Monday 29 June 2015

«Διακυβεύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας»

ικονομία

«Διακυβεύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας»

Ο Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, μιλά για μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι κύριο ζητούμενο είναι τώρα η σταθερότητα.
Η ελληνική οικονομία λειτουργεί από σήμερα «στο ρελαντί», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με αφορμή το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο κ. Κελέμης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. «Από σήμερα νωρίς το πρωί ζούμε στην Ελλάδα μία κατάσταση άνευ προηγουμένου και μάλιστα στον πυρήνα της Ευρώπης. Πολίτες και επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά ανήσυχοι και δεν ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Αισθάνονται ανασφάλεια και επειδή διακυβεύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας», εκτίμησε.
Παρά τους σαφείς περιορισμούς στις οικονομικές συναλλαγές που διαμορφώνουν τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα και τα απρόοπτα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη και οι τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα, ο επικεφαλής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου εκτίμησε ότι: «η λειτουργία των επιχειρήσεων αναμφίβολα δεν θα παραλύσει. Οι επιχειρήσεις μπορούν βεβαίως να πραγματοποιούν εμβάσματα μέσω online banking ή να εμβάζουν μισθούς. Όμως, αυτή είναι μία διαδικασία που συνδέεται με έναν ορισμένο γραφειοκρατικό κόπο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλλουν μια σειρά εγγράφων στην τράπεζα, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτές οι συναλλαγές. Επομένως, τα πάντα δεν είναι πλέον φυσιολογικά. (…) Αλλά δεν έχουμε οδηγηθεί, ούτε πρόκειται να οδηγηθούμε αυτήν την εβδομάδα σε στασιμότητα».
Για επενδύσεις χρειάζονται μεταρρυθμίσεις
«Πολίτες και επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά ανήσυχοι και δεν ξέρουν τι θα ακολουθήσει», επισήμανε ο Αθανάσιος Κελέμης
«Πολίτες και επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά ανήσυχοι και δεν ξέρουν τι θα ακολουθήσει», επισήμανε ο Αθανάσιος Κελέμης
Ο Αθανάσιος Κελέμης τάχθηκε σαφώς στο πλευρό των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, παραπέμποντας στο προσφερόμενο αναπτυξιακό πακέτο ύψος 35 δις ευρώ και σε ένα ποσό άνω των 20 δις ευρώ που, όπως είπε, αντιστοιχεί στην Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Όπως εκτίμησε, «αυτές οι επενδύσεις θα γίνουν εφόσον η χώρα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Τέλος, ο Αθανάσιος Κελέμης αναφέρθηκε συνοπτικά στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Όπως επισήμανε, «πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα, στο φορολογικό σύστημα. Μεταρρυθμίσεις στους τομείς της διοίκησης, των συντάξεων, της δικαιοσύνης, των αγορών εργασίας και προϊόντων. (…) Αλλά το σημαντικότερο είναι να έχει η χώρα σταθερότητα, μια σιγουριά για το που οδεύει, και αυτό δεν υπάρχει αυτήν την ώρα στον απαραίτητο βαθμό, θα έλεγα».
Ζάντρα Σουλτς (DLF) / Άρης Καλτιριμτζής

No comments:

Post a Comment