Wednesday, 17 June 2015

FT: Δεν υπάρχει βελούδινο διαζύγιο μεταξύ Ελλάδας - ευρωζώνης


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΘΝΟΣ On Line
14:38 17/6
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα ΓράμματαΜέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
123
«ΙΣΩΣ ΦΕΡΕΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΛΛΑ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ»

FT: Δεν υπάρχει βελούδινο διαζύγιο μεταξύ Ελλάδας - ευρωζώνης

Ένα βιαστικό διαζύγιο με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή θα είναι κάτι που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα μετάνοιωναν στη συνέχεια, υποστηρίζει σε σημερινό του άρθρο στους Financial Times ο Μάρτιν Γουλφ.

FT: Δεν υπάρχει βελούδινο διαζύγιο μεταξύ Ελλάδας - ευρωζώνης
To ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σημειώνει ο Γουόλφ, έγινε δεκτό, όπως μαθαίνουμε, με αυτοπεποίθηση και πανηγυρισμούς από τους λαούς της Ευρώπης.
Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ θεωρεί ότι μια συμφωνία είναι ακόμα εφικτή. Αλλά πολλοί είναι αυτοί που αρχίζουν να επιθυμούν να δουν να κόβεται ο γόρδιος δεσμός.
Όποια παιχνίδια και αν νόμιζαν οι Έλληνες ότι παίζουν, η κυβέρνηση τους ίσως απλά επιθυμεί να δώσει τέλος στην ταπείνωση. Αντίστοιχα, όποιο παιχνίδι μπορεί να έπαιζε το Eurogroup, ίσως να θέλει να δώσει τέλος στην απογοήτευση. Εάν είναι έτσι, η ελληνική χρεοκοπία, η έξοδος (από το ευρώ) και η υποτίμηση μπορεί να είναι σχετικά κοντά.
Σε αυτή την περίπτωση, το κλίμα ευφορίας δεν θα κρατήσει, εκτιμά ο Γουόλφ. Η υπόθεση που κάνουν κάποιοι στην ευρωζώνη δεν είναι μόνο ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική, αλλά και ότι η καταστροφή που αξίζουν αυτοί οι αμαρτωλοί θα βελτιώσει την συμπεριφορά των υπολοίπων. Αλλά η νομισματική ένωση δεν θα είναι πλέον αμετάκλητη. Νέες κρίσεις θα προκύψουν. Και όταν γίνει αυτό, η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη θα είναι μικρότερη, μετά την έξοδο της Ελλάδας.
Το να επέλθει μια κατάρρευση τώρα θα ήταν τραγικό, δεδομένων όλων των δυσκολιών που έχουν ήδη υπάρξει. Δεν είναι πολύ αργά για να επιτευχθούν συμφωνίες που θα έχουν στόχο να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις, να ελαχιστοποιήσουν την επιπρόσθετη λιτότητα και να καταστήσουν το χρέος διαχειρίσιμο. Αυτό θα ήταν και προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον όλων.
Αυτή τη στιγμή, ο στόχος πρέπει να συνεχίσει να είναι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να διασφαλιστεί μια συμφωνία. Παρά ταύτα, στο σημερινό περιβάλλον θυμού και αντεγκλήσεων, το να επιτευχθεί μια συμφωνία φαίνεται ακόμα πιο απίθανο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι σε θέση να αποχωρήσουν. Είτε η Ελλάδα μείνει στην ευρωζώνη είτε όχι, περίπου οι ίδιες προκλήσεις θα ανακύψουν. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει και πάλι να αποδεχθούν ότι δεν θα πάρουν πίσω το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βοηθήσουν να αποφευχθεί μια ελληνική κατάρρευση.
Ίσως φέρνει ανακούφιση το να χωρίζει κανείς από έναν δύσκολο σύντροφο. Αλλά ο σύντροφος θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και μετά το τέλος αυτού του νομισματικού γάμου. Η Ελλάδα θα διατηρήσει τη στρατηγική της θέση και θα παραμείνει εντός της ΕΕ. Ούτε οι Έλληνες ούτε οι εταίροι τους θα πρέπει να φαντάζονται έναν νοικοκυρεμένο χωρισμό. Η σχέση θα συνεχιστεί. Απλά θα είναι δηλητηριώδης. Εάν, κατά τραγική συγκυρία, δεν μπορεί κανείς να αποφύγει αυτή τη μοίρα, θα πρέπει να τη διαχειριστεί για πολύ καιρό, καταλήγει ο Γουόλφ.
Δεν είναι ώρα για αντεγκλήσεις, επισημαίνουν οι Financial Times σε άλλο σημερινό τους άρθρο. Η απειλή για το ευρώ είναι ένα απολύτως επιλύσιμο πρόβλημα υπό τον μανδύα του αδυνάτου. Σε πέντε χρόνια, τόσο η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της έχουν εξασφαλίσει τόσες παραχωρήσεις ο ένας από τον άλλον, που όποιος από τους δύο έχει τώρα το κουράγιο να δώσει περισσότερα, το μόνο που θα λάβει ως αντάλλαγμα είναι έπαινοι.

No comments:

Post a Comment