Saturday 18 October 2014

Εντυπωσιακή αντίδραση

Εντυπωσιακή αντίδραση

Εντυπωσιακή αντίδραση
Του Nίκου Σακελλαρίου
nsakel@pegasus.gr
Με μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος και όγκους συναλλαγών συνεδριάσεις των τελευταίων δύο ετών αντέδρασε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος από την πτώση των δύο ημερών. Η λήξη των παραγώγων συμβολαίων FTSE Large Cap 25 δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαίτερα την άνοδο, αφού το discount παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 931,81 μονάδες με άνοδο 7,21% και ο δείκτης FTSE Large Cap 25 αυξήθηκε κατά 7,34% στις 303,31 μονάδες. Η σημαντική ανάκαμψη των μετοχών αξίας (value stocks), όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος σε συνδυασμό με την ανοδική αντίδραση στις τραπεζικές μετοχές βοήθησαν στο να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο η χθεσινή άνοδος. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 235,58 εκατ. ευρώ, που είναι από τις υψηλότερες του τελευταίου εξαμήνου. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα χαμηλά 18 μηνών και ότι πριν από μία εβδομάδα βρίσκονταν στις 1.004 μονάδες.
Οι ανοικτές αγορές ιδιαίτερα στα δεικτοβαρή blue chips οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη προς τα επίπεδα που είχε πριν την 3ημερη διόρθωση και καλύπτοντας μεγάλο μέρος των προηγούμενων απωλειών. Οι αντιδράσεις στις ξένες αγορές ξεκίνησε αργά την Πέμπτη το βράδυ από τις ΗΠΑ και έδωσαν την σκυτάλη στις ευρωπαικές αγορές χθες το πρωί.
Με το ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 900 μονάδες με εντολές αγοράς που είχαν 'στηθεί' προσυνεδριακά και ουσιαστικά έδειχναν πως η συνεδρίαση θα εξελίσσονταν σε ένα 'ράλι ανακούφισης'.
Σταδιακά η πορεία του Γενικού Δείκτη κέρδιζε συνέχεια έδαφος φτάνοντας στα επίπεδα των 930 μονάδων όχι μόνο απορροφώντας την ελάχιστα προσφορά αλλά βάζοντας τον 'πήχη τιμών' σε υψηλότερα επίπεδα.
Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας. Τεχνικά, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την ίδια υπερβολή που είχαν και οι 3 προηγούμενες πτωτικές και μάλλον εξέθεσε στοιχεία υπεραισιοδοξίας όπως στις πτώσεις είχε στοιχεία υπερ-απαισιοδοξίας. Επί της ουσίας χθες απλώς διορθώθηκαν οι χρηματιστηριακές υπερβολές της πτώσης αλλά δεν αναιρέθηκαν ούτε τα πτωτικό σήματα ούτε ο σκεπτικισμός για τα τραπεζικά stress tests και την πολιτική μεταβλητότητα.      HMERHSIA

No comments:

Post a Comment