Monday 15 June 2015

H προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί

H προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί

Μετά το αδιέξοδο, Eλλάδα και δανειστές προσβλέπουν στο Eurogroup της Πέμπτης, με την Κομισιόν να επιδιώκει τη συνέχισή των διαπραγματεύσεων εάν υπάρξει κάτι νέο. «Δεν ζήτησαν μειώσεις σε συντάξεις οι θεσμοί».
«Απογοητευμένος» από την χθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, όμως, είναι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και ο ίδιος είναι έτοιμος όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις να ξαναπαίξει το ρόλο του μεσολαβητή.
Την επισήμανση αυτή έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η προθεσμία που απομένει πλέον για την επίτευξη συμφωνίας είναι η 30η Ιουνίου που λήγει και το υφιστάμενο πρόγραμμα. «Εμείς, στην Κομισιόν, είμαστε μεσολαβητές και όχι πιστωτές», ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι «το γραφείο του Γιούνκερ είναι ανοικτό σε 24ωρη βάση κι αν υπάρξει κάτι νέο θα ξαναρχίσουμε την προσπάθεια πάντα ως μεσολαβητές».
«Δε ζήτησαν μείωση των συντάξεων οι πιστωτές»
«Οι θεσμοί επέδειξαν πολύ μεγάλη ευελιξία στο δημοσιονομικό τομέα αποδεχόμενοι τη δραστική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων»
«Οι θεσμοί επέδειξαν πολύ μεγάλη ευελιξία στο δημοσιονομικό τομέα αποδεχόμενοι τη δραστική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων»
Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Oικονομικών και Nομισματικών Υποθέσεων, αντέκρουσε, από την πλευρά της, διαρροές προς τον τύπο που φέρουν τους πιστωτές να έχουν ζητήσει τη μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα. Δεν ζήτησαν τη μείωση των συντάξεων αλλά τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, των ευνοϊκών ρυθμίσεων, αλλά και των συγχωνεύσεων των ταμείων, είπε, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η μείωση των δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ, αλλά η ανταπόκριση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Η εκπρόσωπος διευκρίνισε επίσης ότι οι θεσμοί δεν ζητούν μειώσεις μισθών, αλλά τον εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, ώστε οι μισθοί να συνδέονται με την παραγωγικότητα. Αντίθετα, συνέχισε, οι θεσμοί επέδειξαν πολύ μεγάλη ευελιξία στο δημοσιονομικό τομέα αποδεχόμενοι τη δραστική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για φέτος και τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Καταλήγοντας η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πρόταση των θεσμών είναι ισορροπημένη και βασίζεται σε πέντε άξονες: τη φορολογική μεταρρύθμιση με αποφυγή της φοροδιαφυγής, τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη ρύθμιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το άνοιγμα των αγορών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

No comments:

Post a Comment