Sunday, 26 October 2014

Το ελληνικό σχέδιο για να «απλωθεί» το δίχτυ ασφαλείας

Το ελληνικό σχέδιο για να «απλωθεί» το δίχτυ ασφαλείας

Σάρκα και οστά φαίνεται πως παίρνει η προληπτική γραμμή στήριξης, μετά τη «βιαστική» προσπάθεια για απεμπλοκή από το υπάρχον σχήμα της τρόικας, η οποία προκάλεσε άνοδο των spreads και αναταραχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ελληνικό σχέδιο για να «απλωθεί» το δίχτυ ασφαλείας
Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς διαπραγματεύεται «μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα», όπως δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει ένα από τα βασικά σημεία του «οδικού χάρτη» του Μαξίμου, για τον τρόπο με τον οποίο ευελπιστεί να απεμπλακεί η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΔΝΤ, στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, συζητήθηκαν συγκεκριμένα οι διαδικασίες απεμπλοκής. Ο κ. Χαρδούβελης φέρεται να συζήτησε το πλαίσιο για την απεμπλοκή του ΔΝΤ από το πρόγραμμα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι «η χώρα που δεν επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα, απλά στέλνει επισήμως το αίτημα με μια επιστολή στην οποία θα ζητά τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος». Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουμε και ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-2016. Επίσης, στην επιστολή θα πρέπει να εξηγούνται οι λόγοι, αλλά και οι νέοι τρόποι χρηματοδότησης, επισημαίνουν πηγές του ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, στο νέο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η ενδιαφερόμενη χώρα, εν προκειμένω η Ελλάδα, το ΔΝΤ αναλαμβάνει βοηθητικό - συμβουλευτικό ρόλο. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτός ο ρόλος θα είναι του «τεχνικού συμβούλου», χωρίς ωστόσο το ΔΝΤ να συμμετέχει στη χρηματοδότηση.
Ιδιαιτερότητες...
Λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού προγράμματος, για την απεμπλοκή του ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και με τους εταίρους μας, από τους οποίους η ελληνική πλευρά προσπαθεί να την εξασφαλίσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όροι αυτής της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποκτούν περιεχόμενο και πλέον δεν συζητείται το «αν αλλά το πώς».
Εχει αρχίσει να διαμορφώνεται το πλαίσιο της προληπτικής γραμμής στήριξης, το οποίο θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας μετά την απεμπλοκή από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά προκρίνει τη λύση διάθεσης των χρημάτων που θα περισσέψουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά την ολοκλήρωση των stress tests (τεστ αντοχής) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα από την ΕΚΤ. Πρόκειται δηλαδή για τα χρήματα που δεν θα έχουν ανάγκη οι τράπεζες για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους, τα οποία θα μεταφερθούν σε άλλον οργανισμό. Το ύψος του ποσού αυτού δεν είναι ακόμα γνωστό, αλλά η μη απορρόφησή του από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεπάγεται με αυτόματη διαγραφή του από το ελληνικό χρέος.
Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι ασφαλείας» που λέγεται γραμμή στήριξης, μόνο αν υπάρξει κάποια αρνητική διεθνής συγκυρία, που θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές (π.χ. άνοδος των spreads).
Το νέο πρόγραμμα που επεξεργάζεται η Ελλάδα θα συνοδεύεται και από σαφείς όρους και προϋποθέσεις, που θα αφορούν δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους έναντι της χρηματοδοτικής στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο πρόγραμμα ενδέχεται να μην επιτρέπεται η προσφυγή της Ελλάδας στην πιστωτική γραμμή, αν οι λόγοι προήλθαν από δική της υπαιτιότητα. Αυτή η προϋπόθεση προσβλέπει στην «αναγκαστική» τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως το χρονοδιάγραμμα της πιστωτικής γραμμής θα είναι ενός έτους, καθώς πιστεύει πως μετά θα είναι σε θέση να απευθύνεται με ασφάλεια στις αγορές. Χωρίς τα παραπάνω να αποτελούν προϊόν συμφωνίας, αλλά προτάσεις της ελληνικής πλευράς που παραμένουν υπό διαπραγμάτευση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για κανένα από τα δύο βασικά σημεία του «οδικού χάρτη» για την έξοδο από τα μνημόνια.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής Δεκεμβρίου, αλλά το θετικό κλίμα που επικρατεί αποτυπώθηκε και στη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει», αλλά «τίποτα δεν έχει τελειώσει».
Λευτέρης Μπιντέλας
bidelas@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment