Sunday 7 June 2015

Το ΑΚΡ, ο Νταβούτογλου, οι Κούρδοι και η Ελλάδα

Το ΑΚΡ, ο Νταβούτογλου, οι Κούρδοι και η Ελλάδα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
Ο Σινάν Ουλγκέν είναι επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, διακυβεύονται το εύρος των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν, η σχέση του με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και η δυνατότητα του κυβερνώντος κόμματος να παραμείνει στην εξουσία χωρίς να εξαναγκασθεί σε μια συγκυβέρνηση, επισημαίνει στην «Κ» ο επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης, Σινάν Ουλγκέν. Μιλάει, επίσης, για τη διαφαινόμενη είσοδο, για πρώτη φορά ως ενιαίο κόμμα, των Κούρδων (HDP) στη Βουλή και το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού με το ΑΚΡ, εξέλιξη που θα επιδράσει θετικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω της «αμοιβαίας συμπάθειας μεταξύ HDP και ΣΥΡΙΖΑ».
– Πώς διαγράφονται οι προοπτικές για την κυβέρνηση και το ΑΚΡ;
– Για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) οι εκλογές θα κρίνουν κατά πόσον θα είναι σε θέση, ύστερα από 13 χρόνια στην εξουσία, να συνεχίσει να κυβερνά μόνο του. Στόχος του είναι να περάσει τον πήχυ (330 έδρες στις 550) που θα του επιτρέψει να διενεργήσει δημοψήφισμα για αλλαγή του Συντάγματος.
– Ο στόχος της αντιπολίτευσης;
– Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση (CHP), είναι αρκετά απίθανο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα. Για αυτούς, το αποτέλεσμα θα δείξει αν το εκλογικό σώμα αποτιμά θετικά τη νέα κατεύθυνση του κόμματος, το οποίο κινείται όλο και περισσότερο στη γραμμή των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Από την άλλη, το εθνικιστικό MHP θα δείξει αν έπειτα από 13 χρόνια μπορεί και πάλι να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο.
– Θα επηρεασθεί η σχέση των κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου;
– Η σχέση ανάμεσα στην προεδρία και την κυβέρνηση θα αλλάξει ό,τι και αν συμβεί. Ο Ερντογάν θα ισχυροποιηθεί εάν το AKP εξασφαλίσει το 60% των εδρών ώστε να γίνει δημοψήφισμα, ενώ ο Νταβούτογλου θα ενισχυθεί αν το ΑΚΡ πάρει λιγότερες έδρες και δεν τεθεί θέμα αλλαγής σε προεδρικό σύστημα. Από την άλλη, αν το κυβερνών κόμμα τα πάει ακόμη πιο άσχημα, ο Ερντογάν ίσως προχωρήσει σε αντικατάσταση του Νταβούτογλου ως ηγέτη του ΑΚΡ.
– Ποιο είναι το διακύβευμα για τους Κούρδους;
– Για το HDP, το μεγάλο στοίχημα είναι φυσικά αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πάνω από το 10% των ψήφων ώστε να έχει κοινοβουλευτική παρουσία. Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει ως ενιαίο αυτόνομο κόμμα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα έχει σημασία η στάση που θα τηρήσει το HDP για την επίλυση του Κουρδικού. Υπάρχουν, επίσης, αμφιβολίες για το αν θα συναινέσουν στην εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος, όπως επιθυμεί ο Ερντογάν, με αντάλλαγμα περισσότερη αυτονομία στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

– Θα επηρεασθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;

– Εάν σχηματισθεί και πάλι μονοκομματική κυβέρνηση από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Ενας συνασπισμός AKP-HDP θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στις σχέσεις των δύο χωρών με δεδομένη την αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ HDP και ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας του ΑΚΡ με το MHP θα δημιουργήσει ένα πιο δύσκολο σκηνικό, αν και η παρουσία των εθνικιστών εντός της κυβέρνησης θα μπορούσε, παραδόξως, να διευκολύνει την επίτευξη λύσης στην Κύπρο.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment