«Ναι» σε κέντρα καταγραφής, «όχι» σε ζώνες τράνζιτ
Οι κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία ως προς τη λήψη άμεσων μέτρων για το προσφυγικό. «Ναι» σε κέντρα υποδοχής-καταγραφής και γρήγορες διαδικασίες, «όχι» σε ζώνες τράνζιτ. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Οι επικεφαλής των τριών κομμάτων που συναποτελούν τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ (CDU), ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) και o χριστιανοκοινωνιστής Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) κατάφεραν να καταλήξουν μετά από μία δύσκολη διαδικασία προσέγγισης σε συμβιβασμό χθες το βράδυ αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Όπως ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η κατάστρωση μιας νέας στρατηγικής απέναντι στους νεοαφιχθέντες με προτεραιότητα την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών περί ασύλου, όπως υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε μια ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία , αλλά και μία χώρα που σέβεται το Σύνταγμά της» είπε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα της χθεσινής συμφωνίας ως «ένα καλό βήμα προόδου».
Τέλος στη συζήτηση περί ειδικών ζωνών διέλευσης
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι τρεις συγκυβερνώντες επιβεβαιώνουν πράγματι τη βούληση για επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου ή σε περίπτωση μη χορήγησης, επαναπατρισμού. Μέρκελ, Ζέεχοφερ, Γκάμπριελ συμφώνησαν κατά πρώτο λόγο στη δημιουργία ειδικών κέντρων πρώτης υποδοχής και καταγραφής προσφύγων σε πέντε σημεία ανά τη Γερμανία, εκ των οποίων δύο τουλάχιστον αναμένεται να κατασκευασθούν στη Βαυαρία (στο Μπάμπεργκ και το Μάνχινγκ). Στα κέντρα αυτά όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα σε τρεις εβδομάδες. Όπως γίνεται σαφές, ο εν λόγω συμβιβασμός που προέκυψε μετά από μακρές συζητήσεις αλλά και προστριβές, ιδίως μεταξύ της καγκελαρίου και του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Ζέεχοφερ, βάζει τέλος στα σενάρια περί δημιουργίας ζωνών τράνζιτ επί γερμανικού εδάφους, τις οποίες είχε εισηγηθεί μάλιστα ο δεύτερος.
Από την πλευρά του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτροπή της δημιουργίας ειδικών ζωνών διέλευσης και κατ´ επέκταση ενός αμφιλεγόμενου συστήματος κράτησης των αιτούντων άσυλο. Από την πλευρά του ο Ζεεχόφερ αρνήθηκε ότι το κόμμα του θέλει να δημιουργήσει «συνθήκες φυλακής για τους πρόσφυγες».
Γρήγορες διαδικασίες ασύλου και απέλασης
Ως προς τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας, καθορίζονται αυστηρά χρονικά πλαίσια για την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας σε πρώτο βαθμό εντός μιας εβδομάδας, και δεύτερο βαθμό –όπου εξετάζονται όσες αιτήσεις απορρίπτονται πρωτοβάθμια – εντός άλλων δύο εβδομάδων. Επίσης ο κυβερνητικός συνασπισμός παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις ως προς την διαδικασία απέλασης όλων όσων οι αιτήσεις παροχής ασύλου απορρίπτονται. Επιπλέον αναμένεται στο να χορηγείται στο εξής ειδική «ταυτότητα πρόσφυγα», με την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να αιτούνται περαιτέρω για στέγαση και να θεμελιώνουν δικαίωμα για επιπρόσθετες κοινωνικές παροχές. Επίσης, όπως αναφέρεται στην κυβερνητική συμφωνία, οι αιτούντες άσυλο που γίνονται δεκτοί θα ακολουθούν ειδικά μαθήματα γερμανικής γλώσσας, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης, ωστόσο ένα μέρος των εξόδων θα καλύπτουν με ίδια μέσα.
«Ελλιπή» τα μέτρα σύμφωνα με την αντιπολίτευση
Aπό την άλλη πλευρά, πληθαίνουν οι φωνές στην αντιπολίτευση που ασκούν έντονη κριτική στην κυβερνητική συμφωνία. «Σε άλλες χώρες οι ίδιες διαδικασίες διαρκούν πάνω από ένα χρόνο και παραμένει μυστήριο πώς η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να τις ολοκληρώσει εντός λίγων μόνο εβδομάδων», ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa o Ρόμπερτ Χάμπεκ, βουλευτής των Πρασίνων. Τέλος, κατά τον Μπερντ Ρίξιγκερ, κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς, το νέο πλάνο της κυβέρνησης αναμένεται να περιπλέξει την κατάσταση ενώ τόνισε ότι «ενέχει ο κίνδυνος οι εν λόγω διαδικασίες να μην είναι δίκαιες».
Δήμητρα Κυρανούδη (DW , dpa)
No comments:
Post a Comment