Sunday 13 April 2014

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟΡΩΣΙΑ: ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
12/04/2014
Με ένταση συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν αντέδρασε με οξύ τρόπο στα σχόλια της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την επιστολή του προς 18 ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε..
Με την επιστολή αυτή ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους να αρχίσουν το συντομότερο διαπραγματεύσεις για τις οφειλές της Ουκρανίας στη Μόσχα για το φυσικό αέριο και τα αποθέματά της.
Ο κ. Πούτιν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι καλό να διαβάζεις τις επιστολές άλλων».
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Μόσχα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την προμήθεια ενέργειας.
«Η Ευρώπη είναι ένας αξιόπιστος πελάτης και αναμένουμε οι προμηθευτές μας να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να εργαστούμε από κοινού για να εγγυηθούμε μια αξιόπιστη και διαφανή προμήθεια αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε.
«Είναι προς το συμφέρον όλων να μην πολιτικοποιηθεί το θέμα της ενέργειας, να μην χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο», πρόσθεσε.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πελατών στους οποίους προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη και ότι δεν σχεδιάζει να διακόψει τις παραδόσεις στην Ουκρανία, παρά το ότι η Μόσχα ζητεί από το Κίεβο να προπληρώνει τις ποσότητες που αγοράζει.
«Εγγυώμεθα την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών μας έναντι των Ευρωπαίων καταναλωτών», δήλωσε ο κ. Πούτιν.
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι ο οργανισμός οφείλει να πάρει επιπρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων την ανάπτυξη στρατευμάτων και την πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων, για να υπερασπιστεί τα κράτη μέλη του.
Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, για να καθησυχάσει τα μέλη του στην ανατολική Ευρώπη, τα οποία φοβούνται μια εξάπλωση της κρίσης με την Ρωσία, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την προστασία του εναέριου χώρου των κρατών της Βαλτικής, ανέπτυξε αεροσκάφη-ραντάρ Awacs στην Πολωνία και στην Ρουμανία και επιβλέπει την ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας στην Μαύρη Θάλασσα.
«Πιστεύω ότι οφείλουμε να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα και θα συζητήσουμε βάσει των συστάσεων των στρατιωτικών μας αρχών τις προσεχείς ημέρες και τις προσεχείς εβδομάδες», πρόσθεσε.  elzoni.gr

No comments:

Post a Comment