Saturday 26 April 2014

Νέα εμπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ

Νέα εμπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ

Ολιγοήμερη παράταση για να μπει ένα τέλος στη συμπλήρωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η Κουμουνδούρου, μετά την ανακοίνωση του Μ. Γλέζου ως υποψήφιου ευρωβουλευτή, καθώς φαίνεται πως εκτίμησε ότι με αυτή την κίνηση δεν θα δοθεί συνέχεια στην εσωστρέφεια του κόμματος.

Συνεχίστηκαν και χθες οι διεργασίες για τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να μην υποπέσουν σε ένα νέο λάθος. Στη φωτό ο Αλ. Τσίπρας με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Μ. Γλέζο
Συνεχίστηκαν και χθες οι διεργασίες για τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να μην υποπέσουν σε ένα νέο λάθος. Στη φωτό ο Αλ. Τσίπρας με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Μ. Γλέζο
Η αναζήτηση των δύο προσώπων που θα πλαισιώσουν τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η προσπάθεια να μην δοθεί νέα συνέχεια στην εσωκομματική κόντρα, μετά τα «αυτογκόλ» και τα «φάουλ» της τελευταίας εβδομάδας με τις επιλογές των υποψηφίων από τη μειονότητα που προκάλεσαν θύελλα και εσωκομματικές αναταράξεις, δείχνει «εμπλοκή» και δυστοκία αλλά και δόση αβεβαιότητας, καθώς τα «αγκάθια» παραμένουν.
Το ενδεχόμενο να τεθούν ζητήματα από τη σοσιαλιστική τάση του κόμματος για τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημήτρη Χριστόπουλου σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα ανάγκασε την ηγεσία του κόμματος να αναβάλει τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Προφανώς για να γίνουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις ώστε να περάσει «αναίμακτα» η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, χωρίς τριβές και νέες αντιπαραθέσεις αλλά και να εκτονωθεί η εσωκομματική ένταση.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, προσωπικά ο Αλέξης Μητρόπουλος, τουλάχιστον, μέχρι χθες ήταν αποφασισμένος να θέσει ανοικτά όλα τα ζητήματα που προέκυψαν μετά την «απόσυρση» της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και τις διφορούμενες δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημήτρη Χριστόπουλου για τη μουσουλμανική μειονότητα.
Ωστόσο, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι η δήλωση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι, καθώς εκφράζει τη δυσφορία του για «το κλίμα που αποπνέουν ορισμένα γεγονότα της εσωκομματικής ζωής του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «οι απολογισμοί μπορούν και πρέπει να γίνουν μετά τις εκλογές».
Ο κ. Ρινάλντι υπογραμμίζει επίσης ότι «υπάρχει η απαίτηση να ξανασυνδεθεί η πολιτική με την ηθική, να ηθικοποιηθεί η πολιτική» και επισημαίνει ότι «οι δικές μου τοποθετήσεις για όλα τα βασικά θέματα γίνονται στα όργανα και τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ και καθένας μπορεί να ανατρέξει σε ό,τι έχω πει».
Με αυτή την αναφορά του ο κ. Ρινάλντι διαψεύδει κατηγορηματικά όσα του αποδίδονται ότι είπε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ διαψεύδει ότι έκανε τον διάλογο που του αποδίδεται ότι έκανε με βουλευτή του κόμματος. Οτι δηλαδή στην παρατήρηση ότι τη Σαμπιχά δεν θα την ψηφίσουν οι μουσουλμάνοι, ο ίδιος απάντησε ότι «θα την ψηφίσουν οι Ελληνες».
Ταυτόχρονα συνεχίστηκαν και χθες οι διεργασίες για τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να μην υποπέσουν σε ένα νέο λάθος. Για τις κενές θέσεις ακούστηκαν ονόματα και δημοσιογράφων αλλά και συνεργαζόμενων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχουν στο... τραπέζι δύο προτάσεις, του συνταγματολόγου Ηλία Νικολόπουλου (στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, προτείνεται και από τη σοσιαλιστική τάση του κόμματος), αλλά και του Ανδρέα Νεφελούδη (στέλεχος της «Αριστερής Προοπτικής», στην οποία συμμετέχουν πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ). Ακόμη ακούστηκε και το όνομα του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου (έχει συμμετάσχει και παλαιότερα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και της Ράνιας Αντωνοπούλου, που είναι καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute.
Η συνεδρίαση της ΠΓ μετατίθεται πιθανόν για τη Δευτέρα, χωρίς την παρουσία του κ. Τσίπρα, καθώς από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύει σε Πορτογαλία, Ισπανία και Τσεχία, ενώ έχει προγραμματιστεί η επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου την Τρίτη το απόγευμα.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΡΙΖΑ
«Καμία θυσία για το ευρώ»
Με αιχμηρές αναφορές για τη σημερινή Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα τη διακήρυξή του για τις ευρωεκλογές, στην οποία περιλαμβάνεται με σαφήνεια η θέση «καμία θυσία για το ευρώ». Ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς «δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της τρόικας» και πως «θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και Μνημόνια. «Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή», τονίζεται στη διακήρυξη του κόμματος, η οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευση: «θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

No comments:

Post a Comment