτό δε θα μπορούσε να γίνει παρά μετά τις ευρωεκλογές. Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν η συνθήκη αλλάξει προς την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, θα χρειαστεί μια «γέφυρα» για τις χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.
«Γιατί να μην δημιουργηθεί ένα ευρωκοινοβούλιο για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης;», διερωτήθηκε ο Σόιμπλε.
Στην ερώτηση κατά πόσον μια αλλαγή στη Συνθήκη θα μπορούσε να δώσει στη Βρετανία τη δυνατότητα εξόδου από την ΕΕ, ο Σόιμπλε σχολίασε ότι «σε τελευταία ανάλυση, οι Βρετανοί είναι λογικοί άνθρωποι» και πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας τους, καθώς και προς το συμφέρον της ΕΕ, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.dw de

No comments:

Post a Comment