Thursday 23 October 2014

Επιμένει στη γερμανική «συνταγή» η Μέρκελ, αμετακίνητος για την ανάπτυξη ο Ολάντ

Επιμένει στη γερμανική «συνταγή» η Μέρκελ, αμετακίνητος για την ανάπτυξη ο Ολάντ

Η ατζέντα των «28» για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες περιελάμβανε την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα, ωστόσο, αναπόφευκτα, το ενδιαφέρον μονοπώλησε ήδη από χθες η κόντρα λιτότητας-ανάπτυξης, με αφορμή τις επιφυλάξεις της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Επιμένει στη γερμανική «συνταγή» η Μέρκελ, αμετακίνητος για την ανάπτυξη ο Ολάντ
Προσερχόμενη στη Σύνοδο η Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε στη γερμανική «συνταγή», λέγοντας ότι τα υψηλότερα ελλείμματα δεν βοηθούν την ανάπτυξη.
«Πιστεύω ότι το ζητούμενο είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική πειθαρχία» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «υπήρξαν στιγμές στην Ευρώπη που είχαμε πολύ υψηλά ελλείμματα και καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινή λύση».
Η τοποθέτηση του Φρανσουά Ολάντ, όμως, δεν άφησε πολλά περιθώρια υποχώρησης από τη σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα το Παρίσι.
«Τίποτα δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο μας, που είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», τόνισε λίγο πριν εισέλθει στην αίθουσα διεξαγωγής της Συνόδου. «Θα σεβαστούμε τους κανόνες, με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και αυτό ισχύει για τον στόχο της ανάπτυξης που θα προτείνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα για τη σημερινή συνεδρίαση και τη συνάντηση των χωρών της Ευρωζώνης. Μάλιστα κάλεσε τη νέα Κομισιόν να οργανώσει «την ατζέντα της με επίκεντρο την ανάπτυξη».
Τόσο ο Ολάντ όσο και η Μέρκελ, πάντως, τάχθηκαν υπέρ του προγράμματος επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να υπογραμμίζει ότι «στηρίζω το επενδυτικό πρόγραμμα του Γιούνκερ, όπως επίσης και τη θέση του ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να τηρούνται».
Δεν αναφέρθηκε, βέβαια, στην υπόλοιπη δήλωση του νέου προέδρου της Κομισιόν, που άφηνε περιθώριο ευελιξίας στην εφαρμογή των κανόνων.
Την ίδια στιγμή, κλιμακώθηκε και η κόντρα στις σχέσεις Βρυξελλών και Ρώμης, μετά την απόφαση της Ιταλίας να δημοσιοποιήσει την επιστολή του επιτρόπου οικονομίας, Γίρκι Κατάινεν, στην οποία γίνεται λόγος για «σοβαρή απόκλιση» στους δημοσιονομικούς στόχους. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, επέκρινε ιδιαίτερα την ιταλική πρωτοβουλία, την οποία χαρακτήρισε «μονομερή απόφαση».
«Η Κομισιόν δεν υποστηρίζει αυτή τη δημοσιοποίηση τη στιγμή που συνεχίζουμε τις άτυπες διαβουλεύσεις με διάφορες κυβερνήσεις. Θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται σε κλίμα εμπιστοσύνης» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Μπαρόζο. Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Ιταλία να υποβάλει μέχρι σήμερα διευκρινίσεις για την παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, και η Ρώμη δεσμεύτηκε ότι θα στείλει εγγράφως τις απαντήσεις.
Αντίδραση Ρέντσι
Σε μια πρώτη αντίδραση, πάντως, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι η Ρώμη θα κάνει επιπλέον περικοπές ύψους ενός ή δύο δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της για το 2015, προκειμένου να μην απορριφθεί.
Ωστόσο, όπως και ο Ολάντ, επέμεινε ότι το σχέδιό του για την αναθέρμανση της ιταλικής οικονομίας θα συνεχιστεί χωρίς άλλες παρεκκλίσεις. «Εχουμε προωθήσει ένα μεγάλο πακέτο φοροελαφρύνσεων, και από τη στιγμή που η Ευρώπη μας έχει ζητήσει αρκετές φορές να μειώσουμε τη φορολογία, τώρα που το πράξαμε, δεν νομίζω ότι θα αποκλίνουμε από την πορεία μας για μια μικρή συζήτηση περί δεκαδικών» υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης ο Ζοζέ Μπαρόζο διεμήνυσε ότι θα κάνει χρήση κάθε δυνατής ευελιξίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια άσκηση που πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και όχι με πολεμικούς όρους, οι οποίοι, αν επικρατήσουν, έχουμε όλοι να χάσουμε».
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ  ethnos

No comments:

Post a Comment