Friday 19 June 2015

The Guardian: Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το ελληνικό χρέος ......

The Guardian: Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα περικοπεί

Γίνει, δεν γίνει συμφωνία. Ό,τι και να συζητείται στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες ή όπου αλλού, ένα πράγμα παραμένει σταθερό: το ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο.
guardian 2Ο Νιλς Πράτλεϊ, αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, υπενθυμίζει ότι ο βασικός παράγοντας του ελληνικού προβλήματος είναι το χρέος, το οποίο βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ (320 δισ. ευρώ) και ο ίδιος το χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο».
Ο δημοσιογράφος συμπληρώνει: «Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε κάποιο στάδιο, θα πρέπει να υπάρξει απαλοιφή του χρέους. Το να περιμένεις ένα θαύμα, δεν είναι μέρος της σημερινής δέσμης μέτρων».
Κάνοντας ευθεία κριτική στο που έχει εστιαστεί η διαπραγμάτευση το τελευταίο διάστημα, σημειώνει ότι είναι εύκολο με το «τσίρκο» που παίζεται ανάμεσα σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ρίγα, να ξεχαστεί το θέμα του χρέους. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν και περιορίστηκαν στη ρύθμιση των όρων που θα αποδεσμεύσουν την τελευταία δόση του προγράμματος.
Στο άρθρο αναφέρεται πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Αθήνα είναι καθοριστικές αυτή τη φορά, καθώς θα κάνουν σαφές το πλαίσιο για το επόμενο πακέτο διάσωσης (περίπου 30-50 δισ. ευρώ). Για το λόγο αυτό, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στα κύρια θέματα της σημερινής ατζέντας, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα και πολλά άλλα. «Αυτό θα απαιτήσει ακραία αισιοδοξία, για να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια πορεία μακροπρόθεσμης σταθερότητας» σημειώνει.
Και καταλήγει: «Με άλλα λόγια, αυτό που οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα διαβάσουν ως χαρμόσυνο αποτέλεσμα, θα είναι ένας ακόμη συμβιβασμός, που θα κρατάει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η ελάφρυνση του χρέους, όμως, εξακολουθεί να είναι το μεγάλο ζήτημα. Και τα πολιτικά εμπόδια, από τη Γερμανία, την Εσθονία και την Ισπανία, θα είναι μεγαλύτερα απ” όσο τα έχουμε δει μέχρι τώρα».

No comments:

Post a Comment