Friday 31 August 2012

Οι έξυπνοι με τις εύκολες λύσεις
Tου Στεφανου Κασιματη
KATHIMERINI
«Εσείς τι θα κάνατε για να πετύχετε τους στόχους στους οποίους λέτε ότι αποτυγχάνει η κυβέρνηση;» Είναι η ερώτηση που ευλόγως ακολουθεί το στερεότυπο, μακρόσυρτο κήρυγμα κατά της πολιτικής του Μνημονίου από τον μονίμως περιοδεύοντα στα ραδιοφωνικά μικρόφωνα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το όνομα δεν έχει σημασία. Εκείνος τότε παίρνει το σύνηθες, γλοιώδες, δασκαλίστικο ύφος του -αυτό που υποτίθεται ότι ταιριάζει με την ηθική και πνευματική ανωτερότητα της Αριστεράς- και, χαμηλώνοντας λίγο την ένταση της φωνής, σαν να πρόκειται να μας αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό, αρχίζει να εξηγεί στα «παιδάκια» του ραδιοφωνικού ακροατηρίου ότι θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, θα κόψουν στο Δημόσιο τις «περιττές σπατάλες» (λες και υπάρχουν... αναγκαίες σπατάλες) και άλλα ηχηρά παρόμοια.
Είναι τα συνήθη φούμαρα αυτά· τα ακούμε χρόνια τώρα από κυβερνήσεις είτε της Κεντροαριστεράς είτε της Κεντροδεξιάς. Είτε με τη μορφή του «άλλου δρόμου» (τρίτου, τέταρτου, πέμπτου; - έχω χάσει πια το μέτρημα...) είτε στην εκδοχή της ηθικής προσταγής για «σεμνότητα και ταπεινότητα», η ουσία τους συμπυκνώνεται πάντα στον βλακώδη ισχυρισμό ότι υπάρχει κάποιος δήθεν μαγικός τρόπος -ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ποτέ δεν εξηγείται σαφώς και πουθενά αλλού δεν έχει εφαρμοσθεί- να φτιάξουμε καλύτερους ανθρώπους. Αυτό ήταν πάντοτε η απάντηση των κυβερνήσεων της πασοκαρίας, πράσινης και γαλάζιας, μπροστά στα προβλήματα. Ως στάση είχε την εξήγησή της: ούτε οι μεν ούτε οι δε ήθελαν να αλλάξει τίποτε, διότι πολύ απλά δεν ήθελαν να πάψουν να νέμονται τα οφέλη από τη σχέση κράτους, κόμματος και οικονομίας, που με τα χρόνια είχε εξελιχθεί σε ένα σύμπλεγμα σχεδόν αξιεδάλυτο. Σχεδόν, όπως είπα - διότι έπειτα ήλθε η κρίση και ο μύθος που ζούσαμε στην Ελλάδα τελείωσε.
Οχι όμως και για την Αριστερά του Τσίπρα: γι’ αυτούς ο μύθος δεν έχει τελειώσει. Διότι, καθώς οι άλλοι ψελλίζουν ως επί το πλείστον ακαταλαβίστικες ασυναρτησίες, για να κρυφτούν από την αλήθεια που τους εκθέτει, η Αριστερά του Τσίπρα το μόνο που έχει να εισφέρει στη συζήτηση για το τι κάνουμε τώρα είναι τη δική της εκδοχή της φουμαρολογίας του παρελθόντος. Ποια ανώδυνη εξοικονόμηση πόρων, δηλαδή, μπορούν να κάνουν οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί δεν μπόρεσαν να την κάνουν οι κυβερνήσεις των δύο τελευταίων χρόνων; Μήπως επειδή τους αρέσει και το μαστίγιο της τρόικας να νιώθουν και τις κατώτερες συντάξεις να κόβουν και τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες να αφήνουν απλήρωτες; Εχουν την απαίτηση, με άλλα λόγια, να πιστέψουμε ότι τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν σήμερα είναι οι μαζοχιστές της αυτοκαταστροφής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι έξυπνοι με τις εύκολες λύσεις; Μόνον οι ανόητοι θα το πίστευαν...
Τα ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές είναι κάτι καινούργιο, όμως τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένο το κόμμα είναι παλιά. Αποτελεί ένα συνονθύλευμα στο οποίο βρίσκει κανείς από ημίτρελους αριστερούς, που ζουν στον δικό τους κόσμο, μέχρι επαγγελματίες πολιτικάντηδες. (Φάνηκε, άλλωστε, στο αλαλούμ του τελευταίου μηνός, όταν ακούσαμε ώς και φωνές που υπερασπίζονταν την εξέγερση των φοροφυγάδων της Υδρας...) Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι η συγκολλητική ουσία που κρατάει μαζί το ιδιότυπο σύνολο είναι η οργή για το παρελθόν, ο πόνος της προσαρμογής στις πραγματικές δυνατότητές μας, μα πάνω απ’ όλα η συντήρηση των μύθων του παρελθόντος: ότι δήθεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αμέριμνη πορεία μας προς την εκπλήρωση των πεπρωμένων του Ελληνισμού, με υπερτροφικό Δημόσιο, με πανάκριβο κοινωνικό κράτος και, ασφαλώς, με τα λεφτά των άλλων. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής πρότασης που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ίδιοι, βέβαια, θα απαντούσαν ότι ποτέ δεν κυβέρνησαν. Δεν είναι εντελώς αλήθεια, διότι μπορεί να μην είχαν την κυβέρνηση, είχαν όμως εξουσία. Ειδικά το απόστημα της ανανεωτικής Αριστεράς στις διάφορες μεταλλάξεις της (το είδος που ο Οργουελ έλεγε «pansy Left»...) κυριάρχησε και εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παιδεία, την τέχνη και τη διανόηση του τόπου. Αυτός ήταν ο χώρος που προσέφερε στους πασόκους (κατά βάσιν, έναν στρατό πεινασμένων καταφερτζήδων, που έψαχναν τρόπους να λιγδώσουν το άντερο...) το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο. Αυτός ο χώρος, με το κύρος και την πνευματικότητά του, ανήγαγε σε υψηλά ιδεολογήματα την αποστροφή προς την επιχειρηματικότητα και την εξιδανίκευση του κράτους - πατερούλη. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησίμευε πάντα ως φυτώριο στελεχών του κράτους και του ΠΑΣΟΚ. Ούτε βέβαια ότι τώρα έχουν βρει εκεί καταφύγιο τα μπάζα της κατεδάφισης του ΠΑΣΟΚ. Αν τελικά η εποχή της μεταπολίτευσης θεωρηθεί ως η οιονεί τελική νίκη της Αριστεράς στον Εμφύλιο, αυτή οφείλεται κατά πολύ περισσότερο στην ανανεωτική Αριστερά με την «κανονικότητά» της, παρά στους σταλινικούς του ΚΚΕ, που ούτως ή άλλως απωθούν και μόνο με την απόκοσμη όψη τους.
Ωστόσο, από όλη την εύκολη κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ένα σημείο είναι το κλειδί για τις μελλοντικές εξελίξεις: η πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόσχεται γενικώς και αορίστως εφόσον γίνει κυβέρνηση, τώρα όμως είναι στο χέρι της σημερινής κυβέρνησης να την επιχειρήσει. Στο πεδίο αυτό θα κριθεί τελικά η αναμέτρηση μεταξύ πραγματικότητας και μύθου. Θα είναι ευκολότερη για τον καθένα η προσαρμογή στη νέα κατάσταση, αν τουλάχιστον γνωρίζει ότι η κατανομή των φορολογικών βαρών είναι δίκαιη. Αν η κυβέρνηση αυτή θέλει να αποδείξει στον κόσμο ότι δεν είναι μία ακόμη κυβέρνηση πολιτικών από τους πολιτικούς και για τους πολιτικούς, η εισαγωγή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, που δεν θα φορτώνει μόνο στους μισθωτούς και τους μικροϊδιοκτήτες το κόστος της φοροδιαφυγής και της συντήρησης του περιττού κράτους, είναι ο μοναδικός τρόπος.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια


Εξαιρετικό το σημερινό άρθρο κε Κασσιμάτη! Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το γνήσιο τέκνο της πιο γνήσιας μορφής του ανδρεοπαπανδρεϊσμού, και αν θέλουμε η Ελλάδα να πάει μπροστά και να ξεπεράσει το φέσωμα του ανδρεοπαπανδρεϊσμού, θα πρέπει να φανεί το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και τα μπάζα να πάνε σπίτι τους να αγορεύουν.... Όχι στις πλάτες μας.
Σχολίασε ο/η Κωνσταντίνος | 

Είναι ν’ απορεί κανείς με το θράσος σας κύριε. Αντί να καταλογίζετε σε όλους αυτούς που τόσο μερολήπτικά & άθλια διακυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια & ότι ευθήνες φέρουν σχετικα με τη φοροδιαφυγή που αναφερεστε τις φέρουν ακέραιες όσο επίσης & για αυτό το χάλι που ζούμε ( το οποίο βέβαια όπως γνωρίζεται & ποτέ δεν αναφέρετε ωφείλετε στην χρεωκοπία του ίδιου του συστήματος το οποίο υπηρετείτε & την πολιτική του ιδεολογια) κατηγορείτε την αριστερά που ουδέποτε -με εξαίρεση το '89 το οποίο το πλήρωσε ακριβα- δεν συμετείχε στην εξουσία δήθεν ότι αυτή ήταν η οποία όριζε το "παιχνίδι" με τις δυνάμεις που είχε στους μαζικούς χώρους,κοινή ρητορική με τους Νεοναζί της Χ.Αυγής δηλαδή (βλεπε το Μαρξιστικό κατεστημένο που κυβερνα από την μεταπολίτευση & μετα). Όπως & νά 'χει την ιστορία δε θα τη γράψει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούτε Το ΚΚΕ τα κόματα άλλωστε όπως πιθανα θα γνωρίζετε για τους Κομουνιστές αποτελούν τα συλογικά υποκείμενα της κοινωνίας.Θα έλθει & εκείνη η ώρα που θα αρθρώσουν πολιτικό λόγο τα κομάτια αυτά της κοινωνίας που όλοι εσείς οι -δήθεν κριτικά-καθεστωτικοί δημοσιογράφοι συμπονάτε & είναι ρημαγμένα από την λυσαλέα επίθεση των τραπεζιτών & καπιταλιστών & σίγουρα αυτή δεν θα είναι η επόμενη της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δυστηχώς για εμάς.Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλεια πολύ. Υ.Γ.καταντάει Κοινότυπη αυτή η επίθεση στην αριστερά που από τη μία έιναι κατεστημένο από την άλλη είναι ανεφαρμοστη & εαν & όταν Σταλινική & τέλος αποτελεί τροχοπέδη για όλα αυτά "τα προοδευτικά μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη & θα βγάλουν από το τέλμα την κοινωνία" που φέρνουν καθε τόσο όλοι αυτοί οι οποίοι μας παροτρύνατε να ψηφίσουμε.
Σχολίασε ο/η johnand | 

κ. Κασιμάτη, στον κόσμο αυτό δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Λύσεις υπάρχουν και πρέπει να είναι πολιτικές. Σε ότι αφορά εμάς υπάρχουν δύο λύσεις:
ή κόβουμε χρήμα, δηλαδή φεύγουμε από το ευρώ, πρόταση που έχει γίνει από σπουδαίους νομπελίστες οικονομολόγους(όχι τύπου ρουμπινί)
ή αλλάζει ρότα η ΕΕ, και επιτέλους κόβει χρήμα αγοράζοντας χρέος μέσω της ΕΚΤ και επενδύοντας μέσω της Τράπεζας Επενδύσεως.
Για να γίνουν αυτά όμως χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και όχι να εξαθλιώνει την κοινωνία μέσω στοχοποιήσεων κοινωνικών ομάδων ή ακόμα χειρότερα με τον εκβιασμό της νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή των βουλευτών.
Δυστυχώς κ. Κασιμάτη, ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ θα ανέβουν πολιτικά, λόγω της αυταρχικότητας των λεγόμενων αστικών κομμάτων.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Σχολίασε ο/η Παναγιώτης Νικολάου | 

Το πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ το διαβάσατε ποτέ ; Φυσικά και όχι. Γιατί αυτό θίγει όλα όσα λυσσαλέα υπερασπίζεστε που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Εδώ στηρίζεις με νύχια και δόντια να μας κυβερνούν αυτοί που μας χρεοκόπησαν ! Αυτό κι αν δεν είναι βιασμός. Θα ήταν ασφαλώς ανέκδοτο να σε προτρέψω να διαβάζεις και λιγάκι Τσακαλώτο, Βαρουφάκη, Σταθάκη. Εσύ υπηρετείς τη μαύρη πέννα της ... δημοσιογραφίας των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Έτσι απλά και ανερυθρίαστα.
Σχολίασε ο/η Bulsara | 

Mr S.Kassimati,Hi.
Your current article brings to the light for the Greek public many truths.
Yet,there is no need for more government (<< exess kratos >>),that should be supported by taxpayers money.
You shouldn't base your recovery ( which indeed is correction of your habit to be supported by loans adding to sovereign debt ) on excessive taxation and blame it when you fail to collect those excessive taxes, from people who have no ability to pay them, on those people as avoiding tax paying(when you fail to correct your habit to function and live on debt),because the established governing polity and order in our mother country Greece neglected for almost 185 years to create a modernized productive economy in Greece, which could enable the Greeks living in Greece to pay those taxes.( people will do what it takes to survive including breaking the government's laws which dictate unreasonable taxation without their true representation in making those unjust laws).
It is a government's duty to enact appropiate laws and behave in a reasonable manner to maintain peace and order among in its society's citizens ,should they like to continue governing this society with the consent of the mahority of its citizens.
The current Greek polity, that governs Greece should accept responsibilty and look first for the recovery of the loans's money, that was used to enrich its own affluent members even, if that enrichment was legal technically by laws enacted for that by the Greek authorities staffed by members of this polity ( governing elite ).
It is an injustice done by all governments of Greece, when passed laws enabling compensation to all elected and non-elected officials of the Governing sectors in Greece over and above of what the real Greek economy and the average Greek citizen could afford to pay.
This pay, coming from debt, is the current cause of miseries in our mother country Greece and the cause of wrong attitudes and behavior that threaten indeed the cohesion of the Greek society in Greece and the vital interests of all Greeks.
The proper correction requires recognition of responsibility by the current Greek polity ( the established Greek governing class ) and surrender of authority to a new healthy Greek order and system of government that should bring to light the enrichment of every one who may have benefit from this excessvie soveregn debt and oblige all these beneficiaries to repay the benefit they received to the Greek state coffers, should this benefit was to be proved in excess of what the real Greek economy could pay at that time without the real Greek sovereign being burdened with this debt.
People which derived no benefit from this soveregin debt should not be overtaxed to pay for it.
When overtax unjustly people ,you can not create a productive Greek economy and for sure a productive economy could not be created, when the Greek polity enriches itself by foreign loans and fails to invest and modernize.
With my due respects otherwise.
Submitted by
Vasilios D.Korovilas,MD
CALIFORNIA USA.
Σχολίασε ο/η Vasilios D.Korovilas,MD | 

Παραεύκολος προπαγανδιστής καταντησες. Αναφέρεις συχνα τις πασοκικές αμαρτίες, αλλά για τα παλληκαρια της Καραμανλικής σπατάλης ( Σαμαράδες,Μειμαράκηδες,Αβραμόπουλους, Παναγιωτόπουλους) που φέσωσαν τη χώρα και την κατάντησαν περίγελο, δε θα γράψεις τιποτά; ;Σε καταλαβαίνουμε !!
Μπορείς να θυμηθείς ,τί φιλοδόξησαν τα τελαυταία 30 χρόνια να φτιάξουν αυτά τα παλληκάρια στηυ χώρα ; Καλά ,η ανασύσταση της αγροφυλακής ήταν μεγάλη προσφορά στο Εθνος και το Λαό. ΄Αλλο τίποτα;
ΠΑΣΟΚ και πάλι ΠΑΣΟκ , έφτιαξαν και κάτι για μας !!
Σχολίασε ο/η ΑΝΔΡΕΑΣ | 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για το υπέροχο και εύστοχο σχόλιό σας.
Συνάδελφοί μου εδώ στο Λονδίνο προτείνουν η ελληνική κυβέρνηση, αν υποθέσουμε ότι πραγματικά ενδιαφέρεται να πατάξει τη φοροκλοπή, να συνομιλήσει με την κυβέρνηση της Βραζιλίας που αντιμετώπισε αποτελεσματικότατα το ίδιο πρόβλημα. Οι Γερμανοί δεν καταλαβαίνουν τις λατινικού τύπου σλληνικές λαμογιές, ας πάρουμε συμβουλές από τους βραζιλιάνους.
Σχολίασε ο/η Fgi | 

Καταπληκτικό άρθρο κ. Κασσιμάτη, μπράβο. Ολη η θλιβερή πραγματικότητα
της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αριστεράς σε αυτήν την μεγάλη κρίση της χώρας μας
παρουσιάζεται καθαρά σε αυτό το άρθρο.
Ολοι αυτοί οι δήθεν διανοούμενοι, δήθεν πολιτικοί, δήθεν ηγέτες, δήθεν σωτήρες
είχαν τώρα την ευκαιρία να δείξουν ότι είναι μια σοβαρή εναλλακτική λύση στην
κυβέρνηση της χώρας. Απέτυχαν παταγωδώς. Ιδιαίτερα σε αυτό το ΣΥΡΙΖΑ έχει
μαζευτεί ότι χειρότερο και άρρωστο έχει ο πολιτικός μας κόσμος.
Σχολίασε ο/η Stefanos | 

Ο Τσιπρας ειναι σιγουρα μεγαλος ΔΗΜΑΓΩΓΟΣ! Ειναι ευκολο να κατηγορει συνεχεια την κυβερνηση την στιγμή που ειναι απ'εξω... Ας σηκωνε τα μανικια του και να εμπενε στην πραγματικη δουλεια μαζυ με τα αλλα τρια κομματα της κυβερνησης χρησιμοποιωντας τον διαλογο αν ηθελε ν'αλλαξουν τα πραγματα στην Ελλαδα. Να υδρωσει λιγο και να χασει τον υπνο του...ο κυριος καλοπερασακιας, ο επιπολαιος...
Στην πραγάτικοτιτα δεν θελει τιποτα ν'αλλαξει στην Ελλαδα ο Συριζα, την προοδο και την αλλαγη την φοβαται γιατι δεν θελει τιποτα να χασει. Δυστυχως, αυτο που δεν ξερουν στο Συριζα ειναι οτι για να κερδισουμε κατι καλυτερο στην ζωη και να βελτιωθουμε πρεπει ν'αφησουμε πισω μας πολλα πραγματα που μας βολευαν πριν και ικανοποιουσαν να ναρκισσισμο μας. Αυτο φυσικα τις περισσοτερες φορες γινεται με πολυ προσπαθεια, κοπο... και δακρυα! Το κηρυγμα του Τσιπρα και του Συριζα γενικως διχαζει τους Ελληνες σε τετοιες κρισιμες περιοδους για την Ελλαδα. ΣΤΟΠ στα τσακωματα, χρειαζεται διαλογος κι οχι κουφια αντιπολιτευση!!! Ευτυχως τα τρια κομματα το καταλαβαν. Αυτο ειναι θαυμα για την Ελλαδα!
Σχολίασε ο/η Ευαγγελια | 

Τα γράφετε σχεδόν όπως πάντα πολύ ωραία! Όπως όμως παρατήρησα και χτές σε άρθρο του κ. Παπαχελά -σχετικό σχόλιο μου που βρίσκεται στην Ε έκδοση - εάν δεν γίνει σοβαρή, εξωκοινοβουλευτική και απόρρητη προσπάθεια, εξακρίβωσης των όσων φοροαπέφυγαν, έκλεψαν, ξέπλυναν βρώμικο χρήμα, πολιτικών, συνδικαλιστών, εργολάβων και λοιπών δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.
Η έρευνα και εξακρίβωση αποδεικτικών στοιχείων των παραπάνω αδικημάτων οργανωμένη σωστά μπορεί να φέρει ενώπιον των δικαστηρίων περιασσότερους από έναν πρώην υπουργό.
Επίσης να δημευθεί και η όποια πάράνομη περιουσια τους. Όπως σχολίασα και χτές δεν καταλαβαίνω γιατί από την Ισλανδία μεχρι το Ισραήλ, και πολλά ένδιάμεσα κράτη Πρωθυπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Μεγαλοεργολάβοι κλπ. αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη και σε μας κανένας δεν ανησυχεί!
Μήπως όμως και κανένα από τα κόμματα, άκρα αριστερά και δεξιά και ότι ενδιάμεσο ζήτησε κάτι παρόμοιο;
Ούτε και φαίνεται ότι θα ζητήσει παρόμοια ενέργεια κανείς. Τότε είναι καλύτερα να περιμένουμε αφού κόψουμε όλες τις συντάξεις μισθούς κλπ. να μας πετάξουν και θα έχουν δίκιο, έξω από την Ευρώπη.
Σχολίασε ο/η Βασίλης Ιατρίδης | 

No comments:

Post a Comment