Sunday 13 April 2014

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Εκανε το σινιάλο για τη ρύθμιση του χρέους

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Εκανε το σινιάλο για τη ρύθμιση του χρέους

Ενας «κύκλος» γεγονότων, ικανών να αλλάξουν τα δεδομένα για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό εν όψει των ευρωεκλογών και της αναμέτρησης για την αυτοδιοίκηση, «έκλεισε» την Παρασκευή με τη θεαματική -σε επίπεδο ρητορικής αλλά και ουσίας- στροφή της καγκελαρίου Μέρκελ για την ελληνική οικονομία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε έτοιμη να ξεκινήσει με δική της πρωτοβουλία η συζήτηση για το ελληνικό χρέος
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε έτοιμη να ξεκινήσει με δική της πρωτοβουλία η συζήτηση για το ελληνικό χρέος
Ο «κύκλος» αυτός είχε ανοίξει προ ολίγων εβδομάδων με την επίτευξη -μετά από πολλές δυσκολίες- της συμφωνίας με την τρόικα και συνεχίστηκε με την επιβεβαίωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο απολογισμός για τον πρωθυπουργό είναι αναμφισβήτητα θετικός, καθώς ίσως και πιο γρήγορα από ό,τι ο ίδιος πίστευε, αλλάζουν τα δεδομένα στην οικονομία και το μεγάλο αυτό κεφάλαιο εξελίσσεται σε ισχυρό χαρτί για την κυβέρνηση και τη ΝΔ, πιο συγκεκριμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα γεγονότα αυτά «έσβησαν» από την επικαιρότητα την υπόθεση Μπαλτάκου και όπως φάνηκε από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτά ήταν και τα στηρίγματα του κ. Σαμαρά προκειμένου να κρατήσει το δημοσκοπικό προβάδισμα.
Aπό την Παρασκευή το βράδυ, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα ακόμη «όπλο»: Την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην Ελλάδα η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία άνοιξε μάλιστα, για πρώτη φορά επίσημα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η κυρία Μέρκελ, με την επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε στην Αθήνα και μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, σηματοδότησε με τις παρεμβάσεις της την έναρξη μιας νέας περιόδου για την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν δίστασε να δώσει δημόσια συγχαρητήρια στη χώρα μας και παράλληλα να τονίσει ότι «η Ελλάδα έχει πλέον περισσότερες δυνατότητες από ό,τι προβλήματα». «Υπάρχουν πλέον ισχυρά πειστήρια ότι οι τεράστιες προσπάθειες απέδωσαν», είπε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τετ α τετ συνομιλίας που είχε με τον κ. Σαμαρά, αφού ενημερώθηκε και επισήμως για τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας (πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές), η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε έτοιμη να ξεκινήσει με δική της πρωτοβουλία η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, κάτι που ήθελε διακαώς η ελληνική πλευρά.
Οδικός χάρτηςΟπως είπε άλλωστε και στις δηλώσεις της μετά τις συνομιλίες, ο ορίζοντας που οι Γερμανοί θέτουν για την επίλυση του κομβικού αυτού ζητήματος είναι το φθινόπωρο. «Δεν ολοκληρώνουμε εδώ και τώρα τη συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας.
Η Εurostat θα μας πει για το πλεόνασμα, θα δούμε την πορεία του προγράμματος, τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις, θα δούμε τη βιωσιμότητα του χρέους σε διαφορετικό πλαίσιο αφού τώρα έχουμε μια νέα κατάσταση. Το φθινόπωρο θα έχουμε μια σφαιρική εικόνα και θα συνεχίσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Η Γερμανίδα καγκελάριος ταυτίστηκε απολύτως με τις θέσεις του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας «σινιάλο για επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» την έξοδο της χώρας μας στις αγορές.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης και παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου, αφού επεσήμανε ότι «η Ελλάδα τα κατάφερε», απέρριψε κάθε συζήτηση για νέο μνημόνιο. «Δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα, αφού πιάνουμε τους στόχους μας», είπε χαρακτηριστικά.
Αυτή άλλωστε θα είναι η βασική κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς το επόμενο διάστημα. Θα προβάλει την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί (κλείσιμο δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού, δαπάνες, έσοδα κ.λπ.) και σε όλους τους τόνους οι κυβερνητικοί παράγοντες θα διαμηνύουν ότι για την Αθήνα το μνημόνιο έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί.
Το στοίχημα για την κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα είναι να μεταφέρει στην πραγματική οικονομία τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που εμφανίζονται σήμερα μετά από πολλά χρόνια.
Ηδη η πρώτη κίνηση που φέρει την υπογραφή του Χρ. Λαζαρίδη (συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ) αποτελεί σαφές δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, ενώ στις 9 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να γίνει η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων του επιδόματος που προκύπτει από το πλεόνασμα (525 εκατομμυρίων θα είναι το συνολικό πόσο που θα διατεθεί).
Εκοψε κάθε συζήτηση για εθνικές εκλογές
Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την κυρία Ανγκ. Μέρκελ, τόνισε ότι «το μεγάλο ζητούμενο αυτή την ώρα είναι η ρευστότητα» και όπως εξηγούσαν οι συνεργάτες του, αυτή θα προκύψει μεσώ των τραπεζών που θα μπορέσουν να κινηθούν πιο ελεύθερα το αμέσως προσεχές διάστημα. Το θέμα των εθνικών εκλογών δεν δείχνει να απασχολεί κανέναν αυτή την ώρα στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός «έκοψε» κάθε συζήτηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν σκέπτομαι τις εκλογές, παρά μόνον την Ελλάδα. Κοιτάζω μπροστά και βλέπω ότι ανοίγει ο δρόμος για μακροχρόνια ανάπτυξη. Αυτή η κυβέρνηση ξέρει πού πάει, ξέρει πώς πάει και πώς θα φτάσει εκεί που θέλει».
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment