Monday 24 August 2015

Πολιτική

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για επιθετικά σχέδια

Η ηγεσία του Κιέβου κατηγορεί τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες πολιτικής διαμεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης παρά τη Συμφωνία του Μινσκ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε για τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής. «Η Ρωσία έχει εγκαταστήσει στα σύνορα με την Ουκρανία περισσότερους από 50.000 στρατιώτες», είπε ο Ποροσένκο στους εορτασμούς για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας σήμερα. Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ισχυρίζεται ότι στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, βρίσκονται 9000 ενεργά μέλη του ρωσικού στρατού. Η Ρωσία δεν αποδέχεται αυτές τις κατηγορίες. Σήμερα, στην κεντρική πλατεία Μάϊνταν του Κιέβου, για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας παρέλασαν 2000 ουκρανοί στρατιώτες χωρίς όμως να γίνει επίδειξη βαρέων όπλων.
Με μεγάλη επισημότητα και παρελάσεις γιορτάστηκαν τα 24 χρόνια από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας
Με μεγάλη επισημότητα και παρελάσεις γιορτάστηκαν τα 24 χρόνια από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας
«Η Μόσχα ενίσχυσε τις δυνάμεις της με 500 τεθωρακισμένα άρματα μάχης, με 400 συστήματα πυροβολικού και 500 άρματα αμυντικού χαρακτήρα. "Μόνο αυτήν την εβδομάδα έχουν περάσει τα σύνορά μας τρεις μεγάλες φάλαγγες με κατεύθυνση το Λουγκάνσκ, το Ντεμπάλτσεβε και το Ντόνετσκ», υποστήριξε στη συνέχεια ο Ποροσένκο. Ως αντίδραση ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε την περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατιωτικής δύναμης της χώρας στην περιοχή.
Περιθώρια για ειρήνη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαιερ επεσήμανε την ελλιπή εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. «Είμαστε μακριά από μια πραγματική λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως τόνισε την ανάγκη για καλυτέρευση της σχέσης με τη Ρωσία: «Μπορεί να υπάρξει μία κατάσταση ειρήνης στην Ευρώπη μόνο με συμμετοχή ης Ρωσίας.»
Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στο Ντόνετσκ
Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στο Ντόνετσκ
Οι παρατηρητές της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) βλέπουν ότι η Συμφωνία του Μινσκ μπορεί να αποτελέσει ακόμη σημαντική βάση για την ειρηνευτική διαδικασία. Η κατάσταση στην Ουκρανία σε ότι αφορά την ασφάλεια είναι «αρκετά απρόβλεπτη» επεσήμανε ο αρχηγός της αποστολής παρατηρητών Αλεξάντερ Χούγκ, σε πρωινή εκπομπή στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Στις συγκρούσεις, που κλιμακώθηκαν τον Απρίλιο του 2014 έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 6800 άνθρωποι. Τις προηγούμενες ημέρες σε ανταλλαγές πυροβολισμών σκοτώθηκαν και άλλοι, ενώ πληροφορίες από την Ουκρανία αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκαν και βαρέα όπλα, κάτι που βρίσκεται στην πραγματικότητα εκτός των κατευθυντήριων γραμμών της Συμφωνίας του Μινσκ.
DW/Διογένης Δημητρακόπουλος

No comments:

Post a Comment