Tuesday 8 April 2014

Τελική ευθεία για έξοδο στις αγορές

Τελική ευθεία για έξοδο στις αγορές

Ολα είναι έτοιμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας.

Ο Γ. στουρνάρας (επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη και δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο που θα λάβει χώρα η έκδοση των ομολόγων
Ο Γ. στουρνάρας (επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη και δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο που θα λάβει χώρα η έκδοση των ομολόγων
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι που έχουν αναλάβει ρόλο αναδόχου στην έκδοση έχουν ετοιμάσει τα νομικά κείμενα και απομένει να δοθεί η εντολή από την Αθήνα για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο προγραμματισμός προβλέπει ότι το βιβλίο θα ανοίξει αύριο Τετάρτη και θα κλείσει την Πέμπτη χωρίς να αποκλείεται μία ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads.
Μάλιστα χθες το απόγευμα πηγή από τραπεζικό όμιλο που λαμβάνει μέρος στην αναδοχή της έκδοσης σημείωνε πως δεν έχει αλλάξει κάτι από τον αρχικό προγραμματισμό.
Μέσω της έκδοσης αυτής, που είναι η πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια και την είσοδο της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης, το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει 2 με 3 δισ. ευρώ.
Και οι εταίροι μας θέλουν να δουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές όπως προκύπτει από τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού «Mega», ανέφερε πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν πάντα μέσα στα σχέδια της Γερμανίας και τη χαιρετίζει το Βερολίνο καθώς αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα ήταν επιτυχές και ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα.
Αποσύνδεση
Πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αφενός δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο που θα λάβει χώρα η έκδοση και αφετέρου θέλησε να αποσυνδέσει την έξοδο στις αγορές από τις πολιτικές εξελίξεις και συγκεκριμένα την υπόθεση Μπαλτάκου.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», σημείωσε πως η ημερομηνία της έκδοσης είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές.
«Θα βγούμε ως το καλοκαίρι, στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω σ' αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν επισπεύδεται η έξοδος για να αντιστραφούν οι εντυπώσεις από την υπόθεση Μπαλτάκου απάντησε: «Ουδέν αναληθέστερον. Δεν θα διακινδυνεύσουμε να βγούμε για λόγους πολιτικούς. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη».
Δοκιμαστικά
Οπως εξήγησε ο υπουργός, τα χρήματα αυτά δεν τα χρειάζεται το Δημόσιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων.
«Μετά από τέσσερα χρόνια που είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές και δεν μπορούσαμε να βρούμε δανεικά, θα αρχίσουμε σιγά σιγά να δοκιμάζουμε την επιστροφή μας, ακολουθώντας χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη ή προϋπόθεση για να γίνει αυτό πριν από το Πάσχα. Δεν κρίνονται πολιτικά αυτά τα εγχειρήματα, αλλά εκ του αποτελέσματος», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
Πιο αναλυτικά όσον αφορά την έκδοση ανάδοχοι είναι οι τράπεζες Deutsche Bank, Bank of America, Merrill Lynch, JP Morgan και Goldman Sachs και η επιτυχία της θα κριθεί από τους ακόλουθους παράγοντες:
  • Από το ύψους των κεφαλαίων που θα αντλήσει το Δημόσιο. Υπολογίζονται μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ.
  • Από το ποσοστό υπερκάλυψης του αιτούμενου ποσού θα κριθεί και ο βαθμός εμπιστοσύνης των αγορών.
  • Από το ύψος του τελικού επιτοκίου το οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω από το 5%.
  • Από το αν θα συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες. Ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι ενδεχόμενη υπερκάλυψη της έκδοσης χωρίς συμμετοχή εγχώριων τραπεζών θα στείλει ισχυρότερο μήνυμα.
Κώστας Τσαχάκης    ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment