Wednesday 23 April 2014

Αναλυτική χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκέφαλου

Αναλυτική χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκέφαλου

παρουσίασε ομάδα αμερικανών επιστημόνων
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
Δύο από τις πλέον λεπτομερείς χαρτογραφήσεις εγκεφάλου δημοσίευσαν αμερικανοί επιστήμονες. Πρόκειται για το διάγραμμα συνδέσεων του εγκεφάλου ποντικιού και έναν άτλαντα γονιδιακής δραστηριότητας του υπό ανάπτυξη ανθρώπινου εγκεφάλου.

Οι χάρτες αυτοί αποτελούν κλειδί στην μελέτη για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μελέτης ασθενειών όπως η νόσος Αλτζχάιμερ.

Η δημοσίευση συμπίπτει με την πρώτη επέτειο της ερευνητικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Ομπάμα για την μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει νευρώνες που συνδέουν τις αισθήσεις μας με τις σκέψεις, της κινήσεις, τα συναισθήματα, την μνήμη και τις αντιδράσεις μας. Οι χαρτογραφήσεις βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του πως συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους.

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες είχαν κατορθώσει να ολοκληρώσουν μόνο την έρευνα του εγκεφάλου ενός μικρού σκουληκιού που περιέχει μόνο 302 νευρώνες.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό NATURE και πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Άλλεν στο Σηάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτον, αποκρυπτογραφεί τον εγκέφαλο ενός ποντικιού που περιέχει 100 εκατομμύρια νευρώνες, είναι δηλαδή απλούστερος από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ο ολοκληρωμένος εγκεφαλικός χάρτης έχει τόσα πολλά στοιχεία, όσα μία ταινία υψηλής ακρίβειας διάρκειας 24 ετών!

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χαρτογραφήσεις αυτές αποτελούν μονάχα την αρχή, καθώς με βάση τους χάρτες οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εξακριβώσουν τι ακριβώς συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν πλήττεται από την νόσο Αλτζχάιμερ.

Ο δεύτερος χάρτης παραθέτει τα γονίδια που υπερισχύουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να εντοπίσουν γονίδια που συνδέονται με ορισμένες ασθένειες, όπως ο αυτισμός.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την πρωτοβουλία BRAIN του προέδρου Ομπάμα, ύψους 100 εκατ. δολαρίω     VOA

No comments:

Post a Comment