Thursday 23 October 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Θετικά τα μηνύματα από τα «στρες τεστ»

Με γεμάτο ταμείο, δηλαδή με τα 11,3 δισ. ευρώ, θα μείνει το ΤΧΣ, καθώς μόνο δύο τράπεζες δεν περνούν τα ευρωπαϊκά «στρες τεστ», οι οποίες ωστόσο θα αντλήσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται με ίδια μέσα και όχι από τα κρατικά κεφάλαια που υπάρχουν διαθέσιμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θετικά τα μηνύματα από τα «στρες τεστ»
Ειδικότερα, πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, επομένως περνούν τα «στρες τεστ» και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank θα παρουσιάσουν ανάγκη για άντληση πρόσθετων κεφαλαίων, την οποία θα ικανοποιήσουν με εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ή άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Ηδη, τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Εurobank έχουν δρομολογήσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν για να καλύψουν τις επιπρόσθετες περιορισμένες ανάγκες που προκύπτουν από τα ευρωπαϊκά «στρες τεστ».
Τα παραπάνω ανέφεραν πληροφορίες της αγοράς, ωστόσο ανώτατα στελέχη των 4 συστημικών τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πάντως χθες το απόγευμα, οι διοικήσεις των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων έλαβαν στα χέρια τους τα αποτελέσματα από τη Φρανκφούρτη όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ.
Τα αποτελέσματα των «στρες τεστ» σηματοδοτούν αφενός το «πράσινο φως» για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ως προς την προληπτική γραμμή στήριξης από το ευρωπαϊκό ταμείο ESM και αφετέρου τα μεγάλα βήματα των 4 συστημικών τραπεζών που έχουν γίνει ως προς την εξυγίανσή τους, η οποία θα συνδυαστεί με περαιτέρω ενέργειες που προβλέπονται στα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, που έχουν κατατεθεί και έχουν εγκριθεί.
Στόχος του Μάριο Ντράγκι είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να γίνουν πιο ελκυστικές στους διεθνείς επενδυτές. Πάνω, ο επικεφαλής της ΕΚΤ με την καγκελάριο Μέρκελ (φωτογραφί
Στόχος του Μάριο Ντράγκι είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να γίνουν πιο ελκυστικές στους διεθνείς επενδυτές. Πάνω, ο επικεφαλής της ΕΚΤ με την καγκελάριο Μέρκελ (φωτογραφία αρχείου)
Με αυτά τα δεδομένα, τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα... χειρότερα πέρασαν για τις ελληνικές τράπεζες και ότι οι πιο σημαντικές προκλήσεις που έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Οι δυσάρεστες εκπλήξεις αποφεύχθηκαν από τα ευρωπαϊκά «στρες τεστ» για τις ελληνικές τράπεζες λόγω των θετικών αποτελεσμάτων των ελέγχων των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, της συνεκτίμησης των αυξήσεων κεφαλαίου που διενεργήθηκαν μέσα στο τρέχον έτος, τη λειτουργική κερδοφορία που εκτιμούν ότι θα έχουν την 3ετία 2014-2016 με βάση το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο που χρησιμοποιήθηκε για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων καθώς και η ενσωμάτωση του αναβαλλόμενου φόρου.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο
Εξυγίανση
Πάντως, τις... μηχανές προς την εξυγίανση και την ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων τους άναψαν όλες οι διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διενέργεια ενός τριπλού εξονυχιστικού ελέγχου στα 128 μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι από το β' εξάμηνο του 2013 ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε με 203 δισ. ευρώ... εν όψει όχι μόνο των «στρες τεστ», αλλά και της ενιαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής, η οποία αναλαμβάνει τα ηνία στις 7 Νοεμβρίου.
Στόχος πάντως του Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να γίνουν πιο ελκυστικές στους διεθνείς επενδυτές. Οι αναλυτές αναμένουν αξιόπιστα και λίγες αποτυχίες, κυρίως διότι τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα ενίσχυσαν τα κεφάλαιά τους εντός του τρέχοντος έτους, προκειμένου να μην πληγεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών στην αγορά που δραστηριοποιούνται αλλά και στη διεθνή αγορά. Γι' αυτό, ακόμη και οι τράπεζες που θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια αναμένεται ότι η αγορά θα ανταποκριθεί και θα συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου τους.
Oσον αφορά τις τράπεζες που θα παρουσιάσουν κεφαλαιακές ανάγκες, θα έχουν προθεσμία δύο εβδομάδων να υποβάλουν τα σχέδιά τους για το πώς θα τα αντλήσουν και στη συνέχεια η υλοποίηση του σχεδιασμού όπως θα έχει εγκριθεί, εντός 6 ή 9 μηνών, θα ελέγχεται από την ΕΚΤ. Εξι μήνες είναι η προθεσμία για τις ανάγκες που προκύπτουν από τον έλεγχο της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων τους και το βασικό σενάριο, και εννέα μήνες αν οι ανάγκες προκύπτουν από το ακραίο σενάριο.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ 128 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Την Κυριακή τα τελικά αποτελέσματα
Την επόμενη Κυριακή, στη 1 μετά το μεσημέρι, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, θα ανακοινώσει από τη Φρανκφούρτη τα τελικά αποτελέσματα για τις 128 τράπεζες.
Τα διεθνή «μάτια» θα στραφούν, εκ των πραγμάτων, στα τραπεζικά συστήματα του Νότου, αλλά και της Γαλλίας. Ηδη από χθες οι διοικήσεις των 128 τραπεζών έχουν στα κομπιούτερ τους τα αποτελέσματα και επεξεργάζονται τις ανακοινώσεις που θα δει η διεθνής επενδυτική κοινότητα.
Ωστόσο, οι 128 τραπεζίτες έχουν δεσμευτεί για άκρα μυστικότητα, αφού σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές είναι ανοιχτές και θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραπλάνηση των επενδυτών.
Τις επόμενες 48 ώρες, οι διοικήσεις των 128 τραπεζών εξετάζουν τα μεγέθη και θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια, κάθε τράπεζα θα δημοσιοποιήσει τη δική της ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι οι 128 τράπεζες θα συμπληρώσουν πανομοιότυπες φόρμες έτσι ώστε η ανάγνωση και η σύγκριση να είναι πιο εύκολη. Ωστόσο, κάθε τράπεζα (και πάντως μετά τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ) θα μπορούσε να έχει επεξηγηματικά στοιχεία.
Το επόμενο βήμα για τους παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές και τα hedge funds δεν είναι άλλο από το να εκτιμήσουν εάν ο ορίζοντας της επένδυσής τους σε κάθε τράπεζα και η απόδοση συμβαδίζουν με την προοπτική των τραπεζών που έχουν τοποθετήσει τα κεφάλαιά τους, κυρίως κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών τον Ιούνιο του 2013 και τον Απρίλιο του 2014.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ

No comments:

Post a Comment