Sunday, 7 September 2014

Η προβληματική «συμμαχία των προθύμων» κατά των τζιχαντιστών

Η προβληματική «συμμαχία των προθύμων» κατά των τζιχαντιστών

Στη συγκρότηση μιας προβληματικής συμμαχίας δέκα (απρόθυμων) «πρόθυμων» συμμάχων που μαζί με δυνάμεις που ακόμη αναζητούνται επί του εδάφους θα αναλάβουν το έργο της «εξαΰλωσης» και όχι απλώς της αναχαίτισης της τζιχαντικής απειλής του ISIS, κατέληξαν ο Μπ. Ομπάμα και άλλοι ηγέτες των μεγάλων χωρών της Δύσης, καθώς πλέον η απειλή των ισλαμιστών γίνεται όλο και πιο μεγάλη και εκτείνεται πια και πέραν των συνόρων της Συρίας και του Ιράκ.

Ομπάμα και Κάμερον κοιτάζουν ψηλά. Γνωρίζουν όμως καλά ότι οι πόλεμοι κερδίζονται στο έδαφος.
Ομπάμα και Κάμερον κοιτάζουν ψηλά. Γνωρίζουν όμως καλά ότι οι πόλεμοι κερδίζονται στο έδαφος.
Η «συμμαχία των προθύμων» εναντίον του ISIS, που αποφασίστηκε να συγκροτηθεί στο Κάρντιφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Ιταλία, την Πολώνία και τη Δανία, ενώ αναζητείται η συνδρομή και χωρών του Κόλπου.
Ο ευρισκόμενος σε άμυνα Αμερικανός πρόεδρος λόγω της ηττοπαθούς εμφάνισής του πριν από μία εβδομάδα, όταν δημοσίως παραδέχθηκε την έλλειψη στρατηγικής εναντίον του ISIS, προσπάθησε και πάλι να καλύψει το χαμένο έδαφος, προωθώντας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ αυτήν τη «συμμαχία των προθύμων» που θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν το ISIS.
Το αμερικανικό δόγμα όμως και πάλι έχει μεγάλη «τρύπα», καθώς η αφετηρία του «no boots on the ground» («όχι στρατιώτες στο έδαφος») επαναφέρει το αρχικό ερώτημα του ποιος θα εξοντώσει του τζιχαντιστές μετά τους έστω και μαζικούς βομβαρδισμούς από τα αμερικανικά, καναδικά ή βρετανικά μαχητικά.
Οι πόλεμοι πάντοτε κερδίζονται επί του εδάφους, αλλά οι επιλογές των συμμάχων είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είναι μια επιλογή αλλά έχουν αποδειχθεί μη αξιόπιστες, οι Κούρδοι Πεσμεργκά είναι σκληροτράχηλοι πολεμιστές αλλά δεν είναι σε θέση ακόμη να αντιπαρατεθούν επί ίσοις όροις με τους φανατικούς τζιχαντιστές σε όλο το μέτωπο που έχουν καταλάβει σε Ιράκ και Συρία, ενώ στην τελευταία οι δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης θα χρειαστούν αρκετά μεγάλο διάστημα για να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι για έναν διμέτωπο αγώνα εναντίον του καθεστώτος Ασαντ και του ISIS.
Ελεγχος των φανατικών ισλαμιστών
Για τους Αμερικανούς πάντως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει καλή ροή και ανταλλαγή πληροφοριών με χώρες της περιοχής, κυρίως την Τουρκία, για να γίνει δυνατός ο έλεγχος της ροής επίδοξων τζιχαντιστών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία προς τη Συρία.
Η Αγκυρα έχει κατηγορηθεί από πολλές πλευρές γιατί έχει επιδείξει μια περίεργη και ύποπτη ανοχή στην όλο και πιο μαζική μετακίνηση ξένων νεαρής κυρίως ηλικίας με χαρακτηριστικά ισλαμικά ονόματα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς τα σύνορα με τη Συρία. Αυτό αποτέλεσε το βασικό «κανάλι» μέσω του οποίου χιλιάδες ισλαμιστές (υπολογίζονται από 4.000 έως 15.000) έφτασαν από τη Δύση και εντάχθηκαν στις δυνάμεις του ISIS. Και δεν είναι μόνο οι ξένοι. Αρκετές χιλιάδες Τούρκοι πολίτες από την παραμεθόριο περιοχή ήδη έχουν ασπασθεί το τζιχάντ. Και όλοι αυτοί συνιστούν πια απειλή και για τις γειτονικές χώρες. Οχι μόνο για τον Λίβανο και την Ιορδανία, αλλά και για την ίδια την Τουρκία.ETHNOS

No comments:

Post a Comment