Thursday 10 April 2014

Οι ευθύνες για την κρίση στην Κύπρο

Οι ευθύνες για την κρίση στην Κύπρο
10/04/2014
Για «εγκληματικούς χειρισμούς» κάνει λόγο έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου.

Τα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου με βάση το προσχέδιο της έκθεσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφέρονται σε χαριστικά δάνεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που παραχωρήθηκαν κυρίως από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, χωρίς να αναφέρονται όμως ονόματα, δεδομένου ότι δεν έχει αποφασισθεί ακόμη αν και ποιων τα ονόματα θα αποκαλυφθούν.

Ακόμη, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης αποκάλυψε μια από αυτές τις περιπτώσεις, που αφορά σε διαγραφή δανείου της εταιρείας Delta, θυγατρικής του ομίλου Μαρφίν, ύψους 29 εκατ. ευρώ.

Με βάση έγγραφο που κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Συλλούρης, η προνομιακή μεταχείριση δανείων αφορά σε ονόματα που καταλαμβάνουν 7 σελίδες, ενώ άλλες 11 σελίδες καταλαμβάνουν τα ονόματα αυτών που έλαβαν δάνεια με χαμηλά επιτόκια.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε από το προσχέδιο της έκθεσης, η εφημερίδα «Σημερινή», η Κύπρος οδηγήθηκε στην οικονομική καταστροφή μέσα σε 40 μέρες, από τις 23 Μαΐου 2012 μέχρι και τις 3 Ιουλίου 2012, όταν η Λαϊκή Τράπεζα άντλησε 6,2 δισ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ELA), ενέργεια η οποία αποδίδεται σε «κάκιστους κι εγκληματικούς χειρισμούς των τότε αρμοδίων».

Η άντληση αυτή, σημειώνεται, συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάρρευση της οικονομίας. Ευθύνες γι' αυτό επιρρίπτονται, διαχρονικά, στους δύο διοικητές της Κεντρικής, Αθανάσιο Ορφανίδη (παρά το ότι είχε φύγει στο τέλος Απριλίου από την Κεντρική) και Πανίκο Δημητριάδη, στον τότε υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και στο τότε συμβούλιο της τράπεζας, υπό τον Μιχάλη Σαρρή.

Διαχρονικές ευθύνες επιρρίπτονται και στην προηγούμενη διοίκηση της Λαϊκής υπό τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Ευθύμιο Μπουλούτα, που φρόντιζαν να ξεφορτώνουν τα δάνεια της θυγατρικής Λαϊκής στην Ελλάδα, φορτώνοντάς τα στη μητρική Λαϊκή στην Κύπρο.

Ευθύνες δεν επιρρίπτονται μόνο στην κυβέρνηση Χριστόφια αλλά και στη νυν, του Νίκου Αναστασιάδη, η οποία κατηγορείται ότι ενεργώντας σπασμωδικά, υπό την πρωτοφανή όμως πίεση των περιστάσεων που επικρατούσαν τις ημέρες που ακολούθησαν το κούρεμα και με διαπραγματευτική δύναμη στο κατώτατο δυνατό σημείο, προχώρησε σε πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, για μόλις 450 εκατ., μια πράξη που δεν έπρεπε να γίνει ή τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που έγινε.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι διαχρονικά η διοίκηση της Λαϊκής φόρτωνε την τράπεζα στην Κύπρο διατραπεζικό χρέος, ξεφορτώνοντάς το από τη Λαϊκή στην Ελλάδα.  elzoni.gr

No comments:

Post a Comment