Monday 7 April 2014

Σε τροχιά γενικευμένων απεργιακών κινητοποιήσεων

Σε τροχιά γενικευμένων απεργιακών κινητοποιήσεων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και οι υπηρεσίες Πρόνοιας
Με προσωπικό ασφαλείας, το οποίο θα καλύπτει όλα τα έκτακτα περιστατικά, θα λειτουργήσουν την Τετάρτη τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και οι υπηρεσίες Πρόνοιας, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.
Κλειστά θα παραμείνουν και τα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου, μετά από απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ανακοίνωσε ότι καλύπτει όσους Συλλόγους αποφασίσουν συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα διανυκτερεύονταφαρμακεία.
Συμμετοχή στην απεργία της 9ης Απριλίου έχει δηλώσει και οΠανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αντιδρώντας «στην πολιτική των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και της αποδόμησης του Δημόσιου τομέα της Υγείας» η οποία όπως αναφέρει «θέτει στο περιθώριο μεγάλες κοινωνικές ομάδες και οδηγεί σε μαρασμό και αποσύνθεση ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και τις υποχρεώσεις της Πολιτείας προς τους κατοίκους της χώρας». Προσθέτει ότι, εάν αυτή η πολιτική δεν σταματήσει, η κοινωνία «η οποία έχει εξαντλήσει τις αντοχές της, θα οδηγηθεί στο τέλμα και την καταστροφή».
Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απαιτεί να σταματήσουν τα κύματα διαθεσιμότητας, να στελεχωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και να χρηματοδοτηθούν τα νοσοκομεία που, όπως αναφέρει, «κινδυνεύουν, τον επόμενο μήνα, να μείνουν χωρίς πόρους και υλικά».
Την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων των οδηγών των νοσοκομείων ζητά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προσθέτοντας ότι αγωνίζεται «για Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση, προκειμένου να προσφέρει δωρεάν, εύκολη, προσιτή και καθολική πρόσβαση στους πολίτες».
Δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια της χώρας
Σε κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, είναι από σήμερα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας. Σήμερα το πρωί πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 07:00 έως 11:00 και συγκεντρώσεις.
Η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ήταν προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε για την Τετάρτη 9 Απριλίου στις 10 το πρωί. Θα γίνει ενημέρωση από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά και ακρόαση από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τη διαδικασία αξιοποίησης της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία "Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε."
Δεμένα στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, θα είναι τα πλοία την Τετάρτη 9 Απριλίου, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.
Η ΠΝΟ με ανακοίνωσή της έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείεται να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της, αν οι ακτοπλόοι δεν υπογράψουν με τη συνομοσπονδία των ναυτικών, νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, που έληξε στα τέλη του 2013.
Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό υπήρξε πρόσφατα συνάντηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με τη διοίκηση της ΠΝΟ, χωρίς, ωστόσο να ληφθεί, κάποια συγκεκριμένη απόφαση.
Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα στο πολυνομοσχέδιο «Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» δίνει τη δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και στη ναυτική εργασία.
Ωστόσο, με τη ρύθμιση αυτή έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους οι ακτοπλόοι, ενώ η ΠΝΟ έχει αναφέρει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
«Η 24ωρη απεργία στις 9 Απριλίου αποτελεί συνέχεια του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών σε μία σκληρή αναμέτρηση με τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση που θέλουν την κατάργηση των θεμελιακών τους δικαιωμάτων στην απεργία και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ) και Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικών (ΠΕΣ/ΝΑΤ).
Επίσης, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θα συμμετάσχουν στην απεργία με συγκέντρωση στις 10:30 πμ στο χώρο μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πορεία προς το κτίριο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.
ΜΜΕ: Σε 24ωρη απεργία την Τρίτη
Εικοσιτετράωρη απεργία από τις 6.00 το πρωί αύριο 8 Απριλίου, έως και τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης 9 Απριλίου πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Οι ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ ζητούν την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που θα ισχύουν για όλους καθώς και «να σταματήσουν αμέσως οι απολύσεις και οι καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων»
Ζητούν επίσης να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας και να επιστραφούν τα αποθεματικά, που δημεύτηκαν μέσω PSI, στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων, καλεί όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου, να συμμετάσχουν στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 το μεσημέρι στις 8/4, έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα).
Προβλήματα και στις μετακινήσεις
Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει μεθαύριο, Τετάρτη, το επιβατικό κοινό, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ.
Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα προβλήματα θα υπάρξουν στις μετακινήσεις με τα τρένα, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και τα τρόλεϊ, αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μετέχουν με 24ωρη απεργία.
Επίσης, η απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών θα επηρεάσει και τα δρομολόγια του μετρό, του οποίου οι συρμοί θα τερματίζουν στο σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας».Μάλιστα, λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών, ματαιώσεις θα υπάρξουν και στα αυριανά βραδινά δρομολόγια των τρένων. Σημειώνεται, πάντως, πως οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους απειλούν να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους και τις μέρες του Πάσχα, αντιδρώντας στις αποκρατικοποιήσεις.
Τα λεωφορεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
Κανονικά θα λειτουργήσουν το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, μιας και το προσωπικό εξακολουθεί να είναι επιστρατευμένο.
Όσον αφορά τα αεροδρόμια, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αν και αρχικά είχαν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ με 24ωρη απεργία, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδη, αποφάσισαν τελικά να μην πάρουν μέρος στην απεργία.kathimerini

No comments:

Post a Comment