Thursday 23 October 2014

Νέα κόντρα Ερντογάν - ΗΠΑ για το Κομπάνι

Νέα κόντρα Ερντογάν - ΗΠΑ για το Κομπάνι

Και ενώ η σκιά της ισλαμικής τρομοκρατίας απλώνεται απειλητικά πάνω από την υφήλιο φτάνοντας ακόμη και έως τις γειτονιές του «φιλήσυχου» Καναδά, πίσω στην ίδια την πηγή του προβλήματος (στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ) η κατάσταση δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία, κοινώς οι δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, συνεχίζουν να ερίζουν για τη στρατηγική εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, ενώ παράλληλα ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες θέλουν τους μαχητές του ISIS να κάνουν χρήση ακόμη και χημικών αερίων.
Αγκάθι στις σχέσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον, η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε ρίψεις οπλισμού προς τους Κούρδους στην περιοχή του Κομπάνι. «Η Αμερική πραγματοποίησε αυτήν την επιχείρηση παρά τις ενστάσεις της Τουρκίας. Του είπα (σ.σ.: του Ομπάμα) πως το Κομπάνι δεν είναι επί του παρόντος μέρος με στρατηγική αξία για τις ΗΠΑ, ενώ αντιθέτως έχει στρατηγική αξία για την Τουρκία», διακήρυξε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Λετονία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα την περασμένη Κυριακή.
«Του είπα ότι το PYD (σ.σ.: το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης που υπερασπίζεται το Κομπάνι ενάντια στους τζιχαντιστές) είναι κι αυτό τρομοκρατική οργάνωση όπως το PKK», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος είχε μία ημέρα πριν, την Τετάρτη, στηλιτεύσει ανοιχτά το γεγονός πως κάποια από τα όπλα και πυρομαχικά που έριξαν οι Αμερικανοί στην περιοχή «για το θεαθήναι», όπως είπε, έπεσαν τελικά στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (πράγμα που παραδέχτηκε επισήμως το αμερικανικό Πεντάγωνο).
Στη σκληρή κριτική του Ερντογάν έσπευσε να απαντήσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διά της εκπροσώπου του, Μ. Χαρφ, η οποία ξεκαθάρισε πως δεν συμφωνεί «καθόλου» με τον Τούρκο πρόεδρο και υπερασπίστηκε την κίνηση των Αμερικανών ως «απαραίτητη» δεδομένης της κατάστασης στο έδαφος. Η Χαρφ δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να ξαναγίνουν ρίψεις στρατιωτικής βοήθειας προς τους Κούρδους τονίζοντας πως «η αδράνεια δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή» στην παρούσα φάση.
Κατά τα λοιπά, χθες, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη μετάβαση 200 μαχητών Πεσμεργκά μέσω Τουρκίας από το Ιρακινό Κουρδιστάν στο μέτωπο του Κομπάνι. Εάν προχωρήσει η συγκεκριμένη αποστολή, θα είναι η πρώτη φορά που οι Κούρδοι του Ιράκ εμπλέκονται στρατιωτικά στον πόλεμο της Συρίας. Υπενθυμίζεται πως η Αγκυρα βλέπει θετικά τους Κούρδους του Ιράκ (με τους οποίους άλλωστε διατηρεί σημαντικούς ενεργειακούς - οικονομικούς - εμπορικούς δεσμούς) αλλά όχι και τους Κούρδους της Συρίας που σχετίζονται με τους «τρομοκράτες» του PKK.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ  ETHNOS

No comments:

Post a Comment