Πολιτική
Stay: δράση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες
Και στη Γερμανία ΜΚΟ και πρωτοβουλίες πολιτών αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο για τη φροντίδα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Παράδειγμα, η πρωτοβουλία Stay στο Ντίσελντορφ.
H πρωτοβουλία πολιτών με τη χαρακτηριστική ονομασία Stay («Μείνε») λειτουργεί με ραντεβού, δύο φορές την εβδομάδα, επί δύο ώρες, στη συνοικία Όμπερμπιλκ του Ντίσελντορφ. Από το 2008 η ομάδα δράσης παρέχει ό,τι μπορεί και προλαβαίνει: απλά μαθήματα γερμανικής γλώσσας, πρακτικές αλλά και νομικές συμβουλές, βοήθεια στην επικοινωνία με τις αρχές, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, ακόμη και επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις ή ποδοσφαιρικούς αγώνες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η ιατρική περίθαλψη από ομάδες εθελοντών. Άλλωστε έτσι είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται η ομάδα πριν από επτά χρόνια στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, θέλοντας να παράσχει ιατρική φροντίδα σε ανήμπορους πρόσφυγες.
Ακόμα και σήμερα, στο στέκι της ομάδας Stay, εμφανίζονται άνθρωποι με σημαντικά ή και επείγοντα ιατρικά προβλήματα, λέει η Ρεγκίνε Χάιερ, μία από τις εθελόντριες της οργάνωσης: «Βλέπουμε τα πιο ετερόκλητα περιστατικά. Από πονόδοντο μέχρι εγκυμοσύνη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται εδώ με τα πρώτα πονάκια, έρχονται κατά κανόνα μόνο όταν χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Βλέπουμε ακόμη και καρκινοπαθείς, ενώ πρόσφατα είχαμε μία επείγουσα ουρολογική επέμβαση».
Αγωνία για την κάλυψη των εξόδων
#Μέσα σε ένα απόγευμα η Ρεγκίνε Χάιερ έχει να αντιμετωπίσει πολλά δύσκολα περιστατικά: ένας πρόσφυγας από το Καμερούν με προβλήματα όρασης, ένας Αφγανός που έρχεται τακτικά στο πρόχειρο ιατρείο της ομάδας, καθώς και μία νεαρή από τη Σερβία που βρίσκεται στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της, αλλά ο φίλος της την εγκατέλειψε. Η Ρεγκίνα Χάιερ λέει ότι πολλοί από τους αλλοδαπούς που καταφεύγουν στο ιατρείο του Όμπερμπιλκ δεν διαθέτουν ιατρική ασφάλιση, γιατί δεν έχουν τα νόμιμα πιστοποιητικά για την παραμονή τους στη Γερμανία. Πολλοί ιατροί στην ελεύθερη αγορά δεν δέχονται να αναλάβουν ασθενείς χωρίς ασφάλιση ή ασχολούνται μόνο με σοβαρά ή επείγοντα περιστατικά. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό οι εθελοντές της ομάδας έχουν δημιουργήσει το δίκτυο MediNet, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 50 ιατροί, επίσης εθελοντικά.
Πώς καλύπτουν όμως τα έξοδά τους; «Από τις αρχές του χρόνου», εξηγεί η Ρεγκίνε Χάιερ, «υπάρχει στο Ντίσελντορφ ένα ειδικό ταμείο για περιπτώσεις ανάγκης, το οποίο προσπαθεί να καλύψει εκείνους που δεν έχουν τα νόμιμα χαρτιά και δεν καλύπτονται και από τη δική μας εθελοντική προσπάθεια. Υπάρχουν ιατρικές πράξεις που δεν μπορούμε να προσφέρουμε, γιατί δεν διαθέτουμε κάποιες ειδικότητες. Υπάρχουν άλλες, για παράδειγμα μία ραδιολογική εξέταση, που χρειάζονται συγκεκριμένα υλικά».
Κύμα προσφύγων από τη Συρία
Το ίδιο απόγευμα Ο Μίχαελ Λούκας, κοινωνικός λειτουργός του Stay, έχει ραντεβού με τον Ρίτσαρντ, έναν νεαρό από τη Γκάνα, ο οποίος του δείχνει μία επιστολή από το επαγγελματικό λύκειο, στο οποίο πηγαίνει. O Ρίτσαρντ λέει ότι ήρθε στη Γερμανία όταν ήταν παιδί αναζητώντας τη μητέρα του και τώρα που έκλεισε τα 18 θα είχε απελαθεί, αν δεν είχε «κλείσει» μία θέση επαγγελματικής εκπαίδευσης. Προβληματίζεται για το μέλλον του, γιατί ακόμη δεν μιλάει πολύ καλά γερμανικά. Του ζητούν να κάνει αίτηση για μία πρακτική εξάσκηση, αλλά ο ίδιος δεν γνωρίζει αρκετά καλά γερμανικά για να τους απαντήσει. Ο Λούκας υπόσχεται να τηλεφωνήσει την επόμενη μέρα για να δει τι μπορεί να κάνει.
«Αυτήν την εποχή έχουμε πολλούς ενδιαφερόμενους από τη Συρία, λέει ο Μίχαελ Λούκας. Όταν πάρουν τα χαρτιά τους το πρώτο που μας ρωτάνε είναι τι πρέπει να κάνουν για να φέρουν τους συγγενείς τους που έχουν παραμείνει στη Συρία».
Νίνα Νίγκερμπαλ, Γιάννης Παπαδημητρίου
No comments:
Post a Comment