Wednesday 26 March 2014

Η Ανάβαση προς την Κορυφή

Η Ανάβαση προς την Κορυφή

Δημοσίευση: 10 Μαρ. 2014  | Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαρ. 2014
  • 13
Κατάφερα χτες να σκαρφαλώσω στο Όρος (το αρχαίο «Ελλάνιον Όρος») στην Αίγινα. Ήταν το πρώτο βουνό στην Ελλάδα που «κατέκτησα», το Πάσχα του 1984, όταν ήμουνα 16 χρονών. Εξαιτίας της κωνικής του μορφής και του ύψους του, μπορεί κανείς να το διακρίνει καθαρά κι από την Αθήνα, όταν είναι αίθριος ο καιρός. Μου αρέσει πάρα πολύ. Η ανάβαση, ξεκινώντας από τα ερείπια του ναού του Ελλανίου Διός, είναι σχετικά εύκολη, και αξίζει τον κόπο.
Αυτή την εποχή του χρόνου οι πλαγιές του βουνού είναι σκεπασμένες λουλούδια: υακίνθους, ορχιδέες, βιολέττες, σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Από την κορυφή του, όπου βρίσκεται ένας μικρός ναός του Προφήτη Ηλία, ο Αργοσαρωνικός μοιάζει με ένα βυθισμένο τοπίο και σχεδόν όλα του τα νησιά είναι ορατά.  Στο βάθος διακρίνονται οι πιο βόρειες Κυκλάδες. Το Λεκανοπέδιο και τα τέσσαρα βουνά που το περιστοιχίζουν απλώνονται μπροστά στα μάτια. Ο λαμπρός και πανέμορφος ναός της Αφαίας, που κοιτάζει το πέρασμα μεταξύ της Αίγινας και της Αθήνας εδώ και πολλούς αιώνες, δεν είναι παρά μια κουκίδα, πιο κάτω. Νιώθεις απομακρυσμένος, περήφανος που κατέβαλες την προσπάθεια. Η χαρά μου ήταν ακόμα  μεγαλύτερη γιατί μύησα στην καταπληκτική αυτή θέα έναν Έλληνα που δε τη γνώριζε, τον αστυνομικό της συνοδείας μου.
Έχω πέντε βδομάδες να γράψω στο μπλογκ μου. Πράγματι, ο Φεβρουάριος ήταν πάρα πολύ φορτωμένος. Εν μέρει αυτό αντανακλά τη σπουδαιότητα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στη διπλωματική μας ζωή. Δεχτήκαμε επισκέψεις από δυο Βρετανούς υπουργούς, τον κύριο σύμβουλο του Πρωθυπουργού στα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, και τον Πρώτο Λόρδο του Ναυαρχείου, του οποίου η επίσκεψη μαρτυρούσε τους ίσχυρους και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των δυο μας πολεμικών ναυτικών.
Βεβαίως συνέχισα τις τακτικές μου συναντήσεις με τους Έλληνες πολιτικούς και υπουργούς. Συναντήθηκα με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υποδομών, και χάρηκα που, σε μια συνέντευξη τύπου στην πρεσβευτική κατοικία, κήρυξα,  μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξεως και την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, την επίσημη έναρξη ενός προγράμματος, που χρηματοδοτείται από τις βρετανικές αρχές, για τον εθελοντικό επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών από την Ελλάδα.
Πέρα από αυτά τα πιο «πολιτικά» καθήκοντα με απασχόλησαν, όπως συνήθως, έντονα οι εμπορικές προτεραιότητες της πρεσβείας. Παρόλο που συνεχιζόταν πέρυσι η ύφεση στην Ελλάδα, οι εμπορικές συναλλαγές από την Αγγλία προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 9%: ένα θετικό και ελπιδοφόρο σημάδι. Το εμπορικό τμήμα της πρεσβείας δουλεύει σκληρά για να διαπιστώσει τις ευκαιρίες για τις βρετανικές εταιρείες που θέλουν να εξαγάγουν ή να επενδύσουν στην Ελλάδα. Προσωπικά, προσπαθώ διαρκώς να μάθω περισσότερα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις: εντυπωσιάστηκα απ’ όσα είδα στην Apivita (www.apivita.com), την Elval (www.elval.gr) και την Space Hellas (www.space.gr).
Εν τω μεταξύ, δυστυχώς ο κόσμος έγινε πιο επικίνδυνος αυτές τις τελευταίες βδομάδες. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις βρετανικές αντιδράσεις στα τρέχοντα γεγονότα, καθώς αυτά συμβαίνουν (είτε στην Ουκρανία, είτε στη Συρία είτε αλλού), στους παρακάτω λογαριασμούς του www.twitter.com:@Number10gov@WilliamJHague@DLidington, καθώς και @HMA_JKittmer.
 Άφησα κάτι πολύ σημαντικό για το τέλος, (‘last but not least’ όπως λέμε εμείς οι Άγγλοι ).  Όπως μπορεί να συμπεράνατε από όσα έγραψα στην αρχή, κάνω προπόνηση τώρα για τις δυο πιο σημαντικές μου σωματικές προκλήσεις της χρονιάς: την ανάβαση και του Άθω και του Ολύμπου. Θα γράψω περισσότερα για όλα αυτά αργότερα...
9 Μαρτίου 2014

No comments:

Post a Comment