ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Υπόγειες κόντρες και νέα μέτωπα
Μαίνεται η μάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλες οι πλευρές ετοιμάζονται για το τελικό ξεκαθάρισμα.
Η Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου τραβούν το σχοινί, ενώ νέο... ρεύμα δημιουργείται στο εσωτερικό του κόμματος με πρωτοστατούντες τους βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στην τελευταία συνεδρίαση.
Χθες 17 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος -μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από την τάση των 53- υπέγραψαν κείμενο με το οποίο παρεμβαίνουν στις εξελίξεις. Αυτό που ζητούν είναι να γίνει συνέδριο πριν από τις εκλογές με στόχο να αποφευχθεί το «διαζύγιο».
Πάντως, παρά την ύστατη αυτή προσπάθεια, οι δύο πλευρές έχουν πρακτικά χωρίσει και αυτό που μένει είναι η επίσημη ανακοίνωση του «διαζυγίου». Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να ρίξει το γάντι στους διαφωνούντες και να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, ουσιαστικά έρχεται η εσωκομματική αντιπολίτευση προ των ευθυνών της. Την ίδια στιγμή οι βουλευτές της Πλατφόρμας φαίνεται πως επιδίδονται στο παιχνίδι του «μουντζούρη», καθώς προσπαθούν να μη χρεωθούν επισήμως την πτώση της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Δεν είναι τυχαίο πως το προηγούμενο διάστημα πρωτοκλασάτα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος καταψήφιζαν στη Βουλή, αλλά σε δηλώσεις τους έλεγαν πως στηρίζουν την κυβέρνηση. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν εκβιαστικά διλήμματα, ενώ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση που θα τηρήσουν σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης.
Η μάχη είναι πολυεπίπεδη, καθώς σε δεύτερο πλάνο είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του αντιμνημονιακού μετώπου. Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη μία ακόμα «κόντρα» με... αντικείμενο του πόθου τους αριστερούς ψηφοφόρους που διαφωνούν με τη συμφωνία κυβέρνησης και εταίρων.
Ο Π. Λαφαζάνης ελέγχει την Αριστερή Πλατφόρμα (από την οποία προέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των διαφωνούντων βουλευτών) και επομένως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ωστόσο η Ζ. Κωνσταντοπούλου δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιοριστεί σε δεύτερο πλάνο, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες παρεμβάσεις στη συζήτηση για το νέο Μνημόνιο.
Η πρόεδρος της Βουλής κλιμακώνει το «αντάρτικο» και πλέον διαφοροποιείται από την αρχική της στάση και δεν αφήνει στο απυρόβλητο τον Αλέξη Τσίπρα. Την Παρασκευή μιλώντας στη Βουλή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον πρωθυπουργό προσωπικά, επισημαίνοντας ότι «πέταξε τους συντρόφους του στα σκυλιά».
Τους τόνους ανεβάζει και η Αριστερή Πλατφόρμα, κάτι που φαίνεται και από τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική σελίδα Iskra (η οποία αποτελεί τον εκφραστή της λαφαζανικής πτέρυγας). «Ολα καλά, όλα ωραία, με τρίτο Μνημόνιο παρέα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά που έγινε λίγες ώρες μετά το Eurogroup.
Σε άλλο άρθρο -με τίτλο «Β. Σόιμπλε: στηρίζουμε τον Αλέξη Τσίπρα»- επισημαίνεται: Η κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις «καλού μαθητή» και έλαβε «άριστα». Είναι εμφανής η προσπάθεια να δοθεί απάντηση σε όσους επισημαίνουν πως η γραμμή της Πλατφόρμας ουσιαστικά οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που θέλει ο Σόιμπλε.
Ποιοι υπογράφουν
Οσον αφορά στους 17 βουλευτές που συνυπέγραψαν χθες την επιστολή για τη διεξαγωγή συνεδρίου, η πλειοψηφία ψήφισε «παρών» στη συζήτηση για το Μνημόνιο. Ωστόσο ανάμεσα στα ονόματα είναι και κάποιοι βουλευτές που είπαν «όχι» αλλά και ορισμένοι που ψήφισαν «ναι».
Οσον αφορά στους 17 βουλευτές που συνυπέγραψαν χθες την επιστολή για τη διεξαγωγή συνεδρίου, η πλειοψηφία ψήφισε «παρών» στη συζήτηση για το Μνημόνιο. Ωστόσο ανάμεσα στα ονόματα είναι και κάποιοι βουλευτές που είπαν «όχι» αλλά και ορισμένοι που ψήφισαν «ναι».
Συγκεκριμένα την επιστολή υπογράφουν οι: Κώστας Δερμιτζάκης, Ηρώ Διώτη, Κώστας Ζαχαριάς, Κατερίνα Ιγγλέζη, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Γιώργος Κυρίτσης, Θωμάς Κώτσιας, Βάσω Λέβα, Νίκος Μιχαλάκης, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου και Αλεξάνδρα Τσανάκα.
Οι δεκαεπτά συνυπογράφοντες βουλευτές σημειώνουν στο κείμενό τους ότι «απαιτείται η κυβέρνηση να επανακαθορίσει τη στάση της στις νέες συνθήκες και δεδομένα». Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουν πως «η εφαρμογή του Μνημονίου δεν μπορεί να συγκροτεί σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς» και πως «ούτε όμως ο διαχωρισμός με βάση το νόμισμα και μόνο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, καθώς το πάση θυσία Grexit δεν συγκροτεί βιώσιμη λύση».
Καταλήγοντας υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διεκδικήσει την ψήφο του λαού με ένα πρόγραμμα που θα προκύψει από το συνέδριο, τονίζοντας τη σημασία να οδηγηθούν εκεί «συντεταγμένα», «μακριά από αντισυντροφικές συμπεριφορές, αιφνιδιασμούς και εύκολες απαντήσεις».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
No comments:
Post a Comment