Wednesday 10 June 2015

«To χρέος των δανειστών»

Επισκόπηση τύπου

«To χρέος των δανειστών»

Οι προτάσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των δανειστών αποτελούν το βασικό θέμα σχολιασμού του γερμανικού τύπου. Η Welt αναφέρεται και σε ένα άλλο θέμα, τη μαζική φυγή υψηλά εξειδικευμένων εργαζομένων.
«To χρέος των δανειστών» επιγράφει το σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρεται τόσο στις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση όσο και σε αυτές των δανειστών και συμπεραίνει: «Πάνω από όλα λείπει ένα πράγμα και για αυτό δεν γίνεται λόγος ούτε στο έγγραφο από την Αθήνα ούτε σε αυτό των δανειστών. Λείπουν οι ιδέες για το πως μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει και πάλι στην ανάπτυξη. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί η χώρα να μειώσει τη δραματική ανεργία των νέων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί η χώρα να δράσει και πάλι αυτόνομα. Η προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η εμπιστοσύνη – όμως αυτό ακριβώς λείπει. Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα όπου κανείς δεν ξέρει εάν σε μερικούς μήνες θα παραμείνει στο ευρώ;»
Και η SZ καταλήγει: «Η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές μπορούν να ανταλλάξουν ακόμα πολλά χαρτιά. Μπορούν να αλλάζουν αριθμούς, μπορούν να παζαρεύουν ποσοστά. Και ναι, αυτο πρέπει να τα κάνουν. Αλλά θα πρέπει να δώσουν και στην Αθήνα αυτό που πραγματικά χρειάζεται: μια προοπτική για μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αυτό το οφείλουν οι δανειστές στον ελληνικό λαό».
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο επίκεντρο του σχολιασμού
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο επίκεντρο του σχολιασμού
Η οικονομική εφημερίδα του ΝτίσελντορφHandelsblatt επισημαίνει πως οι διεθνείς δανειστές είναι εξοργισμένοι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και γράφει: «Η Ελλάδα κοντεύει να χάσει εντελώς την πολιτική της αξιοπιστία. Η κυβέρνηση στην Αθήνα παρουσίασε χθες Τρίτη νέες προτάσεις και προκάλεσε μεγάλη σύγχυση. Ασχολούνται σαφώς ακόμα με την ανάλυση των τεσσάρων σελίδων των προτάσεων, δήλωσαν πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Ηandelsblatt. Μπορεί όμως με βεβαιότητα να πει κανείς πως κάποιες προτάσεις και αριθμοί είναι απαράδεκτοι».
Μετανάστευση χιλιάδων νέων ταλαντούχων Ελλήνων
Η Tageszeitung κάνει λόγο για «νέους, παλιούς συμβιβασμούς» και εξηγεί: «Προφανώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει ένα βήμα προς τους δανειστές με την αύξηση του ΦΠΑ, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. Πολλές εφημερίδες γράφουν πως ο Τσίπρας είναι πρόθυμος να καταργήσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις εάν οι δανειστές εγκαταλείψουν τις απαιτήσεις τους για μείωση των συντάξεων. Μέχρι τώρα ο Τσίπρας φάνηκε πρόθυμος για μια σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης μέχρι το 2025».
Χιλιάδες Έλληνες αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό
Χιλιάδες Έλληνες αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό
Η Welt του Βερολίνου ασχολείται με ένα άλλο θέμα, τη μετανάστευση νέων καλά καταρτισμένων Ελλήνων. «Χιλιάδες Έλληνες με υψηλή εξειδίκευση εγκαταλείπουν την χώρα τους, διότι κάπου αλλού βλέπουν καλύτερες ευκαιρίες. Αυτή η φυγή των ταλαντούχων ανθρώπων έχει πάρει φοβερές διαστάσεις από τότε που ξέσπασε η κρίση. Ανάμεσα στο 2009 και στο 2014 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα πάνω από 20.000 εξαιρετικά καταρτισμένοι άνθρωποι σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Πριν από το 2000 και το 2006 μόλις 2.500 έλληνες αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό».
Μαρία Ρηγούτσου

No comments:

Post a Comment