Thursday 10 April 2014

Ιστορική ημέρα για την οικονομία.Η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές

Ιστορική ημέρα για την οικονομία.Η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές

  
(Ανανεωμένο) - «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».
Την ανακοίνωση αυτή είχε να τη δει η ελληνική και η διεθνής αγορά από την άνοιξη του 2010, όταν ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια τηςΕλλάδας με τα Καστελόριζα, τα ΔΝΤ
και τα Μνημόνια. Πρόκειται για μιαιστορική στιγμή για την κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών και τη χώρα ολόκληρη καθώςη Ελλάδα βγαίνει και επίσημα στις αγορές σηματοδοτώντας και το τέλος του φαύλου κύκλου των μνημονίων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το σύνθημα για τη συγκέντρωση ενδεικτικών προσφορών από τους επενδυτές για την σχεδιαζόμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου.
Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει το πρωί της Πέμπτης και μένει να δούμε πώς θα κινηθεί το επιτόκιο και πόσες φορές θα καλυφθεί η έκδοση. Μια αισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι η έκδοση ύψους περί τα 2,5 – 2,7 δις ευρώ, μπορεί να υπερκαλυφθεί πάνω από 5 φορές.
Ήδη, πάντως, οι αγορές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την έξοδο τηςΕλλάδας στις αγορές καθώς το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από 6% ενώ υπήρξε ραγδαία αποκλιμάκωση τωνspreads. Επίσης, οι πρώτες εγγραφές στο 5ετές ομόλογο γίνονταν στα επίπεδα του 4,90% με 5,25% κάτι που σημαίνει ότι το επιτόκιο θα είναι πολύ χαμηλό έπειτα από 4 χρόνια που είμαστε σε πλήρη αποκλεισμό.
Η ιστορική αυτή στιγμή για την Ελλάδα γίνεται με τρόπο ιδιαίτερα προσεκτικό και για το λόγο αυτό όλες τις προηγούμενες ημέρες διαψεύδονταν η έξοδος στις αγορές. Πολλά μπορεί να πει κανείς για την ημέρα αυτή. Ότι το επιτόκιο είναι υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες, ότι το ποσό είναι μικρό σε σύγκριση με το τεράστιο δημόσιο χρέος. Ότι δεν έγινε και τίποτε ή ακόμη κι ότι –όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- πρόκειται για μια προεκλογική έξοδο στις αγορές.
Ας λένε ό,τι θέλουν. Ουσιαστικά αυτό που έχει σημασία είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για την Ελλάδα να βρίσκει χρήματα χωρίς να υπογράφει μνημόνια. Αυτό είναι τεράστια επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αποκλεισμένες τράπεζες και επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να προστρέξουν για δανεισμό στις αγορές.
Βεβαίως και δε σημαίνει αυτή η ημέρα το τέλος της κρίσης. Βεβαίως και δεν θα δουν ξαφνικά οι δοκιμαζόμενοι Έλληνες λεφτά στην τσέπη τους. Οι περισσότεροι άλλωστε δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί όλος αυτός ο μηχανισμός του δανεισμού με εκδόσεις ομολόγων.
Θα πρέπει, ωστόσο, να γίνει κατανοητό ότι ο Απρίλιος αυτός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της κρίσης, όπως εκείνος ο Απρίλης του 2010 σηματοδοτούσε την αρχή μιας επώδυνης πορείας η οποία κανείς δεν ήξερε που θα καταλήξει. Μπορεί και στη χρεοκοπία, μπορεί και στη διάλυση της οικονομίας, την έξοδο από το ευρώ. Όχι, η Ελλάδα τα κατάφερε, άντεξε, στάθηκε στα πόδια της και ήρθε αυτή η ημέρα όπου το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε την ανακοίνωση και έπεσαν τα πρώτα χαμόγελα.
Βεβαίως και η ανεργία είναι τεράστια, ο κόσμος έχει μεγάλα προβλήματα και ίσως να μην πολυσκέφτεται το μεσοπρόθεσμο αλλά πώς θα έχει αύριο δουλειά και λεφτά για την οικογένειά του. Όμως, η έξοδος στις αγορές ουσιαστικά θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας όταν τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί χωρίς όρους και μνημόνια. Όταν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια, όταν θα μπορούν να ρίξουν χρήμα στην αγορά μέσω δανείων, όταν θα ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας και θα έλθει η ανάπτυξη στη χώρα.
Οι «πατέρες» της επιτυχίας
Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για τα τεχνικά ζητήματα της έκδοσης, άλλωστε ποιον νοιάζουν όλα αυτά, εκτός από τα εξειδικευμένα στελέχη. Αυτό που έχει νόημα είναι να αναφέρουμε τους πατέρες αυτής της επιτυχίας. Διότι στις εποχές που τα έσκιαζε όλα η μαυρίλα κάποιοι συνέχιζαν να εργάζονται για το θαύμα, και αξίζουν μια επιδοκιμασία.
Όταν πριν από 20 περίπου μήνες ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή της διακυβέρνησης μιας τεχνικά χρεοκοπημένης χώρας, είχε πει ότι θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, θα νοικοκυρέψει την οικονομία, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων. Κανείς δεν τον πίστευε, πολλοί τον λοιδόρησαν, οι ξένοι του γύρισαν πολλές φορές την πλάτη. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να κοιτάζει με υπερηφάνεια όλους και να τους λέει ότι τήρησε την υπόσχεσή του. Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα, έδωσε 500 εκατ. ευρώ σε κοινωνικό μέρισμα, αρχίζει και σχεδιάζει μειώσεις φόρων και βεβαίως κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών. Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας και ο ΑντΣαμαράς μπορεί να είναι υπερήφανος ότι πέτυχε εκεί που οι άλλοι έβλεπαν αποτυχία.
Βεβαίως, την προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι την έφερε εις πέραν έχοντας στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Θέλετε για να διασωθούν, θέλετε από μανία για την εξουσία, στοΠΑΣΟΚ κατάλαβαν ότι ο μόνος δρόμος είναι η στήριξη της κυβέρνησης και του σχεδίου που είχε καταστρώσει για την οικονομία.
Ένα πολύ μεγάλο μέρος της πίτας από την επιτυχία το έχει ασφαλώς οΓιάννης Στουρνάρας, ο σχεδιαστής της οικονομικής πορείας της χώρας μέχρι σήμερα. Με πολύ σκληρή δουλειά, με ατέλειωτες ώρες, αυτός με τον πρωθυπουργό, ορισμένους υπουργούς και πολύ σημαντικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κατάφεραν το ακατόρθωτο. Η έξοδος στις αγορές είχε αρχίσει να σιγοψιθυρίζεται από τον κ. Στουρνάρα πριν από 1 χρόνο αλλά όλοι τον περνούσαν για τρελό. Όπως τρελό τον έλεγαν όταν τόνιζε ότι και πλεόνασμα θα έχουμε, και κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί, και η Ελλάδα θα διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στην Ευρώπη. Τους διέψευσε όλους. Οι Κασσάνδρες που προέβλεψαν την καταστροφή της χώρας το έχουν πλέον «βουλώσει». Ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας, τα επιτελεία τους και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης είναι οι νικητές του επίπονου αυτού αγώνα.
Τώρα, όμως, ξεκινά η μάχη για να στηριχθεί οριστικά η Ελλάδα στα πόδια της. Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου είναι ένα μικρό λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια η οποία θα τελειώσει μόνο τότε που η χώρα δε θα έχει ανάγκη την τρόικα και τα δανεικά. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που καλείται να διαχειριστεί αυτή η κυβέρνηση, όχι κάποια άλλη κι όχι οι άσχετοί, κακόβουλοι και ανθέλληνες. Αυτοί ας μείνουν με τη χολή τους, με τους Μπαλτάκους τους, τις εξεταστικές τους, τις κρεμάλες που στήνουν και τους άθλιους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν. Τώρα είναι η ώρα για τα πρώτα χαμόγελα, για τις πρώτες ανάσες.  ANTINEWS
Διαβάστε περισσότερα

No comments:

Post a Comment