Monday, 31 August 2015

Η ελληνικη εξωτερικη πολιτικη και αμυνα του Κυβερνητη Ιωαννη Μεταξα

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

http://greekhistoryandprehistory.blogspot.ca/2015/08/blog-post_96.html?spref=bl

Επιτυχής ήταν και η εξωτερική πολιτική του Μεταξά. Είχε σπουδάσει στη Γερμανία και πολλοί διαδίδουν ότι ήταν γερμανόφιλος. Παρ’ όλα αυτά γεγονός είναι πως μπορούσε να δει ξεκάθαρα ότι η Αγγλία ήταν η κυρίαρχη ναυτική δύναμη της Μεσογείου. Σαν άριστος γνώστης της στρατηγικής ήξερε πολύ καλά ποια είναι η επίδραση της θαλάσσιας ισχύος στην ιστορία, όπως είχε διδάξει ο Ναύαρχος Άλφρεντ Θάγιερ Μάχαν (Alfred Thayer Mahan), ο μεγάλος θεωρητικός της στρατηγικής. Όπως αποδεικνύεται από την ιστορία, από νωρίς η Ελλάδα είχε ευθυγραμμιστεί απόλυτα με τους Βρετανούς. Το 1938 μάλιστα ο Ιωάννης Μεταξάς είχε προτείνει στην Αγγλική Κυβέρνηση τη σύναψη αμυντικής συμμαχίας αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Ίσως γιατί οι Άγγλοι ήθελαν να παραμείνει η Πατρίδα μας όσο το δυνατό περισσότερο σε κατάσταση ουδετερότητας, χωρίς να αμφιβάλλουν για την συνδρομή της σε περίπτωση που αυτό θα ήταν αναγκαίο.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα προσπάθησε όσο μπορούσε να αποφύγει τον πόλεμο, χωρίς όμως να σταματήσει την πολεμική προετοιμασία παρά τις προκλήσεις των Ιταλών. Αποκορύφωμα των προκλήσεων ήταν η βύθιση της ΕΛΛΗΣ από τορπιλική επίθεση το Δεκαπενταύγουστο, ενώ συμμετείχε σημαιοστολισμένη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Μεγαλόχαρης στη Τήνο. Η έρευνα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ενέργεια αυτή εκτελέσθηκε από Ιταλικό Υποβρύχιο. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε σχετικά πρόσφατα και από απόστρατο Ιταλό Ναύαρχο ο οποίος εμφανίσθηκε στα Ελληνικά Μ.Μ.Ε. και παραδέχθηκε δημόσια ότι ο τορπιλισμός της Έλλης ήταν δικό του «κατόρθωμα» όταν ήταν Κυβερνήτης στο Υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝΟ. Η Ελληνική Κυβέρνηση όμως που εκείνες τις στιγμές, βρισκόταν σε δύσκολη θέση αναγκάσθηκε να ανακοινώσει ότι το Πλοίο «εβλήθη δια τορπιλών αγνώστου εθνικότητος Υποβρυχίου». Αυτό έδωσε αφορμή στην αντεθνική προπαγάνδα για να διαδώσει τη φήμη ότι «τορπιλίστηκε από τους Εγγλέζους για να μας αναγκάσουν να βγούμε στον πόλεμο».
Μια μέρα μετά τον τορπιλισμό, ο Ιωάννης Μεταξάς συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο όπου ξεκαθάρισε τη θέση του ανακοινώνοντας ότι: «… Ενώπιον αυτής της καταστάσεως, η πολιτική της Ελλάδος είναι καθαρά. Εκατό τοις εκατό, χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς παζαρέματα, είμεθα παρά το πλευρό της Αγγλίας. Αυτήν την δήλωσιν, δεν σας την κάμνω δια να προκαλέσω συζήτησιν. Είναι πολιτική αποφασισθείσα, που την εγκρίνει χωρίς καμιά αμφιβολία ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός, ο Στρατός μας και ο Βασιλεύς. Εάν υπάρχει αντίθετος, ο οποίος θέλει ν’ ακολουθήσει η Χώρα ιταλόφιλον πολιτικήν, ας εκδηλωθεί. Εάν υπάρχει μεταξύ υμών κανείς ο οποίος να μην εγκρίνει ή να έχει επιφυλάξεις ας αποχωρήση … Η πολιτική των υποχωρήσεων δεν φέρει πουθενά. Έχομεν το παράδειγμα της Ρουμανίας και του Πεταίν. Έστω και αν νικήσει ο Άξων, που το θεωρώ για πολλούς λόγους αδύνατον, οι Γερμανοί θα μας σεβασθούν πολύ περισσότερον και ως τιμίους εχθρούς και ως Έθνος που απέδειξεν πως έχει δικαιώματα να ζη ελέυθερον, παρά ως συμμάχους της τελευταίας στιγμής με προβαδίζοντας τους Ιταλούς και τους Βουλγάρους, με τας γνωστάς εδαφικάς αξιώσεις εναντίον μας … Εάν νικήσει η Μεγάλη Βρετανία, όπως πιστεύω, το μέλλον μας εις την Ανατολικήν Μεσόγειον είναι βεβαίως περίλαμπρον. Και τα πλέον τολμηρά μας όνειρα ασφαλώς θα πραγματοποιηθούν. Είναι μια καμπή της ιστορίας μας, η οποία παρουσιάζεται ίσως κάθε πεντακόσια έτη … Θα θέσωμεν την δόξαν πρώτην και ύστερα τη νίκην. Και θα δείξουμε εις τον κόσμον, ότι αι εσωτερικαί αξίαι του Ελληνισμού, δεν έχουν μειωθεί. Αι θυσίαι βεβαίως θα είναι μεγάλαι, μέγισται. Αλλά όπως εγώ είμαι έτοιμος να θυσιάσω τα πάντα, το σπίτι μου, τα παιδιά μου, τη ζωή μου, έτσι είμαι βέβαιος θα σκεφθή ο καθένας μας, ο κάθε Έλλην. Δεν επιτρέπεται να μαυρίσουμε, να κηλιδώσουμε μίαν ιστορίαν θαυμασία δυόμιση χιλιάδων ετών….» Ήρθε και η 28η Οκτωβρίου του 1940 με την επίσκεψη του Πρέσβη της Ιταλίας Εμμανουέλλε Γκράτσι (E. Grazzi) στο σπίτι του Έλληνα Πρωθυπουργού. Η συνάντηση αυτή δεν ήταν απρόβλεπτη. Όλοι ήξεραν ότι κάποια στιγμή θα συμβεί! Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν καλά προετοιμασμένος και όχι μόνο αυτός. Σε ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό είχε καλλιεργηθεί η ιδέα της αντιστάσεως στις ιταμές επιδιώξεις των Ιταλών. Το αποδεικνύει το αποτέλεσμα! Ο Ιταλός διπλωμάτης στο βιβλίο του «Η αρχή του τέλους - η επιχείρηση κατά της Ελλάδος» περιγράφει εκείνες τις στιγμές: «Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3 το πρωί. Χωρίς καθυστέρηση του είπα (στον Μεταξά), ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να τον επισκευθώ προσωπικά και να του εγχειρίσω ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα με το οποίον απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της από την Ελληνική επικράτεια από το τις 6 π.μ. της 28 Οκτωβρίου 1940. Ο Μεταξάς άρχισε να διαβάζει το κείμενο. Τα μάτια του άρχισαν να βουρκώνουν. Το έβλεπα μέσα από τα γυαλιά του. Τελειώνοντας το διάβασμα με κοίταξε στο πρόσωπο και με λυπημένη αλλά σταθερή φωνή μου είπε: Alors, c'est la guerre(Λοιπόν, έχουμε πόλεμο)».
Παρόμοια είναι και η περιγραφή της κόρης του Μεταξά η οποία όμως προσθέτει ότι αμέσως μετά τη φράση «Λοιπόν έχουμε πόλεμο» ο Γράτσι είπε: «όχι απαραίτητα εξοχότατε!» (Pas nécessaire,mon excellence), δηλαδή αν δεχθούν οι Έλληνες την πρόταση του δεν θα γίνει πόλεμος. Και ο Μεταξάς απάντησε λακωνικά: «όχι, είναι απαραίτητο» (Non, c'est nécessaire). Αυτό είναι το περίφημο ΟΧΙ του Μεταξά που έγινε το σύνθημα ενός ολόκληρου Λαού ο οποίος έγραψε με αίμα τις ενδοξότερες σελίδες της νεώτερης Ιστορίας μας. Στην συνέχεια ο Ιωάννης Μεταξάς συνόδευσε τον Πρέσβη μέχρι την εξώπορτα. Η συγκίνηση του δεν μπορούσε να κρυφτεί. Ο άνθρωπος αυτός εκείνη τη στιγμή είχε πάρει επάνω του όλη την μοίρα του Έθνους. Αποχαιρετώντας τον Ιταλό είπε μελαγχολικά: «Vous etes les plus forts» δηλαδή «Είσθε οι πιο ισχυροί». Ο Ιταλός Πρέσβης δεν είχε τίποτα να απαντήσει. Αποχαιρέτησε αυτόν που εκπροσωπούσε ολόκληρο το Αγέρωχο Γένος μας και έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον ίδιο, αισθάνθηκε απέχθεια για το επάγγελμα του. «Αν στη μακρά σταδιοδρομία μου στην Υπηρεσία του Κράτους υπήρξε μια στιγμή που την μίσησα, ήταν όταν άκουσα αυτά τα λόγια από εκείνο τον ηλικιωμένο άνδρα που είχε καταναλώσει ολόκληρη τη ζωή του αγωνιζόμενος και υποφέροντας για την Χώρα του. Εκείνον που αυτή την υπέρτατη στιγμή, προτίμησε να διαλέξει για την Πατρίδα του το δρόμο της θυσίας και όχι το δρόμο της ατιμώσεως. Υποκλίθηκα μπροστά του με τον βαθύτερο σεβασμό και βγήκα από το σπίτι του».
Σε λίγο ακουγόταν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού από το ραδιοφωνικό σταθμό:
«Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία, μη αναγνωρίζουσα, εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και μου ανεκοίνωσε, ότι προς κατάληψιν αυτών, η κίνησης των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα είς τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ'εαυτό και τον τρόπον με τον οποίο γίνεται τούτο ως κύρηξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλο το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας και τα παιδιά σας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο Αγών».
Οι Ιταλοί έχοντας λάθος εκτίμηση της καταστάσεως και βασισμένοι σε ψευδείς πληροφορίες που άφησαν σκόπιμα οι μυστικές μας υπηρεσίες να διαρρεύσουν, ξεκίνησαν μια εκστρατεία στην αρχή του χειμώνα. Βρέθηκαν αιφνιδιαστικά όμως αντιμέτωποι με αγέρωχους και ανυποχώρητους, άριστα εκπαιδευμένους στρατιώτες που μπόρεσαν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ελάχιστα και παρελθούσης εποχής μέσα τους, αποδεικνύοντας περίτρανα την τεράστια σημασία του έμψυχου υλικού για τις πολεμικές επιχειρήσεις καθώς και την ύπαρξη ενός ακμαιότατου ηθικού που εξακολούθησε να συντηρείται με κάθε μέσο σε όλο το διάστημα του Έπους. Δεν χρειάζεται να εξιστορήσουμε τις νίκες του Στρατού μας. Είναι όμως αναγκαίο να εμβαθύνουμε σε γεγονότα λιγότερο γνωστά.
Το Δεκέμβριο του 1940 Ιταλός Ντούτσε, Μπενίτο Μουσολίνι (Benito Amilcare AndreaMussolini) κατάλαβε ότι η κατάσταση δεν ήταν αναστρέψιμος. Άρχισε να σκέπτεται ανακωχή. Οι Υπουργοί του όμως και οι Στρατηγοί τον έπεισαν να περιμένει. Οι Γερμανοί τότε άρχισαν να βλέπουν με ανησυχία τις εξελίξεις. Το γεγονός αυτό αναστάτωσε τον Ιωάννη Μεταξά. Στις 18 Ιανουαρίου 1941 έστειλε την παρακάτω διακοίνωση προς τη Βρετανική Κυβέρνηση: «Είμεθα αποφασισμένοι να αντιμετωπίσωμεν καθ’ οιονδήποτε τρόπον και με οιασδήποτε θυσίας ενδεχομένην γερμανικήν επίθεσιν, αλλ’ ουδόλως επιθυμούμεν να την προκαλέσωμεν….»
Αυτό είναι το τελευταίο έγγραφο που υπέγραψε ο Μεγάλος Ηγέτης. Στις 29 Ιανουαρίου 1941, ο Ιωάννης Μεταξάς πέθανε αιφνιδίως. Ολόκληρο το Έθνος τον έκλαψε. Πέθανε ενώ είχε διαδραματίσει ένα από τους πιο σημαντικούς ρόλους σε μια περίοδο όλο ταραχές και συμφορές.Πέθανε τίμιος και φτωχός όπως είχε ξεκινήσει! Μοναδική του σκέψη και φροντίδα ήταν το καλό της αγαπημένης του Πατρίδας. Την ημέρα της κηδείας του είχαν γεμίσει ασφυκτικά όλοι οι δρόμοι της Αθήνας. Δύναμη Αστυφυλάκων προηγήτο της νεκρικής πομπής με αργό πένθιμο βήμα. Αμέσως μετά ακολουθούσαν οι στρατιωτικές μπάντες και σαλπιγκτές με τυμπανιστές της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας. Μετά βάδιζαν τιμητικά αποσπάσματα Χωροφυλακής, Αστυνομίας και Πυροσβεστών, ένα άγημα Βασιλικού Ναυτικού, Τμήματα Νεολαίας, συμμαχικά αγήματα και ακολουθούσαν τα στεφάνια από Αρχηγούς Κρατών. Στη συνέχεια ένας Αξιωματικός που κρατούσε σε σκούρο μαξιλάρι τα παράσημα του και κατόπιν ανάμεσα σε διπλό στίχο πρωτοετών Ευελπίδων που έφεραν τα όπλα υπομάλης, κινήτο ένα πυροβόλο πάνω στον κιλλίβαντα του οποίου υπήρχε το δρύινο φέρετρο του Μεγάλου Νεκρού. Στις 18.10 και αφού εψάλλει η τελευταία δέηση, ετάφη ο Ιωάννης Μεταξάς με ομοβροντίες πυροβόλων και εμβατήρια. Σε εκτέλεση επιθυμίας του ετάφη μαζί του και η σπάθη που έφερε στις εκστρατείες. Αυτός ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς! Ο φωτισμένος Ηγέτης, που ο αμερόληπτος κριτής θα τον κατατάξει στις μεγάλες μορφές του Έθνους. Είναι αυτός που προετοίμασε σχολαστικά την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει δύο «Αυτοκρατορίες» και βροντοφώνησε εκ μέρους όλου του Ελληνικού Λαού το ΟΧΙ. Τέλος, είναι εκείνος που εκτίμησε σωστά την κατάσταση και προσπάθησε να αποτρέψει την τέλεση του μεγαλύτερου εθνικού σφάλματος, της Μικρασιατικής Εκστρατείας που επιτάχυνε τον εθνικό ξεριζωμό, δημιούργησε χιλιάδες θύματα, και τέτοια δυστυχία τόσων και τόσων ομογενών μας.
Πηγη: http://www.greece.org/main/index.php?option=com_content&view=article&id=828&Itemid=843

Μετά τις κάλπες φορολογική καταιγίδα 8 δισ. ευρώ

ΒΑΡΥΣ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Μετά τις κάλπες φορολογική καταιγίδα 8 δισ. ευρώ

Πολλά θα είναι τα ραντεβού με την εφορία και οι πολίτες θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη
Πολλά θα είναι τα ραντεβού με την εφορία και οι πολίτες θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Με τα εκλογικά βιβλιάρια ανά χείρας αλλά χωρίς... τα μπιλιετάκια του ΕΝΦΙΑ θα σπεύσουν στις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου εκατομμύρια Ελληνες. Ωστόσο, η φορολογική «καταιγίδα» δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποφευχθεί και οι φορολογούμενοι καλούνται να καταθέσουν... οβολό 8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η προκήρυξη των εκλογών αναβάλλει την ταχυδρόμηση των εκκαθαριστικών για τον φόρο ακινήτων, ωστόσο, θα τρέχουν οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος. Μέσα στην προεκλογική περίοδο, και συγκεκριμένα από τις αρχές του Σεπτέμβρη, θα δουν χιλιάδες συνταξιούχοι να μειώνεται η σύνταξή τους λόγω της αύξησης των εισφορών.
Τον Οκτώβριο
Ομως, το βαρύ φορολογικό «πακέτο» θα έρθει από τις αρχές Οκτωβρίου καθώς η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει νέο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει το νέο κύμα επιβαρύνσεων που προβλέπονται και στον τρίτο μνημόνιο. Οποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα πρέπει να καταρτίσει ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει: Ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών.
Μέχρι την Κυριακή 31 Αυγούστου θα μπορούν τα φυσικά πρόσωπα να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους, μετά την παράταση που δόθηκε χθες. Η πρώτη δόση θα είναι την επόμενη ημέρα. Η προθεσμία για τις
Μέχρι την Κυριακή 31 Αυγούστου θα μπορούν τα φυσικά πρόσωπα να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους, μετά την παράταση που δόθηκε χθες. Η πρώτη δόση θα είναι την επόμενη ημέρα. Η προθεσμία για τις επιχειρήσεις λήγει την επόμενη Παρασκευή 28 Αυγούστου.
Ουσιαστικά οι εκλογές θα γίνουν χωρίς τις δραματικές ανατροπές για εκατομμύρια αγρότες αλλά με τη δέσμευση στους εταίρους να γίνουν άμεσα, κάτι που ασφαλώς θα μετρήσει στην εκλογική διαδικασία. Ετσι, ο λογαριασμός για τους πολίτες εν ολίγοις μοιράζεται στα δύο, προεκλογικά και μετεκλογικά, με τον δεύτερο να είναι βαρύτερος.
Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι βασικές ρυθμίσεις θα είναι:
1. Εισφορά αλληλεγγύης. Ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχίσει να υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης).
Η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς (για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν καταβάλλεται εισφορά).
Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ενδεχομένως να επιβαρυνθούν από την ενσωμάτωση της εισφοράς.
2. Απαλλαγές. Κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
3. Αγρότες. Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Επίσης, αναμένεται να έρθει η αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,33 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Από την 1/10/2015 ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες θα ανέλθει από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί στο 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι.
4. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, εκτός από την προκαταβολή φόρου, θα κληθούν να πληρώσουν και μεγαλύτερο φόρο, καθώς ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

«Δύσκολο» ραντεβού με την εφορία
ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας θα κάνουν επώδυνους τους επόμενους μήνες
Ο φορολογικός λογαριασμός από τον οποίο δεν θα γλιτώσει κανείς περιλαμβάνει:
2,65 δισ. ευρώ ΕΝΦΙΑ
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ολοκληρώνεται, οπότε ο λογαριασμός θα έρθει από τον Οκτώβριο και θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Τον φόρο θα πρέπει να πληρώσουν 6 εκατ. πολίτες.
3 δισ. ευρώ φόρος εισοδήματος
Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος ξεκίνησε και σε κάθε περίπτωση η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί τον Νοέμβριο.
795 εκατ. ευρώ ΦΠΑ
Οι αυξήσεις λόγω του ΦΠΑ ξεκίνησαν σε όλο το φάσμα της αγοράς και ήδη παρατηρούνται σημαντικές ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης.
1 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας
Έως τις 31 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο (συνήθως με παράταση και ουρές στις εφορίες για καταθέσεις πινακίδων) θα πρέπει να πληρωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ για να μην πέσει πολλαπλάσια έξω ο προϋπολογισμός. Τα σχέδια αλλαγών στη φορολογία Ι.Χ. και τα τέλη κυκλοφορίας έχουν παγώσει, ενώ οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν θα πρέπει να εκπλαγούν αν διαπιστώσουν ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα. Την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε ισχύ αύξηση του συντελεστή φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης).
251 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά και 48 εκατ. ευρώ φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς αυξήθηκαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, προκειμένου να εισπραχθούν φέτος έξτρα έσοδα 251 εκατ. ευρώ από φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Οι έχοντες εισόδημα από 12.000 έως 30.000 ευρώ θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, χωρίς ανατροπές, όσα είχαν υπολογίσει μέσω μηνιαίας παρακράτησης και του εκκαθαριστικού της δήλωσής τους. Το έξτρα αφορά όσους έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Ωστόσο οι επιβαρύνσεις θα έρθουν για τους φορολογούμενους αυτούς σε δύο δόσεις. Το πρώτο σοκ των αυξημένων συντελεστών θα το υποστούν με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουλίου (αν δεν έχει γίνει ακόμα) ή Αυγούστου και το δεύτερο θα έρθει το 2016, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Στις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών είναι και η καταβολή των δόσεων από 900.000 φορολογούμενους που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Θα πρέπει να πληρώσουν μετά τις εκλογές πάνω από 400 εκατ. ευρώ.HMERHSIA

Κομισιόν: Αναγκαία η ευρεία στήριξη του προγράμματος

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ

Κομισιόν: Αναγκαία η ευρεία στήριξη του προγράμματος

Η «ευρεία στήριξη» και η «έγκαιρη εφαρμογή» των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα είναι «απαραίτητες» για την επιτυχία του νέου προγράμματος στήριξης, διαμήνυσε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η χώρα μας μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, ενόψει της κάλπης της 20ης Σεπτεμβρίου.

Κομισιόν: Αναγκαία η ευρεία στήριξη του προγράμματος
«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι υπάρχει πλήρης υποστήριξη για το πρόγραμμα», είπε ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, αφήνοντας να εννοηθεί πως η συνέχιση αυτού του καθεστώτος χρειάζεται και μετά τις εκλογές.
Το ίδιο μήνυμα έχει στείλει άλλωστε στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω της συγχαρητήριας επιστολής την οποία της έστειλε.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε ακόμα στη στελέχωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Κομισιόν για τη «συνέχεια» που υπάρχει σε ορισμένα χαρτοφυλάκια-κλειδιά, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Οικονομικών όπου ανέλαβε καθήκοντα ο Γιώργος Χουλιαράκης.ethnos

«Ο Τσίπρας αγωνιά για την επανεκλογή του»

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

«Ο Τσίπρας αγωνιά για την επανεκλογή του»

Στη σημαντική πτώση που εμφανίζουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εστιάζει ο γερμανικός Τύπος και σκιαγραφεί το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα εν όψει των εκλογών της 20 Σεπτεμβρίου.

«Ο Τσίπρας αγωνιά για την επανεκλογή του»
«Ο Τσίπρας πρέπει να αγωνιά για την επανεκλογή», σχολιάζει η Frankfurter Rundschau και σημειώνει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτήθηκε ώστε να αποσπάσει ακολούθως περισσότερες ψήφους. Θα έχει όμως επιτυχία το σχέδιό του; Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μόλις ένα ισχνό προβάδισμα».
 

«Ελάχιστα μπροστά ο Τσίπρας – Οι Συντηρητικοί ανακάμπτουν», γράφει η ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως επισημαίνει, «τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα έξι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται ελαφρώς. Ωστόσο, οι συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη τον ακολουθούν κατά πόδας. Και το κομματικό σύστημα κατακερματίζεται ολοένα περισσότερο».
«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει μάλλον να σχηματίσει συνασπισμό με τους αντιπάλους του προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», παρατηρεί η Die Welt, εκτιμώντας ότι η υλοποίησή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.
Όπως επισημαίνει, «γίνεται ολοένα πιθανότερο ότι ακόμη και σε περίπτωση νίκης (σ.σ. του Τσίπρα) θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό ενδεχομένως και με τρία ακόμη κόμματα. Και το να θέσει αυτά υπό έλεγχο ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο».
Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρεται στον κίνδυνο να μείνει εκτός κοινοβουλίου ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα των ΑΝΕΛ. Όπως γράφει, «είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σχηματίσει συνασπισμό με την αποσχισθείσα Λαϊκή Ενότητα».
Ως εκ τούτου, συμπεραίνει η εφημερίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ήταν αναγκασμένος» να στραφεί στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Ποτάμι. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα, διότι «ο Τσίπρας κατηγόρησε αυτά τα κόμματα για διαφθορά, ότι εκπροσωπούν επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι ενσαρκώνουν το παλιό πολιτικό σύστημα», γράφει η Die Welt.
Πηγή: Deutsche Welle

Economist: Πολύ μακριά από αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ»

Economist: Πολύ μακριά από αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ

Την συχνότητα με την οποία καταφεύγουν οι Έλληνες στις κάλπες, σχολιάζει άρθρο του Economist, το οποίο τονίζει πως κατά κάποιο τρόπο είναι λογικό καθότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας, ενώ εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά από την αυτοδυναμία.

Economist: Πολύ μακριά από αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ
«Όταν βρίσκεσαι σε αμφιβολία, προκήρυξε εκλογές»: Τον «χρυσό» αυτό πολιτικό κανόνα επικαλείται ο Economist για να εξηγήσει τους λόγους που οι Έλληνες πηγαίνουν για τρίτη φορά στις κάλπες μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας άντεξε μόλις επτά μήνες στην εξουσία, αναφέρει ο Economist, και τώρα ζητάει μια νέα εντολή. Ωστόσο, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση μετά την ανταρσία των σκληροπυρηνικών του κόμματός του. «Είναι λογικό ο Τσίπρας να αναζητεί τώρα μια νέα εντολή από τον ελληνικό λαό. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν μέσω του τρίτου Μνημονίου θα ξεκινήσουν να ''δαγκώνουν'' από τον Οκτώβριο. Αν περίμενε μέχρι τότε, η κυβέρνησή του θα γινόταν ακόμη πιο αδύναμη», εξηγεί το άρθρο.

Σημειώνει, δε, πως οι δανειστές από την μεριά τους, τάχθηκαν υπέρ των εκλογών, παρά το γεγονός ότι αυτές ενδέχεται να αυξήσουν, βραχυπρόθεσμα, την αναστάτωση. Έτσι και αλλιώς, έχουν τονίσει πως ο Τσίπρας θα λάβει χρήματα μόνο αν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Τα δεδομένα, έτσι όπως αναλύονται από τα γκάλοπ, δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει σημαντικό μέρος της εκλογική του δύναμης, ενώ η Λαίκή Ενότητα δείχνει να του κόβει αρκετό από το πρότερο προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο Λαφαζάνης θα πραγματοποιήσει μια προεκλογική εκστρατεία που θα στηριχθεί στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή. Περίπου ένα 25% των Ελλήνων αποδέχονται αυτή την πρόταση. Τουλάχιστον, αυτό αναφέρουν στελέχη της Λαϊκής Ενότητας», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει πως ο γκουρού της αντι-λιτότητας, Γιάνης Βαρουφάκης, τελικά, δεν θα ενταχθεί στις γραμμές της Λαϊκής Ενότητας.

Από την μεριά του, ο Τσίπρας ποντάρει στη μικρή προεκλογική περίοδο και στο γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να είναι ασυναφής. Επιπλέον, από τη στιγμή που θα υπάρξει λίστα θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αυτός τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του. Το προφίλ του δεν έχει καταστραφεί εντελώς, παρά την επιβολή των capital controls και τη δεινή θέση της ελληνικής οικονομίας».

Οι περισσότεροι αναλυτές σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία, αλλά και από τις 149 έδρες που είχε στην προηγούμενη Βουλή, επομένως θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μετεκλογικές συνεργασίες.

Όσο για τους δανειστές, ρίχνουν το καρότο της οικονομικής βοήθειας, και της δυνατότητας να μπουν στο πρόγραμμα QE του Μάριο Ντράγκι (όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία), αλλά προηγουμένως οι Έλληνες θα πρέπει να δηλώσουν την επιθυμία τους μέσω μιας ακόμη επίσκεψης στις κάλπες.

Sunday, 30 August 2015

Μεϊμαράκης: Η ψήφος τιμωρίας δεν οδηγεί σε λύσεις - Πολιτικές ειδήσεις - Το Βήμα Online

ΝΔ: Βρίζει, διχάζει και ρίχνει λάσπη ο κ.Τσίπρας

ΝΔ: Βρίζει, διχάζει και ρίχνει λάσπη ο κ.Τσίπρας

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την δευτερολογία του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Βρίζει, διχάζει και ρίχνει λάσπη ο κ.Τσίπρας
«Ο κ. Τσίπρας παράγει περισσότερα ψέματα από όσα μπορούν να καταναλώσουν αυτοί που τον ακούνε. Κάθε μέρα που περνά και κατρακυλούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ολοένα και περισσότερο θα διχάζει, θα βρίζει, θα ρίχνει λάσπη, στη Νέα Δημοκρατία και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Δεν τον ακολουθούμε.Εμείς μένουμε σταθεροί στην ανάγκη για σταθερότητα, εθνική συνεννόηση και εφαρμογή ενός ξεκάθαρου σχεδίου αλλαγών για το μέλλον», συνεχίζει.
«Και κάτι ακόμα. Πριν ένα μήνα, όταν οι πρώην σύντροφοι του κ. Τσίπρα έσπρωχναν την Ελλάδα στα βράχια, η Νέα Δημοκρατία με την ψήφο της, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη. Τότε ήμασταν καλοί…Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο ντιμπέιτ», καταλήγει η ανακοίνωση.ethnos

To δύσκολο παζλ των συμμαχιών που βγάζει κυβέρνηση

ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

To δύσκολο παζλ των συμμαχιών που βγάζει κυβέρνηση

Το «κλειδί» της ασφαλούς πρόβλεψης από την αφετηρία κιόλας της προεκλογικής εκστρατείας, που θα απαλλάξει τα επικοινωνιακά επιτελεία από την αναγκαστική προσαρμογή της καμπάνιας «μέρα παρά μέρα», αναζητούν τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

To δύσκολο παζλ των συμμαχιών που βγάζει κυβέρνηση
Είναι πασιφανές ότι τα κομματικά στρατηγεία απεύχονται και απεχθάνονται όπως ο διάβολος το λιβάνι το ενδεχόμενο παραπλάνησης από λάθος υπολογισμούς, ειδικά στην πρεμιέρα της προεκλογικής καμπάνιας. Κι αυτό γιατί ένα λάθος ενίοτε φέρνει ένα ακόμη όταν η ένταση και οι απαιτήσεις της προεκλογικής μάχης δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.
Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, διαβάζοντας προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις των πρώτων ημερών της προεκλογικής εκστρατείας, εκτιμούν ότι αυτήν τη φορά κανένα κόμμα δεν ξεκινά πατώντας με απόλυτη σιγουριά στη γραμμή της εκκίνησης.
Ο αυγουστιάτικος αιφνιδιασμός του Αλέξη Τσίπρα με την προκήρυξη εκλογών 45 μέρες μετά το δημοψήφισμα, η καταγεγραμμένη αμηχανία αλλά και η οργή αρκετών ψηφοφόρων για το τρίτο κάλεσμα επιστροφής στην κάλπη μέσα σε οκτώ μήνες και η εικόνα της μη αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα σε όλα τα γκάλοπ συνιστούν το υπόβαθρο του δύσκολου παζλ 21 μέρες πριν από τις εκλογές.
Το γεγονός μάλιστα ότι η πολιτικοοικονομική συγκυρία και ο υπαρκτός κίνδυνος επαναφοράς ενός Grexit επιβάλλει τη συγκρότηση κυβέρνησης από την επόμενη -ει δυνατόν- μέρα των εκλογών προκαλεί έντονους πονοκεφάλους ειδικά στους δύο βασικούς μονομάχους, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Η αναζήτηση συμμαχιών για την επόμενη μέρα, όσο κι αν σ' αυτήν τη φάση φαίνεται πρόωρη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κρυφού σχεδιασμού των «στρατηγείων». Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν για τους γνωρίζοντες η κίνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να στείλει με το «καλημέρα» της προεκλογικής περιόδου μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και ότι στοχεύει και πιστεύει -κατά δήλωσή του- παρά τα γκάλοπ σε ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο άγνωστος «Χ». Η εικόνα ενός ενδεχόμενου ντέρμπι που εμφανίζει η πρώτη φουρνιά των δημοσκοπήσεων ισχυροποιεί αντιθέτως τη θέση της Νέας Δημοκρατίας στο παζλ και δίνει τη δυνατότητα στον Β. Μεϊμαράκη να ποντάρει στην πρωτιά και στην «αριστερή παρένθεση». Η μη αυτοδυναμία πάντως αυξάνει τα σενάρια για τις πιθανές συμμαχίες και προεξοφλεί για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως και για τα άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.
Θα συμμαχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά με τους ΑΝΕΛ (εάν και εφόσον κατορθώσουν να επανεκλεγούν) και αρκεί αυτό για τον σχηματισμό κυβέρνησης; Θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι με τον ίδιο πρωθυπουργό και κατά πόσο θα αντέξουν τα δύο μικρότερα κόμματα σε συνθήκες μεγάλης πόλωσης; Και αν αποκτήσει προβάδισμα η ΝΔ, θα επιδιώξει συνεργασία με τα μικρότερα κόμματα ή θα έρθει όσο ποτέ κοντά το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού με τον άγνωστο «Χ» στη θέση του πρωθυπουργού;
1. Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με 130 έως 140 βουλευτές
Η πρωτιά Τσίπρα με σημαντική διαφορά (τριών και πλέον μονάδων) από τη Νέα Δημοκρατία αλλά με περίπου 130-140 έδρες δεν παραπέμπει «νομοτελειακά» στην αναζήτηση συμμαχιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης με τον ίδιο πρωθυπουργό. Ωστόσο, το μπόνους των 50 εδρών εξασφαλίζει εκ των πραγμάτων για το πρώτο κόμμα τη δυνατότητα να πάρει την πρωτοβουλία και να αρχίσει να μοιράζει την «τράπουλα».
Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει κατ' αρχήν να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για τη συγκρότηση κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο (και ίσως με τον ίδιο πρωθυπουργό). Βασική προϋπόθεση όμως για να ξετυλίξει αυτό το σενάριο είναι το ένα ή και τα δύο κόμματα να μην πέσουν κάτω από τη δύναμη και τον αριθμό βουλευτικών εδρών που ήδη έχουν (σ.σ. το Ποτάμι έχει 17 και το ΠΑΣΟΚ 13 έδρες). Και αυτό γιατί η επόμενη μέρα φέρνει εκ νέου δύσκολες ψηφοφορίες των εφαρμοστικών νόμων στη Βουλή - και «προληπτικά» η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει ισχυρή πλειοψηφία ως ανάχωμα σε τυχόν διαρροές.
2. Kυβέρνηση ευρείας αποδοχής με υπογραφή Τσίπρα
Μπορεί στην Κουμουνδούρου να κόβουν κάθε κουβέντα για μετεκλογική σύμπραξη και με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά η εκδοχή ενός προβαδίσματος της τάξης των 130-140 εδρών δεν αποκλείει την προοπτική μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής -δηλαδή των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ. Αυτό το σενάριο φέρνει και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, με τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει πρώτος τον εν δυνάμει πρωθυπουργό (πρόσωπο μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με δυνατότητα συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις).
Η προσεκτική «ανάγνωση» της δυναμικής ενός τέτοιου σεναρίου δεν οδηγεί απαραίτητα στην ισχυρή στήριξη εφαρμογής του προγράμματος, καθώς η εικόνα Βαβέλ είναι σύνηθες φαινόμενο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό στα κρίσιμα τεστ. Επιπλέον, η συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής προϋποθέτει και τη διατήρηση ισορροπιών στο εσωτερικό των κομμάτων -τη στιγμή που άπαντες διεκδικούν την προώθηση των πλέον ικανών στελεχών για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Βασική παράμετρος είναι και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
3. Oριακή πλειοψηφία με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Το πλέον δύσκολο εκλογικό αποτέλεσμα για τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί προβάδισμα είναι η αδυναμία συνεννόησης με τη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα η συγκρότηση ισχνής πλειοψηφίας είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με το Ποτάμι, είτε και με τα δύο. Η πλειοψηφία των 151 βουλευτών στην παρούσα φάση είναι η πλέον ευάλωτη και εκτεθειμένη στα μποφόρ του τρίτου μνημονίου λύση.
Είναι αυτονόητο ότι τότε οι διερευνητικές εντολές θα καταλήξουν ένα άγραφο χαρτί, θα επανέλθει κλίμα πολιτικής αστάθειας και ο κίνδυνος επιστροφής της οικονομικής κατάρρευσης. Αναμφίβολα, η μη συνεργασία θα οδηγήσει σε διπλές εκλογές και σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη χώρα καθώς οι εταίροι έχουν προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή του μνημονίου είναι υποχρέωση και της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, επιμένουν ότι αυτό το σενάριο αποκλείεται και ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες - κάτι βέβαια που υποστηρίζουν οι αρχηγοί και των άλλων κομμάτων.
4. Δικομματική κυβέρνηση με αυτο-δυναμία ΣΥΡΙΖΑ
Πρόκειται για το σενάριο που αποκλείουν προς το παρόν οι δημοσκοπήσεις, για κάποιον λόγο όμως το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δεν το θεωρεί ανέφικτο. Η ισχυρή εντολή, δηλαδή η αυτοδυναμία με τουλάχιστον 151 έδρες, είναι για τον Αλέξη Τσίπρα το «διαβατήριο» για τη συγκρότηση κυβέρνησης με τον ίδιο πρωθυπουργό και το κόμμα του βασικό πυλώνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Κορυφαίο στέλεχος υπενθυμίζει ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η αυτοδυναμία με την εξασφάλιση των 151 θα ανοίξει τον δρόμο για την αναζήτηση συμμαχιών. Και όταν ρωτήθηκε με ποιο κόμμα, έσπευσε να επισημάνει την καλή συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που όμως σε όλα τα γκάλοπ δεν πιάνουν το 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.
Σε αυτή την περίπτωση ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη συμμαχία (με τον ίδιο πρωθυπουργό φυσικά) με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
5. Πρώτη θέση για ΝΔ με μικρή διαφορά
Εμπειρος πολιτικός αναλυτής επισημαίνει ότι θα είναι τεράστιο λάθος για τους δύο αντιπάλους, τον Αλ. τσίπρα και τον Β. Μεϊμαράκη, να υποτιμήσει ο ένας τη δυναμική του άλλου και τους αστάθμητους παράγοντες της εκάστοτε προεκλογικής περιόδου.
Ταυτόχρονα, εξηγεί ότι το προφανές ντέρμπι μπορεί τελικά να αναδείξει νικητή της κούρσας τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Β. Μεϊμαράκης, θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να δοκιμάσει ξανά τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με το Ποτάμι και να επαναλάβει το τεστ μιας τρικομματικής κυβέρνησης, με πρωθυπουργό -το πιο πιθανό- ευρείας αποδοχής. Κάποια γαλάζια στελέχη κάθε άλλο παρά αποκλείουν βέβαια ο αρχηγός του κόμματός τους να είναι αυτός που θα εγκατασταθεί στο Μαξίμου. Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας θα απλώσει γέφυρα διαλόγου και προς τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια διαμόρφωσης ευρύτατου κυβερνητικού σχήματος.
6. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ... δοκιμάζουν τον μεγάλο συνασπισμό
Το πλέον «μισητό» σενάριο, ειδικά στην αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας για τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι αυτό του «γάμου» τους, δηλαδή του μεγάλου συνασπισμού. Θεωρείται επικίνδυνη η κάθε σχετική συζήτηση γιατί αυτομάτως αποσυσπειρώνει και προκαλεί αναταράξεις στην κομματική πυραμίδα, την ώρα που τα επιτελεία διεκδικούν ταχύτατη αύξηση του ποσοστού συσπείρωσης των δυνάμεών τους.
Και όμως, εντός και εκτός τειχών έχει αρχίσει και συζητείται έντονα και αυτή η εκλογική εκδοχή, που αυτομάτως παραπέμπει στη συμφωνία για την αναζήτηση μιας ισχυρής προσωπικότητας για το αξίωμα του πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Αυτό το σενάριο μπορεί να προκύψει είτε κερδίσει το προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Νέα Δημοκρατία. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην προοπτική να προτείνει στέλεχος από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος πάντως έσπευσε να αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
ΠΟΤΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ 151 ΕΔΡΕΣ
Ο αγώνας δρόμου για την αυτοδυναμία
Κλειδί για την επίτευξη αυτοδυναμίας αποτελεί το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Οσο περισσότερα κόμματα αποτύχουν να συγκεντρώσουν το... πολυπόθητο 3%, τόσο ευκολότερα μπορεί να διασφαλιστεί ο μαγικός αριθμός των 151 βουλευτών από το πρώτο κόμμα.
Επομένως σε μία Βουλή που θα εκπροσωπούνται πάνω από 7 κόμματα, ο στόχος της αυτοδυναμίας καθίσταται πιο δύσκολος για όποιον κόψει πρώτος το... εκλογικό νήμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η εκλογική βραδιά μπορεί να τραβήξει σε βάθος, έως ότου ξεκαθαρίσει το ποσοστό των μικρότερων κομμάτων.
Με βάση τον νόμο, σε περίπτωση που τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν 5%, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος θα κινηθεί στο 38,5%, με τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα στο 13% η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με 35,2%, ενώ το έργο του πρώτου κόμματος γίνεται πιο εύκολο εάν το ποσοστό φτάσει το 15%.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ Προσεύχομαι – για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Προσεύχομαι – για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΦAΛHPEYΣ
H​​ταν περασμένα μεσάνυχτα κι ένας φίλος, που έχει την ιδιορρυθμία να χρησιμοποιεί μεταφορές από το αμερικάνικο φούτμπολ και να ακολουθεί το αυτοκρατορικό μετρικό σύστημα (γιάρδες και τα τοιαύτα), εξηγούσε στην παρέα γιατί εντέλει ο Σαμαράς, με όλες τις αδυναμίες και τις ευθύνες του, ανήκει στην κατηγορία εκείνων των πρωθυπουργών οι οποίοι ―στη διάρκεια της πρωθυπουργίας τους, όχι στη συνολική πολιτική δράση τους― πήγαν τη χώρα λίγο πιο μπροστά. Οπως είπα, είχαν περάσει τα μεσάνυχτα, ο σκύλος του γείτονα κάθε τόσο ξυπνούσε και γρύλιζε θλιβερά, οπότε κανείς δεν ενοχλήθηκε από την παρουσία του φαντάσματος του Σαμαρά στην παρέα. Αλλωστε, ο φίλος είχε δίκιο. Μπορεί ο Σαμαράς να έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να μας άφησε το Μακεδονικό ως ενθύμιο, μπορεί να ευθύνεται επειδή νομιμοποίησε ηθικά το πρώιμο αντιμνημονιακό ρεύμα και το έστρεψε στη μεγάλη κοίτη του λαϊκισμού, αλλά ως πρωθυπουργός (και παρά το μεσσηνιακό ύφος σε ζητήματα μάνατζμεντ) οπωσδήποτε κάτι προσέφερε.
Είναι κι αυτό μία από τις παραδοξότητες της εποχής, με τις οποίες έχουμε υποχρεωθεί να συμφιλιωθούμε, καθώς τα τελευταία χρόνια της κρίσης το επίπεδο του πολιτικού κόσμου έχει υποχωρήσει σε βάθη που δεν τα φανταζόμασταν, ενώ συγχρόνως οι απαιτήσεις των καιρών αυξάνονται με αντιστρόφως ανάλογο ρυθμό. Οσο πιο κρίσιμη γίνεται η τροπή των πραγμάτων τόσο πιο λίγοι και πιο μικροί είναι εκείνοι που θα το διαχειρισθούν. Μπαίνω στον πειρασμό, κάποιες φορές, να ερμηνεύσω το φαινόμενο αυτό με όρους ψυχολογικούς: γύρω μας, ένας ολόκληρος κόσμος ακόμη δεν θέλει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του· είναι φυσικό, λοιπόν, να μένει χώρος ελεύθερος για να ξεπετάγονται κάθε είδους νούμερα.
Σκεφθείτε, λ.χ., ότι την ώρα που γκρεμίζεται ο «υπουργός» Χαϊκάλης, εξαιτίας της εξωχωρίου εταιρείας του εν Κύπρω, (ένας άνθρωπος που κανονικά δεν θα έπρεπε ούτε καν μέλος της Βουλής να ήταν, μόνο και μόνο επειδή παίρνει τα ζώδια στα σοβαρά και ασχολείται «επιστημονικά» με την αστρολογία...), ακούς τους πιο έγκυρους, μεθοδικούς και λογικούς ξένους αναλυτές της κατάστασης να σε ρωτούν: «Now, what about Leventis? » Τι να τους πεις, εκείνη την ώρα; Πώς θα το ανεχθείς να μιλάς για τη χώρα σου σ’ έναν ξένο, σοβαρό άνθρωπο, και να ακούς τον εαυτό σου να μιλά στα αγγλικά για τον Λεβέντη; Αλλά ο Λεβέντης, λένε οι σοφοί, ίσως τα καταφέρει μετά από τριάντα χρόνια να σπάσει τον τοίχο με το κεφάλι του και να μπει στη Βουλή, οπότε, ναι, η παρουσία του στα σενάρια είναι υποχρεωτική, όποια γνώμη κι αν έχουμε γι’ αυτήν.
Αυτές είναι οι συνθήκες που ορίζουν το επίπεδο ποιότητας του πολιτικού προσωπικού και υπό τους περιορισμούς που αυτές θέτουν πρέπει να βρούμε τη λύση. «Τα πάντα είναι δυνατά», για να δανειστώ, εκτός συμφραζομένων, την ωραία φράση της ποιήτριας Νάντιας Βαλαβάνη, από τη δήλωση με την οποία συμπαρατάσσεται «στην προσπάθεια συγκρότησης πλατιού εκλογικού μετώπου της Λαϊκής Ενότητας». Γι’ αυτό, εύχομαι να είναι άριστα στην υγεία του, για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Διότι φαντασθείτε τι μας περιμένει αν μαύρη τύχη το φέρει να τον αντικαταστήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου και, συγχρόνως, έχουμε πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου με το μοιραίο μαλλί της...
Μπροστά, πού;
Από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η Ζ. Κωνσταντοπούλου έμεινε χωρίς Βουλή και η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε με μία σύμπτωση. Ευτυχή σύμπτωση, αφού αποκαλύπτει τη σύγχυση των πολιτικών όταν κάνουν εκλογές επειδή απλώς δεν έχουν κάτι άλλο καλύτερο να κάνουν.
Μέχρι προ ημερών επικρατούσε η πεποίθηση ότι το σύνθημα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική εκστρατεία του θα ήταν κάτι παρεμφερές με την εξής δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, θα πάει μόνο μπροστά». Και, φυσικά, το ερώτημα ήταν: πού μπροστά. Διότι αυτός μέχρι χθες πήγαινε προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που ακολουθεί σήμερα, πότε ήταν το μπροστά, τότε ή τώρα;
Και τότε και τώρα, βεβαίως. Το «μπροστά» εν προκειμένω έχει την έννοια του «πίσω μου». Πώς πάω εγώ; Ε, ακολουθείτε εσείς από πίσω και εκεί είναι το μπροστά. Στο κάτω κάτω, δε, το ερώτημα αφορά τον προορισμό (μπροστά), δεν αφορά τον καλύτερο δρόμο για να φθάσουμε γρηγορότερα στο μπροστά. Συνεπώς και ο κύκλος της κυβέρνησης προς τα πίσω ήταν κι αυτός μέρος της πορείας προς τα εμπρός.
Η σύγχυση αποκτά περαιτέρω βάθος, διότι προχθές εμφανίζεται και η Ν.Δ. με προεκλογικό σποτ στην ιστοσελίδα της, το βασικό σύνθημα του οποίου είναι: «τώρα πάμε μπροστά». Μα και ο Τσίπρας λέει ότι εκεί πηγαίνει· ήταν ανάγκη να γίνουν οι εκλογές; Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, κατεβαίνουν με το ίδιο κεντρικό σύνθημα. Τέτοια έλλειψη φαντασίας;
Οχι, δεν πρόκειται γι’ αυτό. Υπάρχει μια σοφία στην τυχαία σύμπτωση και αναδεικνύει την υποκρισία στην οποία έχει πλέον εγκλωβισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα απαλλαγμένος από τους Λαφαζανιστές. Το «μπροστά» στο οποίο κατευθύνονται και μας ζητούν να τους ακολουθήσουμε είναι η συμφωνία με τους εταίρους ― αυτή την οποία πολλοί αρνούνται, ο δε Ν. Φίλης τη χαρακτηρίζει ελιγμό.
Εφόσον το «μπροστά» σημαίνει Ευρώπη και ανασυγκρότηση της οικονομίας, το πεδίο στο οποίο θα ασκήσουν την πολιτική τους τα κόμματα που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν είναι αυτό που ορίζεται από τη συμφωνία. Το «μπροστά» ήδη κρίθηκε στις 13 Ιουλίου, όταν ο Τσίπρας έκανε πίσω μπροστά στο ενδεχόμενο της ρήξης. Τώρα το ζητούμενο είναι το πώς θα περάσουν από τη Βουλή και πώς θα εφαρμοσθούν στην πράξη τα όσα συμφωνήθηκαν. Σε αυτή τη βάση επάνω θα έπρεπε γίνεται η προεκλογική συζήτηση, αλλά εμείς οι Ελληνες κοιτάζουμε πάντα ψηλά, γι’ αυτό, αν προσέξετε, όλες τις τούρτες που αφήνουν οι σκύλοι στα πεζοδρόμια κάποιος τις έχει πατήσει...
Έντυπη

Αποχώρηση από τη ΛΑΕ με καταγγελίες: «Κόμμα καρικατούρα - κόμμα ζηλωτών»


Αποχώρηση από τη ΛΑΕ με καταγγελίες: «Κόμμα καρικατούρα - κόμμα ζηλωτών»

«Ένα κόμμα ζηλωτών που δεν ανέχονται καμία άλλη άποψη εντός του»

Η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου

Το ρεκόρ ταχύτερης αποχώρησης στελέχους της κερδίζει πιθανότατα η νεοπαγής Λαϊκή Ενότητα, καθώς ο Σπύρος Τσάτσης, ιδρυτικό μέλος του πυρήνα της ΛΑΕ Πρέβεζας, αποχώρησε από το κόμμα εξαπολύοντας βαριές καταγγελίες.

«Η ΛΑΕ αποτελεί μια φονική παγίδα για τα κινήματα. Η ηγεσία της δεν έχει κανένα κινηματικό χαρακτήρα... το αντίθετο αποτελείται από κλειστά γραφειοκρατικά κυκλώματα. Όσοι νέοι πέσουν στον ιστό της θα τους ξεζουμίσει» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Τσάτσης κάνει επίσης λόγο για «κόμμα καρικατούρα», «κόμμα χυλό» και «ένα κόμμα ζηλωτών που δεν ανέχονται καμία άλλη άποψη εντός του». «Οι εφεδρείες της αριστεράς δεν βρίσκονται σε κομματικά γραφεία και συμμαχίες κορφής, αλλά μέσα στην κοινωνία» δηλώνει.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρόλο που είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Λαϊκής Ενότητας», αποφάσισα για λόγους προσωπικούς και πολιτικούς να μην παραμείνω στο κίνημα.

Έχει μεγάλη σημασία πιστεύω με τι πρόγραμμα και ποιούς ανθρώπους, με ποιές συμμαχίες θα επιχειρήσουμε να παρέμβουμε.

Δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχθώ σε ένα κόμμα που οικοδομείται με τη μεταφορά ενός κομματιού Σύριζα, ενός κόμματος παραγόντων, μηχανισμών, φραξιών και άλλων ευχάριστων καταστάσεων και όχι με ανοιχτό κάλεσμα που θα απευθύνεται σε κάθε τίμιο άνθρωπο που αισθάνεται τις τραγικές επιπτώσεις που έχει στη ζωή του, στην κοινωνία και γενικά στη χώρα μας η εφαρμογή των μνημονίων.


Οι εφεδρείες της αριστεράς δεν βρίσκονται σε κομματικά γραφεία και συμμαχίες κορφής, αλλά μέσα στην κοινωνία.

Δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχθώ σε ένα κόμμα, όπου κομματάρχες αναζητούν νέα πολιτική στέγη, σε ένα κόμμα «μηχανισμών» που διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο.

Σε ένα κόμμα ζηλωτών που δεν ανέχονται καμία άλλη άποψη εντός του κόμματος, πλην εκείνης της ηγεσίας τους. Σε ένα κόμμα ‘καρικατούρα’ του Σύριζα, ένα κόμμα χυλό.

Η ένταξή μου στην Αριστερά δεν έχει την έννοια της στράτευσης στα συμφέροντα ενός κόμματος (δεν υπάρχει Αριστερά σωτήρας), αλλά εκφράζει τη δέσμευσή μου απέναντι στη ζωή.
Να αγωνίζεσαι χωρίς να προσδοκάς οφέλη.

Στη σημερινή φάση η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι χόμπι αλλά στράτευση.

Καλύτερο φάρμακο, η απόφαση να αγωνίζεσαι για την αλήθεια των ιδεών σου στη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης που ζούμε.

Η ελπίδα πάντα υπάρχει και δεν είναι άλλη από τους κοινωνικούς αγώνες, την ατμομηχανή της ιστορικής εξέλιξης.

Σπύρος Τσάτσης
συν. εκπαιδευτικός»


Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/290828/apohorisi-apo-tin-lae-me-kataggelies-komma-karikatoura-komma-ziloton/#ixzz3kKNghP5j
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook