Monday, 24 August 2015

Συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεωνΣυμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ*

Συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Λ​​ίγους μόνο μήνες από την εκλογή του, ο κ. Τσίπρας παραιτείται και ζητεί εκλογές τον Σεπτέμβριο. Γιατί βιάζεται;

Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι. Πρώτον, ο συνασπισμός του κατέρρευσε στη Βουλή, με 44 από τα 162 μέλη του να μην υπερψηφίζουν τη συμφωνία με την Ε.Ε. Η συμφωνία πέρασε με τις ψήφους της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θέλει εκλογές σύντομα, πριν από την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και πριν η κοινωνία αισθανθεί τη νέα βαριά φορολογία. Τρίτον, με εκλογές σύντομα, οι «αντάρτες» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν πολύ λίγο χρόνο να οργανώσουν καινούργιο κόμμα που θα κατεβεί αυτόνομα στις εκλογές.

Οσο καλές κι αν είναι οι εκλογές για τον κ. Τσίπρα, τόσο κακές είναι για την Ελλάδα. Γιατί;

Οι εκλογές προσθέτουν σημαντική αβεβαιότητα στην ήδη ρημαγμένη οικονομία από την πολίτικη και οικονομική αβεβαιότητα. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία. Εξι μήνες άγονων «διαπραγματεύσεων» και κατόπιν κλείσιμο τραπεζών, capital controls και πολύ περιορισμένες ημερήσιες αναλήψεις. Τραγελαφικό δημοψήφισμα και μετά υπογραφή μνημονίου καθ’ υπαγόρευση από την Ε.Ε. Σήμερα η κατανάλωση, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές (που κατά το πλείστον εξαρτώνται από εισαγόμενες πρώτες ύλες) έχουν μειωθεί δραματικά. Απολύσεις και αυξανόμενη ανεργία θα ακολουθούσουν τον Σεπτέμβριο, μετά τις διακοπές. Οι χρηματιστηριακές αξίες των τραπεζών καταβαραθρώθηκαν, και οι τράπεζες έχουν άμεση ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. Η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα της Ε.Ε. (που αύξησε το δημόσιο χρέος) ύψους 25 δισ. ευρώ τώρα έχει αξία μόνο 2.5 δισ. (δηλαδή το Δημόσιο έχασε 22,5 δισ. ευρώ, το 90% των χρημάτων του). Ιδιώτες που πίστεψαν στην ελληνική οικονομία και επένδυσαν 11 δισ. το 2013-14 σε ελληνικές τράπεζες έχασαν τα 9 δισ. από αυτά, δηλ. το 80% των χρημάτων τους!

Ισως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει πει επανειλημμένως ότι θεωρεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. αποτέλεσμα εκβιασμού. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα εφαρμογής της συμφωνίας από τον κ. Τσίπρα, ιδιαίτερα επειδή περιέχει βαρείς φόρους, ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων, σιδηροδρόμου, ενεργείας, κ.ά., άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και άλλα που αντιτίθενται στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως όλοι ξέρουμε ότι αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες. Αν δεν γίνουν, η Ελλάδα θα είναι για πάντα σε μνημόνια και δανεισμό από την Ε.Ε.

Υπάρχει, λοιπόν, δρόμος προς τα μπρος, με αναστροφή της κρίσης και με ανάπτυξη για την Ελλάδα; Ναι, αλλά όχι αυτός που φαίνεται να προτιμά ο πρωθυπουργός. Ο δρόμος της αναστροφής της κρίσης και της ανάπτυξης περνά μέσα από τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων (Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ευρωπαϊκό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ) που ψήφισαν τη συμφωνία στη Βουλή. Μια τέτοια κυβερνητική συμμαχία θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλυτέρους όρους με τους Ευρωπαίους. Επιπλέον, θα μπορέσει να εφαρμόσει τη συμφωνία. Θα είναι μια ανάσα εμπιστοσύνης για τη ρημαγμένη οικονομία.

Το καλύτερο θα είναι να γίνει αυτή η κυβερνητική συμμαχία τώρα και να αποφευχθούν τελικά οι εκλογές. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει σε εκλογές, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις (Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) πρέπει να συμφωνήσουν πριν από τις κάλπες ότι θα δημιουργήσουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων μετά τις εκλογές και ότι θα καλέσουν τον κ. Τσίπρα και όποια άλλη φιλοευρωπαϊκή δύναμη εκλεγεί να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Να κατεβούν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στις εκλογές με αυτή την υπόσχεση μετεκλογικής συνεργασίας, ομόνοιας και πίστης στην Ευρώπη, πέρα από ό,τι τα χωρίζει και ανεξάρτητα από τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και να δεσμευτεί η Ν.Δ. ότι θα συμμετέχει μετεκλογικά σε τέτοια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ακόμα κι αν εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Από την μεριά του, ο κ. Τσίπρας να δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει μετεκλογικά σε μια τέτοια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ακόμα κι αν εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Συμφωνώντας σε ένα μίνιμουμ συνεργασίας (που ντε φάκτο ήδη έγινε στη σημερινή Βουλή), οι πολιτικοί ελπίζω να δείξουν ένα μίνιμουμ εθνικής ευθύνης και λίγο οξυγόνο για την οικονομία.
* Ο κ. Νίκος Οικονομίδης είναι καθηγητής στο Stern School of Business του New York University.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment