Sunday 26 August 2012

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝΤην Ελλάδα στο Ευρώ θέλουν οι ΗΠΑ

I WANT YOU (μέσα στο Ευρώ)
Ο κοινός βηματισμός ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη δεν έχει επιτευχθεί από την έναρξη της κρίσης  χρέους στην Ευρωζώνη, ωστόσο μία ακόμη φορά υπάρχουν «πιέσεις» και «επιθυμίες» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επί Μπαράκ Ομπάμα  έχουν πολλάκις επιχειρήσει να συντελέσουν στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, ακόμη και με προσωπικά ταξίδια και παρεμβάσεις, κάθε φορά  ορισμένοι το εμφανίζουν ως είδηση. 

Την Παρασκευή, ήταν σειρά της βρετανικής  Independent η οποία, επικαλούμενη «κυβερνητικές πηγές στην Βρετανία» τονίζει σε άρθρο της πως «ο Ομπάμα ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην προχωρήσουν σε αποπομπή της Ελλάδας από το Ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου». 

Σύμφωνα με το βρετανικό άρθρο, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα απειληθεί σοβαρά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, και η διάχυση της κρίσης θα ναρκοθετήσει τις πιθανότητες επανεκλογής του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. 

Θα πρέπει αν σημειώσουμε ότι το εν λόγω άρθρο εμπεριέχει αρκετή δόση βρετανικής καυστικότητας, μιας και αφενός εμφανίζει τον Μπαράκ Ομπάμα ως έναν στυγνό υπολογιστή ο οποίος ενδιαφέρεται μονάχα για την επανεκλογή του, αφετέρου υποβιβάζει τις σταθερές απόπειρες παρέμβασης των ΗΠΑ στην κρίση της Ευρωζώνης την τελευταία διετία, με τον Λευκό Οίκο να καθιστά σαφές ότι η σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για τη γενική σταθερότητα και συνοχή στον «δυτικό κόσμο». 

Υπενθυμίζουμε ότι είτε ο ίδιος ο Ομπάμα είτε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Γκάιτνερ, έχουν αρκετές φορές πιέσει για μία συντεταγμένη, θεσμική ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση χρέους, κατηγορώντας μάλιστα τους Ευρωπαίους ηγέτες για «αναποφασιστικότητα» και «αναβλητικότητα». 

«Εμείς έχουμε να δώσουμε λόγο στα Κοινοβούλιά μας, να συμφωνήσουμε 17 κράτη και να προχωρήσουμε μέσω των θεσμών και των πολλαπλών ζυμώσεων που ενυπάρχουν στο Ευρώ», απαντούν κατά καιρούς σε αυτά οι Ευρωπαίοι – άλλοτε ειλικρινώς και άλλοτε με καθαρή ιδιοτέλεια.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η επανεκλογή του Ομπάμα στον Λευκό οίκο θα είναι ένα πολύ θετικό σενάριο για την Ευρώπη και το Ευρώ, με δεδομένη την προσήλωσή του σε μία περισσότερη «ήρεμη» και σοφή προσέγγιση των ΗΠΑ στα διεθνή θέματα, αλλά και την διεθνή οικονομία. 

Σε αντίθεση με την οξεία και παλιομοδίτικη ρητορική του μορμόνου δισεκατομμυριούχου Ρόμνεϊ, του οποίου το «πλάνο» μπορεί να μοιάζει ιδανικό για αμερικανική σαπουνόπερα, αλλά είναι σε θέση να  αποτελέσει μία βέβαιη απειλή για την ανθρωπότητα – πέραν της Μέσης Ανατολής.     

Όσο για τους Βρετανούς, μιας και είναι εκτός Ευρώ, μπορούν να ασχοληθούν για την ώρα με τον πρίγκιπα Χάρι και τα καμώματά του, που τον λογαριασμό θα πληρώσουν κατά πάσα πιθανότητα οι φορολογούμενοι. www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment