Η Κριμαία και οι ενδοιασμοί της Δύσης
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης στην Ουκρανία, η χρηματοοικονομική κρίση στην Κύπρο και η «επόμενη μέρα» των βουλευτικών εκλογών στη Σερβία, στο επίκεντρο των σχολίων του τύπου.
Η αναγνώριση της Κριμαίας ως ανεξάρτητου κράτους από τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα των κατοίκων της χερσονήσου διαμορφώνει νέα δεδομένα στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει εκτενώς τις εξελίξεις βολιδοσκοπώντας τις επόμενες κινήσεις της Δύσης απέναντι στη Ρωσία.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «η Δύση φοβάται μία κλιμάκωση της κρίσης στην Κριμαία» και εκτιμά ότι οι υπολογισμοί του Πούτιν δικαιώνονται. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να «προβούν σε βήματα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της διαμάχης με τη Ρωσία». Όπως επισημαίνεται, κανείς στις ευημερούσες κοινωνίες της Δύσης «δεν επιθυμεί έναν πόλεμο, πόσω μάλλον για την Ουκρανία, η οποία δεν μπορεί να αποφασίσει που θέλει να ανήκει».
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η Δύση θα προτιμούσε μία επαναφορά της Ουκρανίας στο προηγούμενο status quo. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «το πρόβλημα είναι ότι ο αντίπαλος παίκτης σε αυτήν την κρίση έχει άλλα σχέδια και δεν φοβάται την κλιμάκωση». Όπως εκτιμά ο σχολιαστής, «ο Πούτιν θέλει να επαναλάβει τώρα αυτό το παιχνίδι στα νότια και τα ανατολικά της Ουκρανίας. (…) Το σχέδιο κυρώσεων σε τρία στάδια δεν είναι από τη σκοπιά του Πούτιν απόδειξη ισχύος της Δύσης αλλά αδυναμίας της – αδυναμίας των δημοκρατιών, τις οποίες περιφρονεί γι΄ αυτό το λόγο».
Για «επιστροφή (σ.σ. της Ρωσίας) στη σύνεση» κάνει λόγο σχετικό σχόλιο της εφημερίδας Die Welt. Όπως υπογραμμίζει «το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν είναι η τελευταία λέξη. Το νέο στάτους αποτελεί απλά μία μετάβαση. Μόνο ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει τη συνέχεια. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί τώρα να περιορίσει τη ζημιά. (…) Η Ρωσία ποντάρει σε ένα non paper στα κοινά στοιχεία των (σ.σ. ρωσικών) σχέσεων με τη Δύση, αφού ‘κατάπιε’ την Κριμαία. Το κάνει αυτό το Κρεμλίνο προκειμένου να άρει τις κυρώσεις ή επειδή επιθυμεί να επιστρέψει στο μέτρο και τη σύνεση; Αξίζει τον κόπο να εξετάσει κανείς το ζήτημα», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος κλείνοντας.
Η Τράπεζα Κύπρου «σε ρωσικά χέρια»
«Η κρίση δεν ξεπεράστηκε» σημειώνει ρεπορτάζ-ανταπόκριση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt από τη Λευκωσία. Όπως σημειώνεται, οι κυπριακές τράπεζες «ένα χρόνο μετά την τραπεζική διάσωση παλεύουν ακόμη με μεγάλα προβλήματα». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ το 49% των δανείων της Τράπεζας Κύπρου δεν εξυπηρετούνται. Όπως επισημαίνεται, «δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι πλήρωσαν ένα υψηλό τίμημα για τη διάσωση».
Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «η αναγκαστική εισφορά στόχευε στην πραγματικότητα να πλήξει κυρίως ρώσους ολιγάρχες με το ‘μαύρο χρήμα’ τους και να εξοικονομήσει χρήματα προερχόμενα από φόρους της ΕΕ. (…) Ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ (σ.σ. στην Τράπεζα Κύπρου) επιβαρύνθηκαν με αναγκαστική εισφορά της τάξης του 47%. Οι καταθέτες έλαβαν γι΄ αυτό νέες μετοχές. Ανεπιθύμητο αποτέλεσμα: οι ολιγάρχες που υπέστησαν απαλλοτρίωση (σ.σ. καταθέσεων) είναι τώρα οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματοοικονομικών κύκλων, μερίδια της τράπεζας ύψους έως και 60% βρίσκονται σε ρωσικά χέρια».
Προσέγγιση Σερβίας – ΕΕ;
Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει επίσης τη νίκη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος SNS και του επικεφαλής του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές. Η Tageszeitung του Βερολίνου υιοθετεί επιφυλακτική στάση. Όπως λέει: «Με τις λαϊκιστικές του μεθόδους, τη βίαιη αντιπαράθεση με πολιτικούς αντιπάλους και με τη στήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας, το SNS εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν λαϊκό κίνημα που διψά για εξουσία και όχι σαν ένα κόμμα του κέντρου. Το SNS θα κυβερνά στην πράξη χωρίς αντιπολίτευση και επικριτικά μέσα ενημέρωσης. Η κρατική καταστολή ενδέχεται να ενταθεί αναλογικά με το βαθμό της αναμενόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας, η οποία αναμένεται αργά ή γρήγορα να στραφεί κατά των κυβερνώντων».
Πιο μετριοπαθές το σχόλιο της Neue Osnabrücker Zeitung, η οποία θεωρεί ότι ο Βούτσιτς αξίζει μια ευκαιρία για να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα και να φέρει τη Σερβία πιο κοντά στην ΕΕ. Όπως επισημαίνει: «Πολλοί Σέρβοι δεν εμπιστεύονται ούτε το νικητή των εκλογών ούτε άλλους σέρβους πολιτικούς. Η τελευταία τους ελπίδα είναι η ΕΕ. Αυτή πρέπει λοιπόν να εξαναγκάσει τον Βούτσιτς κατά τις επόμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου dw de
No comments:
Post a Comment