Monday, 20 October 2014

Οι συμπληγάδες μεταξύ των «180» και των δανειστών

Οι συμπληγάδες μεταξύ των «180» και των δανειστών

Διαπραγματεύσεις σε δύο δύσκολα μέτωπα καλείται να διεξαγάγει, ταυτόχρονα μάλιστα, η κυβέρνηση το ερχόμενο διάστημα και θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον να κινηθεί μέσα σε ένα προεκλογικό φόντο που δημιουργείται λόγω της αναζήτησης από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ της προεδρικής πλειοψηφίας των «180».

Οι συμπληγάδες μεταξύ των «180» και των δανειστών
Τρέχουσα αξιολόγηση αλλά και οι συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την προληπτική γραμμή στήριξης για τη μετα-μνημονιακή εποχή αποτελούν αυτήν την ώρα τα πιο σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να επιλύσει ο κ. Σαμαράς μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Η θετική αξιολόγηση, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών σε κάθε ευκαιρία, αποτελεί την απόλυτη προϋπόθεση για την έναρξη οιασδήποτε συζήτησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάτι που γνωρίζει τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος. Η τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα στα τέλη του μήνα, έχει γεμάτη ατζέντα και σε αυτήν περιλαμβάνονται και δύσκολα θέματα, όπως είναι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Χρυσή ισορροπία
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει μια «χρυσή ισορροπία» στα θέ ματα που θα αποδεχθεί η Αθήνα και σε αυτά που θα απορρίψει, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα αυτήν την ώρα είναι -κυρίως- το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του οποίου δύσκολα θα δεχθούν μεταρρυθμίσεις που θα πλήττουν κοινωνικές ομάδες από τις οποίες προσδοκά εκλογικά οφέλη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο συνδικαλιστικός νόμος, στις αλλαγές του οποίου συμφωνούν οι «γαλάζιοι» βουλευτές, όχι όμως και οι «πράσινοι». Διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμάτων υπάρχει, επίσης, στο «λοκ άουτ». Για το ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις και οι δύο συμφωνούν στην παραπομπή τους για την προσεχή άνοιξη, δεν είναι βέβαιον όμως ότι και η τρόικα έχει την ίδια προσέγγιση.
Στις αρχές της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη «γραμμή» που θα ακολουθήσει η Ελλάδα απέναντι σε αυτήν την τελευταία (;) δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Ο κ. Σαμαράς, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η Αθήνα θα πρέπει να δεχτεί αρκετά από εκείνα στα οποία επιμένουν οι δανειστές προκειμένου να προσπεράσει άλλα, πολύ πιο δύσκολα σε πολιτικό επίπεδο.
Την ίδια ώρα ο κ. Στουρνάρας διαπραγματεύεται με τον κ. Μ. Ντράγκι κατ' αρχάς τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την απόφαση για την «προληπτική γραμμή στήριξης» που θα πάρει η Αθήνα από τις αρχές του νέου έτους και εφόσον έχει ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση και τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.
Το κλίμα
Η Αθήνα θα επιδιώξει οι όροι αυτοί να είναι σαφώς ηπιότεροι από αυτούς που σήμερα ισχύουν, όπως επίσης οι έλεγχοι από τους δανειστές να είναι πιο χαλαροί. Εάν αυτό συμβεί, τότε ο κ. Σαμαράς προφανώς και θα μπορέσει να μιλήσει για έξοδο από τη μνημονιακή εποχή και για μετάβαση σε μία τελείως διαφορετική περίοδο, κατά την οποία η χώρα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Οι διαπραγμα­τεύσεις σε αυτά τα δύο πεδία είναι σαφώς πιο δύσκολες σήμερα, εξαιτίας του πολιτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα. Η αναζήτηση της προεδρικής πλειοψηφίας από την κυβέρνηση συνεχίζεται, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί ο στόχος και αυτό σημαίνει ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραμένει ορατό. Ταυτόχρονα τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ συντηρούν την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος του κ. Βενιζέλου, ενώ και για τη ΝΔ η κατάσταση είναι σχετικά περίπλοκη με δεδομένη και τη διαφορά που εμφανίζει στις ίδιες δημοκοπήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη της ΝΔ που χειρίζονται (κατ' εντολή του πρωθυπουργού) τις διαβουλεύσεις με ανεξάρτητους βουλευτές διατηρούν την αισιοδοξία τους, αν και σημειώνουν ότι οι ανεξάρτητοι που προέρχονται από την Κεντροδεξιά δεν αρκούν για τη συμπλήρωση των «180». Με βάση αυτό το δεδομένο δεν αποκλείεται να γίνει βολιδοσκόπηση και άλλων προσώπων που σήμερα είναι μέλη κοινοβουλευτικών ομάδων.
Η εντολή πάντως που έχει δοθεί από τον κ. Σαμαρά στους κ. Βορίδη, Σταμάτη και Λαζαρίδη, που κάνουν τις επαφές, είναι να έχουν πλήρη εικόνα για το εάν υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης προεδρικής πλειοψηφίας ή όχι το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς ανάλογα με τα δεδομένα που θα επικρατούν τότε ο πρωθυπουργός θα καθορίσει και τη στρατηγική του.
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment