Saturday 26 April 2014

Διευρύνει το πακέτο των κυρώσεων η Δύση

Διευρύνει το πακέτο των κυρώσεων η Δύση

Στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας συμφώνησαν οι επτά πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της ΕΕ θα συγκεκριμενοποιήσουν στις Βρυξέλλες τα νέα μέτρα.
Οι ηγέτες του G7 συμφώνησαν στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στα συμφραζόμενα της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης. Σε κοινή ανακοίνωση τους, οι επτά πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Καναδάς, Βρετανία και Ιταλία) υποστηρίζουν ότι η Μόσχα δεν έχει κάνει το παραμικρό για να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και με τον τρόπο αυτόν παραβιάζει την συμφωνία της Γενεύης.
Παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ουκρανίας;
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν το περασμένο 24ωρο πολλές φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν το περασμένο 24ωρο πολλές φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας
«Συμφωνήσαμε στην ταχεία επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων», αναφέρουν οι επτά χωρίς ωστόσο να αναφέρουν λεπτομέρειες για το είδος των νέων μέτρων. Οι ηγέτες του G7 προσθέτουν πάντως ότι «η πόρτα για μια διπλωματική λύση είναι ανοιχτή».
Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν το περασμένο 24ωρο πολλές φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Στίβεν Γουόρεν, κάλεσε τη Ρωσία να «πάρει άμεσα μέτρα ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση». Λίγο πριν, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, επέκρινε έντονα τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη πρόκληση».
H EE διευρύνει τις κυρώσεις της «δεύτερης φάσης»
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, πρόκειται για τη διεύρυνση των μέτρων της «δεύτερης φάσης» των κυρώσεων
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, πρόκειται για τη διεύρυνση των μέτρων της «δεύτερης φάσης» των κυρώσεων
Τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της ΕΕ θα συγκεκριμενοποιήσουν στις Βρυξέλλες τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, πρόκειται για τη διεύρυνση των μέτρων της «δεύτερης φάσης» των κυρώσεων, που προβλέπει πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ σε ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και παράγοντες της ρωσικής οικονομίας.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, δυτικός διπλωμάτης δήλωσε πως δεν αποκλείει μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βίταλι Τσούρκιν εκλήθη στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.
Παράλληλα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, διέκοψε το ταξίδι του στη Ρώμη, όπου θα παρευρισκόταν στην τελετή αγιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το μεσημέρι ο Γιατσένιουκ έγινε δεκτός στο Βατικανό από τον πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa, afp
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου  DW DE

No comments:

Post a Comment