Friday, 31 October 2014

Ευκαιρία μείωσης του χρέους, τώρα

 ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ευκαιρία μείωσης του χρέους, τώρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Εκανα υπομονή μερικά εικοσιτετράωρα, μήπως κι ακούσω κανέναν πολιτικό να ζητεί το, κατά τη γνώμη μου, αυτονόητο σε ό,τι αφορά τα δεσμευμένα κεφάλαια για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσετε πως δεν υπάρχει κανείς λόγος να κρατούμε σε ειδικό λογαριασμό, στον οποίο προφανώς χρεώνονται τόκοι, ένα τόσο μεγάλο ποσό, τώρα που γνωρίζουν όλοι ότι οι τράπεζες δεν θα το χρειαστούν.

Τα 11 και κάτι δισεκατομμύρια πρέπει να επιστραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (ESM) και να διαγραφούν από το δημόσιο χρέος. Κάποιος, δηλαδή η κυβέρνηση, πρέπει να το κάνει αύριο το πρωί ώστε να αρθεί μια ακατανόητη ολιγωρία.

Με την ίδια ευκαιρία, θα ήθελα να παρακαλέσω την κ. Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποδεδειγμένα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που της ανατέθηκε, να κάνει σε όσους νοιάζονται για το δημόσιο χρήμα μια σπουδαία εξυπηρέτηση.

Να ανακοινώσει τον αναλυτικό λογαριασμό των κεφαλαίων που χρειάστηκαν (α) για την ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή τη διάσωση, των ελληνικών τραπεζών και (β) για να εξουδετερωθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε η ανοικτή κατάρρευση της Αγροτικής Τράπεζας, των κυπριακών τραπεζών, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ορισμένων μικροτέρων ιδιωτικών και συνεταιριστικών ιδρυμάτων.

Στον λογαριασμό αυτόν θα ήταν καλό να προστεθούν τα κεφάλαια που έβαλαν οι ιδιώτες, καθώς και εκείνα που προσέθεσαν οι τράπεζες εξ ιδίων πόρων.

Αν το κάνουμε αυτό, θα είμαστε όλοι σε θέση να επιβεβαιώσουμε πως πρέπει πραγματικά να επιστρέψουμε αμέσως τα 11 δισ. στους Ευρωπαίους που μας τα δάνεισαν. Εξάλλου, η περίφημη πιστωτική γραμμή διευκόλυνσης ή, για να κυριολεκτούμε, η γραμμή ασφαλούς εξόδου στις αγορές απαιτεί μια ξεχωριστή διαδικασία.

Θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε τις προϋποθέσεις που θα τηρεί η ελληνική κυβέρνηση κατά την περίοδο για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει την εγγύησή της. Επειδή δεν προβλέπεται εκταμίευση και κατανάλωση δανείου, αλλά πρακτικώς η «απλή» έκδοση μιας εγγυητικής επιταγής, δεν θα υπάρξει καμία τρόικα ή άλλα παρόμοια όργανα. Η ίδια η Επιτροπή, που έτσι κι αλλιώς έχει την ευθύνη ελέγχου όλων των οικονομιών, θα κάνει τη δουλειά του αυξημένου ελέγχου. Εξάλλου, η κυβέρνηση οφείλει να συμφωνήσει, τους αμέσως επόμενους μήνες, σε ένα Μετα-Μνημονιακό Πρόγραμμα Παρακολούθησης.

Κάποιοι, βεβαίως, φοβούνται μήπως η Ελλάδα βρεθεί, την ερχόμενη άνοιξη, σε παρεμφερή κατάσταση με εκείνη που αντιμετώπισε την ίδια περίοδο του 2010: να χρειάζεται κεφάλαια από τις αγορές, οι οποίες, όμως, θα παραμένουν κλειστές για το ελληνικό κράτος. Υπερβολές!
Έντυπη

No comments:

Post a Comment