Saturday 26 April 2014

Ραβανός Αρης Το αφήγημα Σαμαρά για το 2021


Το αφήγημα Σαμαρά για το 2021

«Στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 να γιορτάσουμε την οικονοµική µας απελευθέρωση»
Το αφήγημα Σαμαρά για το 2021
Ο κ. Σαμαράς, μετά το success story, το πρωτογενές πλεόνασμα, την έξοδο στις αγορές, θα αναδείξει ως εθνικό αφήγημα το σχέδιο για την «Ελλάδα 2021», το οποίο θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς το επόμενο διάστημα, θέλοντας να προβάλλει την εθνική αναγκαιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας ώστε, όπως πιστεύει και το λέει, «το 2021 να εορταστεί η αναγέννηση της Ελλάδας» (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
4
εκτύπωση  

Το Σεπτέμβριο του 2011, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Αντ. Σαμαράς, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο 2021, έτος που θα εορταστούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Τι εννοούσε;
 
Ο νυν Πρωθυπουργός είπε τότε ότι θέλει το 2021, να είναι μια επέτειος που θα εορταστεί η αναγέννηση της χώρας.«Αυτή η Νέα Ελλάδα που χτίζουμε, θα είναι αντάξια εκείνης που οραματίστηκαν όσοι ξεκίνησαν τον αγώνα της Ανεξαρτησίας μας πριν 200 χρόνια» είχε τονίσει μεταξύ άλλων. 
 
Το όραμά του κ. Σαμαρά συνοψίστηκε στο κλείσιµο της οµιλίας του, με την επισήμανση: να γιορτάσουµε σε 10 χρόνια, το 2021, στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 την οικονοµική µας απελευθέρωση, ελεύθεροι από τους δανειστές, το ∆ΝΤ και τη «βοήθεια» των εταίρων. 
 
Όσοι αναζητούν απάντηση στο ερώτημα γιατί το νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, βασικά σημεία του οποίου γνωστοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Euroworking group και θα παρουσιαστούν από τον κ. Σαμαρά την ερχόμενη εβδομάδα, έχει τον τίτλο «Ελλάδα 2021», θα πρέπει να ανατρέψουν σε παλαιότερες ομιλίες του Πρωθυπουργού και ειδικά αυτές που έγιναν στη ΔΕΘ το 2011 και το 2013.
 
Ο κ. Σαμαράς, μετά το success story, το πρωτογενές πλεόνασμα, την έξοδο στις αγορές, θα αναδείξει ως εθνικό αφήγημα το σχέδιο για την «Ελλάδα 2021», το οποίο θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς το επόμενο διάστημα, θέλοντας να προβάλλει την εθνική αναγκαιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας ώστε, όπως πιστεύει και το λέει, «το 2021 να εορταστεί η αναγέννηση της Ελλάδας».
 
Με βάσει τις τελευταίες εξελίξεις, δηλ. την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που επικυρώθηκε και από την Eurostat προ ημερών, την έξοδο στις αγορές αλλά και την αναμενόμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, πιθανότατα το φθινόπωρο, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι τίθενται οι βάσεις για να αποκτήσει ξανά η χώρα την οικονομική της ανεξαρτησία.
 
Γι’ αυτό και το 2021 έχει ένα ιδιαίτερο πολιτικό και εθνικό συμβολισμό, όπως λένε, και θεωρούν πρωθυπουργικοί συνεργάτες ότι θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, η οποία θα προσπαθήσει μέσω της ανάπτυξης να επιστρέψει σε επίπεδα ευημερίας προ της κρίσης.
 
Το κρίσιμο είναι να μπορέσουν οι κυβερνώντες να πείσουν την κοινή γνώμη ότι έρχεται μια άλλη εποχή και πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσω ενός νέου μνημονίου…και επί της ουσίας θα υπάρξει επανεκκίνηση!
 
Πάντως απαρατήρητα δεν περνάνε τα διάφορα μηνύματα από το εξωτερικό όπως μεγάλων ΜΜΕ π.χ. WSJ (Wall StreetJournal) που αμφισβητούν το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και τα όσα είπε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, εκ των συμβούλων της Άνγκελα Μέρκελ. Ο Ζιν έκανε λόγο για παραπλάνηση της κοινής γνώμης,  ασκώντας σκληρή κριτική στην τρόικα, την οποία κατηγόρησε ουσιαστικά για παραποίηση και επιλεκτική χρήση μεμονωμένων στοιχείων.
 
Εν μέσω της επιχείρησης ανάδειξης του νέου αφηγήματος της κυβέρνησης και των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν στη διανομή του μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, ανέφερε πως παραμένει η δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση του χρέους υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της.
 
Το πιο βασικό όμως είναι να προχωρήσει η υλοποίηση της λίστας με τα 12 προαπαιτούμενα της τρόικας για την εκταμίευση των υπό-δόσεων (1 δισ. ευρώ η καθεμία) προς την Ελλάδα. Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δρομολόγηση της μείωσης των επικουρικών συντάξεων (με εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος), η κατάργηση του συνόλου των φόρων υπέρ τρίτων, η μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, κ.α.                     ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment