Monday, 8 September 2014

Ρεαλισμός Τσίπρα αλά... ιταλικά

Ρεαλισμός Τσίπρα αλά... ιταλικά

Τη χρυσή τομή μεταξύ του ρεαλισμού και του εφικτού και του ανατρεπτικού μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας -εν όψει της ΔΕΘ-, επιχειρώντας ταυτόχρονα να χτίσει «γέφυρες» με Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και ένα «μέτωπο του Νότου» απέναντι στην πολιτική της Μέρκελ.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι (φωτογραφία αρχείου).
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι (φωτογραφία αρχείου).
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από το Κόμο της Ιταλίας -μετείχε σε οικονομικό φόρουμ με παρόντες εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ελίτ-, ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα μεγάλα ελλείμματα του παρελθόντος», καταδεικνύει τα βήματα προσαρμογής του κόμματος σε μια πιο ρεαλιστική «γραμμή» μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί στην κυβερνητική εξουσία.
Μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε «στο στόμα του λύκου» - όπως ο ίδιος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» το οικονομικό φόρουμ του Ιδρύματος Αμπροζέτι, καθώς σε αυτό συμμετείχαν οικονομικοί αλλά και θεσμικοί παράγοντες που καθορίζουν την πολιτική της Ευρώπης.
Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στα μεγάλα ελλείμματα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να έχει χρέος σχεδόν διπλάσιο του ΑΕΠ της, γιατί μόνο το κόστος για τους τόκους συνθλίβει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης».
Στο οικονομικό φόρουμ στο Κόμο της Ιταλίας
Στο οικονομικό φόρουμ στο Κόμο της Ιταλίας
Ανέφερε επίσης στη «Λα Στάμπα» ότι «η Ελλάδα έχει τις ευθύνες της (για το πώς έφθασε έως εδώ)», αλλά όπως είπε, «στη χώρα μου εφαρμόστηκε το πιο βίαιο πρόγραμμα που υιοθετήθηκε στην Ευρώπη».
Για Ντράγκι - Μέρκελ
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι ο Ντράγκι κινείται σε σωστή κατεύθυνση - σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά όπως σημείωσε, τα μέτρα του δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μία ανάπτυξη διαρκείας, ενώ σε συνέντευξη του, στο κανάλι της ευρωπαϊκής οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, που ανήκει στην ιταλική συνομοσπονδία βιομηχανίας Confindus-tria, χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ «πραγματική αντι-ευρωπαΐστρια» και πως απαιτείται ενότητα του Νότου ενάντια στη λιτότητα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει η Ευρώπη πιο δημοκρατική, καθώς «σήμερα συζητούν οι ?27?, αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ». Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και στην ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ -μίλησε για τις εναλλακτικές πολιτικές-, ενώ υποστήριξε ότι το ελληνικό πρόγραμμα της τρόικας έχει αποτύχει. «Δικαίως όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη λένε ότι η τρόικα πρέπει να καταργηθεί και η ?καταστρόικα? πρέπει να τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά.
Η αναφορά του ιταλικού Reuters ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα έγινε δεκτή με ένα μικρό χειροκρότημα από το ακροατήριο - δεδομένου ότι «άσκησε κριτική στις επιλογές που έκανε η ευρωπαϊκή ηγεσία για την αντιμετώπιση της κρίσης», αλλά και οι συναντήσεις που είχε στο περιθώριο του φόρουμ ο κ. Τσίπρας, όπως το τετ α τετ με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, καταδεικνύουν την πρόθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναζητήσει «συμμάχους» μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία.
Ο κ. Τσίπρας βρήκε και έναν απρόσμενο «σύμμαχο», τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, καθώς δήλωσε ότι «αν δεν αλλάξουμε πολιτική, η ελπίδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε πράξη», μεταφέροντας εν μέρει και όσα συζητήθηκαν στο οικονομικό φόρουμ.
Ο Πρόντι
Ο κ. Πρόντι, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν ζήσαμε τίποτα από τα όσα αντιστοιχούν στις γραφικές συγκρούσεις που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους, για τέτοιου είδους συναντήσεις» και πως «ήταν θετικό και για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και για μας».
Μάλιστα όπως αποκάλυψε, για να προσκληθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο οικονομικό φόρουμ συνέβαλε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί ένα μέρος της Ελλάδας και δεν καταλαβαίνει γιατί «πρέπει να τον περιθωριοποιήσουμε».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντικατάστασης της πολιτικής λιτότητας με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ο κ. Τσίπρας εισέρχεται σε μια «καυτή» εβδομάδα, καθώς θα πρέπει η Κουμουνδούρου να καταλήξει στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής εν όψει των εξαγγελιών στη ΔΕΘ το Σάββατο. Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ -η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι θα είναι ρεαλιστικές και άμεσες εφαρμόσιμες- πάντως ξεκινούν και με την παραδοχή ότι η χώρα πρέπει να βάλει τέλος στα μνημόνια.
Στελέχη του κόμματος σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε ανέξοδες υποσχέσεις, αλλά θα προτείνει ρεαλιστικές προτάσεις στους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης.
Με αφορμή τις πολιτικές εξόδου από την κρίση
Ανταλλαγή... πυρών Τσίπρα - Μπαρόζο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και μια «ανταλλαγή... πυρών» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του απερχόμενου πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια του forum. Πεδίο της αντιπαράθεσης ήταν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για έξοδο από την κρίση.
Ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι «δεν ντρέπεται για τις επιλογές που έκανε για την κρίση» για να σχολιάσει ο κ. Τσίπρας ότι «δεν ξέρει αν κάποιος πρέπει να ντρέπεται για τις επιλογές, αλλά για τα αποτελέσματα κανείς δεν μπορεί να χαίρεται».
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του είπε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες μέσα στην Ευρώπη, αλλά όχι στο «τροϊκανό πλαίσιο», αφού «η τρόικα απέτυχε και πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, μαζί με την πολιτική της κληρονομιά».
Σχετικά με το πρόβλημα του χρέους, επανέλαβε ότι απαιτείται ριζική ευρωπαϊκή λύση σε βιώσιμη βάση, θεωρώντας «θετικό ιστορικό παράδειγμα» τη διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, και υποστηρίζοντας παράλληλα την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τις ρήτρες ανάπτυξης.
Παναγιώτης Τσούτσιας    ethnos

No comments:

Post a Comment