Saturday 20 June 2015

Στενεύουν τα περιθώρια- Νέες προειδοποιήσεις 20/06/2015

Στενεύουν τα περιθώρια- Νέες προειδοποιήσεις
20/06/2015
Τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η χώρα είτε θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, είτε θα κηρύξει χρεοκοπία.
Ενισχύοντας την πίεση προς την Αθήνα και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τουσκ σημείωσε ότι πλησιάζουμε το σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας κατ' εμέ καλής προσφοράς ή να χρεοκοπήσει.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος, αλλά μόνο λίγες ημέρες. Ας τις χρησιμοποιήσουμε με σοφία» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ υποστήριξε ότι τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν οδήγησαν στον απαραίτητο συμβιβασμό και απομένουν μόλις 11 ημέρες για τη λήξη του προγράμματος.
«Το παιχνίδι του ποιος θα υποχωρήσει πρώτος πρέπει να τελειώσει και το ίδιο ισχύει και για το παιχνίδι των ευθυνών» συμπλήρωσε ο κ. Τουσκ. Αυτή η κατάσταση, πρόσθεσε, δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για οποιαδήποτε παιχνίδια, είπε.
Είναι πραγματικότητα, συνέχισε, με πραγματικές πιθανές επιπτώσεις, πρώτα από όλα για τον ελληνικό λαό. Η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας δεν αποτελεί το τελικό βήμα για την Ελλάδα, κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αύξηση του ορίου χορήγησης ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Το ακριβές ποσό, πάντως, δεν ανακοινώθηκε.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες ξανά την Δευτέρα, οπότε οι υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες της ευρωζώνης συναντηθούν στις Βρυξέλλες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα.

1 comment:

  1. to κλίμα πιστωτών και κυβέρνησης δεν ηταν καλό και τούτου δοθέντος φυσικό είναι να μη παρήχθησαν σωστά αποτελέσματα.Αλλά μήπως είναι αντικειμενικά φρόνιμη η εξέταση του πως φτάσαμε ως εδώ ? πριν ληφθουν αποφάσεις.

    ReplyDelete