Thursday 11 June 2015

Η κρίση πλήττει τις κεφαλαιακές αντοχές των τραπεζών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Η κρίση πλήττει τις κεφαλαιακές αντοχές των τραπεζών

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αμεσες είναι πλέον οι επιπτώσεις από την κρίση στις κεφαλαιακές αντοχές του τραπεζικού συστήματος, που μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες έχει απολέσει 5,2 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια και τα αποθεματικά του. Η απομείωση είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης του χαρτοφυλακίου των δανείων και των ζημιών που δημιουργεί και οι οποίες –απουσία κερδοφορίας– μεταφέρονται πλέον απευθείας στα κεφάλαια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα κεφάλαια και τα αποθεματικά των τραπεζών υποχώρησαν στο τέλος Απριλίου στα 29,1 δισ. ευρώ από 34,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν στα 40,3 δισ. ευρώ από 38,9 δισ. ευρώ, καθώς η επιδείνωση του χαρτοφυλακίου των δανείων δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες κάλυψής τους με αυξημένες προβλέψεις.
Αθροιστικά τα κεφάλαια και τα αποθεματικά μαζί με τις προβλέψεις διαμορφώθηκαν στο τέλος Απριλίου στα 69,6 δισ. ευρώ από 73,5 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, στοιχείο που δείχνει ότι η αύξηση των προβλέψεων κατά 1,4 δισ. ευρώ δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει τις συνολικές απώλειες στην επιδείνωση της χρηματοοικονομικής θέσης του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα εκτινάχθηκαν στο τέλος Απριλίου στα 112,8 δισ. ευρώ από 56 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, και αιτία δεν ήταν άλλη από τις μεγάλες εκροές και τη μείωση των καταθέσεων στο εσωτερικό. Να σημειωθεί ότι η εξάρτηση έχει αυξηθεί περαιτέρω τον τελευταίο μήνα, μέσα από την επέκταση του μηχανισμού άντλησης ρευστότητας από τον ELA στα 83 δισ. ευρώ και συνολικά η εξάρτηση από το ευρωσύστημα έχει αυξηθεί στα 121 δισ. ευρώ. Οι συνολικές καταθέσεις στο εσωτερικό περιορίστηκαν στα 137,8 δισ. ευρώ, από τα οποία, με βάση τα στοιχεία του Απριλίου, τα 133,6 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα τα δάνεια μετά τις προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 216,1 δισ. ευρώ από 219,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, σημειώνοντας μικρή μόλις συρρίκνωση, εξέλιξη που υπονομεύει τα επίπεδα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Η δραματική μείωση σε πέντε μόλις μήνες των καταθέσεων κατά 31 δισ. ευρώ από τη μία και η περιορισμένη απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου από την άλλη έχουν οδηγήσει τον δείκτη ρευστότητας, δηλαδή τα δάνεια προς τις καταθέσεις, στο 77% στο τέλος Μαρτίου από 90,3% στο τέλος του 2014, με αποτέλεσμα την απόλυτη εξάρτηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Την ίδια στιγμή, η εκτόξευση των «κόκκινων» δανείων πάνω από τα 80 δισ. ευρώ κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε προοπτική έκθεσης σε νέο δανεισμό. Με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων διογκώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, αφού η αναχρηματοδότηση των δανείων για τις επιχειρήσεις απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση σε κεφάλαια κίνησης, ενώ η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες καθιστά απαγορευτική τη δυνατότητα για προσφορά νέων δανείων, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο στην πραγματική οικονομία. Η ύφεση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις διαγραφές δανείων, η διενέργεια των οποίων προϋποθέτει έστω και σταδιακά την επάνοδο των τραπεζών στην κερδοφορία. Ετσι οι διαγραφές χτυπούν απευθείας τα κεφάλαια και, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο λογαριασμός για νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών θα ξαναγραφτεί το φθινόπωρο.
Έντυπη

1 comment:

  1. φοβούμαι πως το διάστημα του καλοκαιριού αιχμάλωτοι του παρόντος θα καταντήσουμε μάρτυρες γεγονότων πολιτικών που ούτε τολ΄μήσαμε ποτέ να φανταστούμε και τούτο θα το χρωστάμε στην ακαμψία των της Ευρώπης

    ReplyDelete