Thursday 18 June 2015

Τρία εκατομμύρια ευρώ χαμένα ΠΟΛΙΤΙΚΗ 12:47

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Τρία εκατομμύρια ευρώ χαμένα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Τρία εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν από τα ταμεία της Περιφέρειας Αττικής. Πώς; Η ιστορία έχει ως εξής: Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι δαπάνες λειτουργίας και στέγασης των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας εντάσσονται στους προϋπολογισμούς των αιρετών περιφερειών. Πρόκειται για ένα σημαντικό κονδύλι με δεδομένο ότι η εκπαίδευση είναι ο μεγαλύτερος κλάδος του δημόσιου τομέα – περί τους 140.000 εκπαιδευτικούς και 13.300 σχολικές μονάδες, ενώ σε κάθε μία από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας υπάρχουν αντίστοιχες ως Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Βέβαια, πρώτη όλων η Αττική με τον μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών και σχολείων και κατ’ επέκταση διοικητικού προσωπικού.

Το 2011, ο τότε (πρώην πλέον) περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής Γιάννης Κουμέντος άρχισε να κάνει οικονομία στα λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών της εποπτείας του, και παράλληλα εκπόνησε σχέδιο για μείωση των δαπανών στέγασής τους. Συνολικά, κάθε χρόνο καταβάλλονται περί τις 800.000 ευρώ για τη στέγαση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ο περιφερειακός διευθυντής αναζήτησε ελεύθερους ενιαίους χώρους από οργανισμούς και ιδρύματα για τη μεταστέγασή τους. Μάλιστα, από τον Μάιο του 2011 το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων απάντησαν ότι διαθέτουν ελεύθερα κτίρια για ενοικίαση (επί των οδών Λεωφόρου Συγγρού και Αγίου Κωνσταντίνου, αντίστοιχα).

Μια άλλη περίπτωση κτιρίων, επίσης, στα οποία θα μπορούσαν να στεγαστούν υπηρεσίες της εκπαίδευσης χωρίς να καταβάλλονται μισθώματα, είναι τα σχολικά κτίρια που έχουν μείνει άδεια μετά τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Το 2011 υπήρχαν δύο τέτοια κτίρια (σε Αιγάλεω και Περιστέρι) αλλά τα έχουν «καταλάβει» οι αντίστοιχοι δήμοι.

Τίποτε δεν έγινε το 2011, τίποτε δεν έγινε και τα επόμενα χρόνια παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής προς τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Στα ίδια γραφεία αραχνιάζει η πρόταση και μετά την εκλογή της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια. Η δικαιολογία, ότι η ενοικίαση των κτιρίων της εκπαίδευσης δεν είναι υπόθεση της αιρετής Περιφέρειας δεν πείθει αφού συνεχίζει –και σωστά– να καταβάλλει ενοίκια για τις υπηρεσίες της εκπαίδευσης.

Την παραπάνω ιστορία σε μια χρεοκοπημένη χώρα ανέδειξε, μιλώντας στην «Κ», ο Γιάννης Κουμέντος. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν κτίρια και χώροι του Δημοσίου κλειστά, η αδράνεια των Γιάννη Σγουρού και Ρένας Δούρου (και των συνεργατών τους, εκλεγμένων ή μη) είναι ενδεικτική του ελληνικού σπάταλου και ανοικοκύρευτου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, υπάρχει και μία ακόμη πλευρά του θέματος, η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων που ενοικιάζονται για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Αυτοί είναι σαφώς ευχαριστημένοι με την αδράνεια των αρμοδίων.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment