H προμήθεια των 25 ευρώ «ξεκλειδώνει» το σύστημα
Ξένη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα δεν έχει «προλάβει» να ανοίξει τα ηλεκτρονικά της συστήματα, ώστε οι πελάτες της να μπορούν να στέλνουν στο εξωτερικό μέσω Ίντερνετ το ποσό των 500 ευρώ τον μήνα, που προβλέπεται από Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε από τα μέσα Αυγούστου. Αν όμως ο πελάτης της τράπεζας επισκεφθεί το κατάστημα και πληρώσει για έμβασμα 25 ευρώ (για τα 500 ευρώ), τότε ως διά μαγείας τα ηλεκτρονικά συστήματα «ανοίγουν». Αν η τράπεζα είχε «ανοίξει» τις συναλλαγές μέσω Ίντερνετ, η μεταφορά θα γινόταν δωρεάν, εφόσον ο λογαριασμός στο εξωτερικό ανήκει στον ίδιο πελάτη. Ισως οι αρμόδιες Αρχές, και κυρίως η Επιτροπή για τα capital controls και η Εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θα πρέπει να διερευνήσουν υποθέσεις σαν κι αυτή. Αν υπάρχουν τέτοια προβλήματα για 500 ευρώ, φανταστείτε τι πληρώνουν οι επιχειρήσεις καθημερινά για εμβάσματα στο εξωτερικό.
Οικονομική ανάσα για χιλιάδες εργαζομένους σε εισηγμένες εταιρείες αποτελεί η πολιτική των διοικήσεων να παρέχουν άτοκα δάνεια. Σε αρκετές εταιρείες δίνονται κατά μέσον όρο άτοκα δάνεια μεταξύ 5.000 και 7.000 ευρώ. Οι δόσεις παρακρατούνται από τον μισθό των εργαζομένων. Πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική των εταιρειών πριν από τα υφεσιακά χρόνια, με στόχο να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι για τις έκτακτες ανάγκες τους. Πάντως, σε γενικές γραμμές οι περισσότερες εταιρείες διατήρησαν αρκετές παροχές διευκόλυνσης και κατά την εξαετή ύφεση που έπληξε την εγχώρια οικονομία. Βέβαια υπήρξε και η αντίθετη πλευρά των εθελούσιων προγραμμάτων, με σοβαρή μείωση των εργαζομένων.
Ελληνικό παράδοξο
Χιλιάδες ευρώ έχασε την περασμένη Κυριακή η εμπορική αγορά του Βόλου, καθώς οι περίπου 5.500 επιβάτες τριών κρουαζιερόπλοιων που έδεσαν στο λιμάνι βρήκαν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα. Ο ΣΕΤΕ έχει κατ’ επανάληψη θίξει το θέμα της αναγκαιότητας ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές σε προορισμούς με τουριστική δραστηριότητα, προς όφελος των τοπικών οικονομιών, χωρίς ανταπόκριση από τους ιθύνοντες. Καυστική ήταν η αναφορά του Κώστα Λεβέντη, αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, για το γεγονός, ο οποίος σημείωσε «5.500 επισκέπτες στον Βόλο με κλειστή αγορά. Αυτή είναι η ανάπτυξη που οραματίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί και κεντρικοί άρχοντες...».
«Τρέχουν» οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς Τράπεζα της Ελλάδας (φωτ.) και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με τους Θεσμούς έχουν εργαστεί πολύ εντατικά το προηγούμενο διάστημα. Ετσι, τραπεζικές πηγές αισιοδοξούν ότι μόλις επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και συμφωνηθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες, τότε ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση, ακόμα και εντός της προθεσμίας της 15ης Οκτωβρίου.
H επικείμενη εξαγορά προκαλεί αντιδράσεις
Αντιδράσεις εκδηλώνονται με αφορμή τις συζητήσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της International Life Ζωής. Εργαζόμενοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ασφαλιστικών εταιρειών ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει και να ελέγξει την υπόθεση στο όνομα «της διαφάνειας». Αφορμή αποτελεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, της International Life, «αντί να συμπληρώσει τα κεφάλαια της εταιρείας του, εισέπραττε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου προμήθεια έως 3% από κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια πρακτική που δεν ανταποκρίνεται στις αρχές της ορθής διαχείρισης, εκφράζεται προβληματισμός για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου και το κατά πόσο η κίνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ καλεί την ΤτΕ, ως εποπτεύουσα αρχή, να τοποθετηθεί στο θέμα.
No comments:
Post a Comment