Friday, 6 November 2015

Ελληνοτουρκικές περιπολίες ζητά ο Γιούνκερ

Ελληνοτουρκικές περιπολίες ζητά ο Γιούνκερ

Μιλώντας σε ημερίδα των γερμανικών συνεταιριστικών τραπεζών στην Φραγκφούρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε και πάλι κοινές περιπολίες της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής για να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο.
«Ευημερία, Ελευθερία, Ασφάλεια: Σενάρια για ένα κόσμο σε σημείο καμπής», ήταν το γενικό θέμα της ημερίδας των γερμανικών συνεταιριστικών τραπεζών στην Φραγκφούρτη στην οποία μίλησε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκαν η πορεία των συνεταιριστικών τραπεζών, ο στόχος της τραπεζικής ένωσης αλλά και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Και εδώ δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ελλάδα.
Μετά την ομιλία έγινε συζήτηση κατά την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε σε ερωτήσεις δύο δημοσιογράφων για την οικονομική πορεία της ΕΕ, αλλά και την προσφυγική κρίση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών συνόρων εντός Ευρώπης. Αλλά για να διασφαλιστεί αυτό, τόνισε, θα πρέπει να φυλάσσονται αποτελεσματικότερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Και η φύλαξή τους είναι δυσκολότερη από ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, είπε ο κ. Γιούνκερ προσθέτοντας: «Είχα προτείνει κοινές περιπολίες της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών. Η Τουρκία συμφωνεί, η Ελλάδα όχι. Μα πού ζούμε; Τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους και για τις αρμοδιότητες ενώ το ζητούμενο είναι να σώσουμε ζωές; Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Η Κομισιόν θα προτείνει τη σύστασή της εντός του έτους. (….) Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε σε κανέναν για ποιο λόγο τα 10 χιλιόμετρα μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας γίνονται ακόμα τάφος για πολλούς πρόσφυγες. Για 100 ανθρώπους αυτή την εβδομάδα. Είναι αδιανόητο!», είπε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής.
Οι Έλληνες να αντιμετωπίζονται με περισσότερο σεβασμό
«Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε σε κανέναν για ποιο λόγο τα 10 χιλιόμετρα μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας γίνονται ακόμα τάφος για πολλούς πρόσφυγες»
«Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε σε κανέναν για ποιο λόγο τα 10 χιλιόμετρα μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας γίνονται ακόμα τάφος για πολλούς πρόσφυγες»
Λίγο νωρίτερα στην ομιλία του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε το έλλειμμα πνεύματος αλληλεγγύης στην ευρωζώνη, τόσο από τους δανειστές, όσο και από τις χώρες σε πρόγραμμα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε: «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη αλλά και ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Το πράξαμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Καθυστερήσαμε ωστόσο να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, χάσαμε πολύ χρόνο για επουσιώδη και επιτρέψαμε να αποσπάσουν την προσοχή μας κάθε είδους 'δευτερεύοντες θόρυβοι', που προέρχονταν και από τον γερμανικό τύπο. Ποτέ δεν συμφώνησα όταν οι 'Ελληνες περιγράφονταν ως τεμπέληδες, άεργοι και ως άνθρωποι που δεν γνωρίζουν προς τα πού βαδίζουν».
Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια σημαντική συλλογική προσπάθεια υπό δύσκολες συνθήκες. Δεν θα τα κατάφερναν χωρίς την βοήθειά μας. Το να κάνεις όμως σαν οι Έλληνες να μην προσπάθησαν, σαν να είναι όλοι τους διεφθαρμένοι, σαν να μην αντιλαμβάνονταν την σημασία της πρόκλησης, σίγουρα δεν συνέβαλε στην επίλυση του προβλήματος. Θα έπρεπε οι Έλληνες να αντιμετωπιστούν με περισσότερο σεβασμό. Πάντα ήμουν κατά ενός Grexit διότι πίστευα ότι την μοίρα αυτή θα ακολουθούσαν στο μέλλον και άλλες χώρες και όχι μόνο οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Την ίδια στιγμή ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποτε θα κυκλοφορούσε στους αθηναϊκούς δρόμους πορτρέτο της 'Αγκελα Μέρκελ με ναζιστική στολή. Μετά από 60 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τέτοιου είδους εικόνες! Επίσης, ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μερικές χώρες οι οποίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έγιναν μέλη της ΕΕ αρνούνται σήμερα να επιδείξουν αλληλεγγύη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο».
Στέφανος Γεωργακόπουλος / ec.europa.eu

No comments:

Post a Comment