Tuesday 22 April 2014

Eγινε οικουμενικό το κόκκινο ψηφοδέλτιο στο λιμάνι

Eγινε οικουμενικό το κόκκινο ψηφοδέλτιο στο λιμάνι

Σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων που ίσχυαν στο μεγάλο λιμάνι εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει οδηγήσει η απόφαση του Γ. Μώραλη να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου Πειραιά.

Eγινε οικουμενικό το κόκκινο ψηφοδέλτιο στο λιμάνι
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετρήσεις που διεξάγονται για λογαριασμό όλων των υποψηφίων αποτυπώνουν ανάγλυφα αυτή την ανατροπή, καθώς εμφανίζουν το ψηφοδέλτιο «Πειραιάς νικητής» του κ. Μώραλη να έχει διείσδυση σε όλους τους πολιτικούς-ιδεολογικούς χώρους και να έχει σημαντικά ερείσματα στο σύνολο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
Οπως τονίζουν οι αναλυτές των μετρήσεων, για πρώτη φορά ένα ψηφοδέλτιο συγκεντρώνει την προτίμηση των πολιτών που κινούνται στο σύνολο του πολιτικού φάσματος, από την Αριστερά έως την παραδοσιακή Δεξιά, ενώ παράλληλα από τα πρώτα ευρήματα φαίνεται ότι τη συγκεκριμένη πρόταση επιλέγουν και εκείνοι που αυτοχαρακτηρίζονται ως οικονομικά ευκατάστατοι και εκείνοι που δηλώνουν ότι κινούνται στο όριο της φτώχειας.
«Μαγνήτη» για τους πολίτες που σήμερα δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια του κ. Μώραλη αποτελούν κατ' αρχάς οι θέσεις που ήδη έχει παρουσιάσει αλλά και τα πρόσωπα που στηρίζουν την όλη προσπάθεια. Ο κ. Μώραλης συγκεντρώνει αυτή την ώρα την υποστήριξη προσώπων που έχουν συνδέσει το όνομα τους με θετικά γεγονότα στον Πειραιά, είτε σε πολιτικό, είτε σε επιχειρηματικό, είτε σε αθλητικό επίπεδο.
Eγινε οικουμενικό το κόκκινο ψηφοδέλτιο στο λιμάνι
Η ενεργός εμπλοκή στις εκλογές από τη θέση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων των Β. Μαρινάκη και Π. Κόκκαλη, η εμφάνιση του Σ. Κόκκαλη στην παρουσίαση του συνδυασμoύ, καθώς και η παρουσία-στήριξη των κ. Ανδριανόπουλου και Αγραπίδη αποτέλεσαν το «ισχυρό χαρτί» του υποψήφιου δημάρχου και του έδωσαν την ώθηση που απαιτείται σε αυτά τα πρώτα βήματά του στον πολιτικό στίβο. Αίσθηση προκάλεσε δε και η παρουσία του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ονόματος του συνδυασμού του κ. Μώραλη. Το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε από ορισμένους και ως διακριτική στήριξη του πρώτου σε σταυρούς βουλευτή της ΝΔ στην περιφέρεια της Α' Πειραιώς. Ο ίδιος ο κ. Αρβανιτόπουλος απέφυγε μέχρι τώρα να κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά είναι πιθανόν να τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες. Πέρα από τα πρόσωπα που σαφώς θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία προς τις κάλπες, ο κ. Μώραλης είναι βέβαιο ότι θα «ποντάρει» στην ανάγκη ριζικής αλλαγής του τρόπου με τον οποίο διοικείται ο Πειραιάς όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα το στοίχημά του θα είναι να πείσει ότι πρόσωπα εκτός πολιτικής μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα από τους επαγγελματίες πολιτικούς την καθημερινότητα των πολιτών. Η εμφάνιση του κ. Μώραλη αιφνιδίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο τον κ. Μιχαλολιάκο όσο και τον κ. Δρίτσα.
Σε ό,τι αφορά τον νυν δήμαρχο, είχε πληροφορίες ότι θα υπάρξει ένας ακόμη συνδυασμός από την πλευρά των παραγόντων του Ολυμπιακού στην κούρσα για το δημαρχιακό μέγαρο, αλλά ποτέ δεν πίστεψε ότι αυτό θα γίνει πράξη. Οταν ακούστηκε το όνομα του Γ. Μελά, γιου του βουλευτή των ΑΝΕΛ Τ. Μελά, το υποτίμησε και είχε προβλέψει τότε ότι δεν θα φτάσει μέχρι τις εκλογές. Στη συνέχεια, άφησε αιχμές κατά του προέδρου του Ολυμπιακού, Β. Μαρινάκη, όταν είχε ακουστεί ότι θα ηγούνταν ο ίδιος του ψηφοδελτίου και τώρα που ο συνδυασμός του κ. Μώραλη είναι πραγματικότητα, επιχειρεί να συσπειρώσει τους δικούς του ψηφοφόρους.
Η ενεργός εμπλοκή στις εκλογές από τη θέση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων των Β. Μαρινάκη και Π. Κόκκαλη, η εμφάνιση του Σ. Κόκκαλη στην παρουσίαση του συνδυασμού, καθώς και η παρουσία-στήριξη των
Η ενεργός εμπλοκή στις εκλογές από τη θέση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων των Β. Μαρινάκη και Π. Κόκκαλη, η εμφάνιση του Σ. Κόκκαλη στην παρουσίαση του συνδυασμού, καθώς και η παρουσία-στήριξη των κ. Ανδριανόπουλου και Αγραπίδη αποτέλεσαν το «ισχυρό χαρτί» του υποψήφιου δημάρχου και του έδωσαν την ώθηση που απαιτείται σε αυτά τα πρώτα βήματά του στον πολιτικό στίβο.
ΣτήριξηΑπευθύνεται κυρίως στον σκληρό πυρήνα των νεοδημοκρατών και είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσει στην πορεία εμφανή-δημόσια στήριξη από τον Αντ. Σαμαρά. Θεωρεί ότι η παρουσία του κ. Αρβανιτόπουλου στην εκδήλωση του κ. Μώραλη ήταν «χτύπημα» εναντίον του και γι' αυτό την επομένη κιόλας τον κάλεσε δημόσια να ξεκαθαρίσει -εδώ και τώρα- τη στάση του. Σε ό,τι αφορά τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δρίτσα, στελέχη του επιτελείου του που βλέπουν πιο ψυχρά τα πράγματα θεωρούν δεδομένο ότι ο συνδυασμός «Πειραιάς νικητής» θα είναι μετά βεβαιότητας στον δεύτερο γύρο (και μάλιστα με σημαντική διαφορά έναντι των υπολοίπων) και σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Μιχαλολιάκο θα είναι εκείνοι που θα δώσουν μάχη για το ποιος θα «συνοδεύσει» τον κ. Μώραλη στην τελική ευθεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν ο κ. Μιχαλολιάκος είναι απέναντι στον κ. Μώραλη την Κυριακή 25 Μαΐου, τότε το πρόβλημα που θα κληθεί να υπερπηδήσει ο νυν δήμαρχος είναι η «αντικυβερνητική ψήφος». Να αποφύγει δηλαδή να ενωθούν όλοι απέναντί του ακριβώς επειδή ο ίδιος εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα στον Πειραιά, κάτι που αυτή την ώρα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Για τον λόγο αυτόν, επιτελείς του κ. Μιχαλολιάκου επιμένουν ότι η μάχη θα δοθεί για τον πρώτο γύρο και εκεί θα επιδιώξουν να έχουν ένα υψηλό ποσοστό, έτσι ώστε να πείσουν ακόμη και τους αναποφάσιστους ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για μια δεύτερη θητεία της ίδιας δημοτικής αρχής.
Eγινε οικουμενικό το κόκκινο ψηφοδέλτιο στο λιμάνι
Αλλάζουν τακτική
Διεργασίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ στο νέο τοπίο
Μπορεί η φορτούνα να ξέσπασε στον Πειραιά με την πρόταση μελών της ΔΗΜΑΡ να ταχθούν υπέρ Δρίτσα, αλλά η Αγίου Κωνσταντίνου διαμηνύει προς τους «αντάρτες» ότι το κόμμα εμμένει στις υποψηφιότητές του.
Το θέμα προέκυψε μετά τη χθεσινή απόφαση της επιτροπής Κεντρικού Πειραιά του κόμματος να απευθυνθεί στον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, συζητώντας μαζί του το ενδεχόμενο να στηριχθεί από τη ΔΗΜΑΡ η υποψηφιότητα της Κουμουνδούρου. Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε τρικυμία αλλά και διχασμό στο μεγάλο λιμάνι. Στην επίμαχη συνεδρίαση δεν υπήρχε απαρτία, έδωσαν το «παρών» μόνο 13 άτομα και ως εκ τούτου, η απόφαση δεν έχει τυπικά εγκριθεί ούτε καν από την πλειοψηφία των μελών της τοπικής οργάνωσης.
Πηγές προσκείμενες στην Αγίου Κωνσταντίνου, όμως, διαμηνύουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ΔΗΜΑΡ στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες θα κατέβει μόνο με δικούς της υποψηφίους. Μπορεί να γίνονται συζητήσεις αλλά η απόφαση του κόμματος παραμένει ως έχει. Δηλαδή στην υποψηφιότητα του Ηλία Τζανετουλάκου. Αλλωστε όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ο Θοδωρής Δρίτσας είναι κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει παραιτηθεί από βουλευτής.
Δεύτερες σκέψειςΗ δημαρχία Πειραιά έχει γράψει ήδη την ιστορία της για το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, καθώς η εν λόγω οργάνωση είχε «κόψει» την υποψηφιότητα της Μαρίας Ρεπούση και είχε δώσει το χρίσμα στον Ηλία Τζανετουλάκο.
Κάποιοι ανάμεσά τους όμως επιμένουν ότι η υποψηφιότητα Τζανετουλάκου δεν «τραβάει» και ένα κομμάτι της οργάνωσης στρέφεται προς τον Θοδωρή Δρίτσα, με το πρόσχημα πως η υποψηφιότητα Μώραλη αλλάζει τα δεδομένα στον Πειραιά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment