Thursday, 23 August 2012

Επικοινωνιακή επίθεση φιλίας
Tου Aθανασιου Eλλις
Ο πρωθυπουργός καλείται να πείσει τις δύο σημαντικότερες χώρες και μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης στις συναντήσεις που θα έχει αύριο στο Βερολίνο και το Σάββατο στο Παρίσι. Η μέχρι τώρα στάση του Φρανσουά Ολάντ υπήρξε διακριτικά υποστηρικτική, αλλά και αυτός διαμηνύει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να τηρήσει η Αθήνα τις συμφωνίες και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τα επώδυνα μέτρα που αυτές προβλέπουν. Αλλωστε, η σημερινή συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν και οι δύο στη διατήρηση του γαλλογερμανικού άξονα.
Είναι προφανές ότι η οικονομική πραγματικότητα καθιστά την αυριανή επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο κρίσιμη. Πολλά έχουν γραφεί και λεχθεί για τα επιχειρήματα και τις προτεραιότητες που θα προβάλει ο Ελληνας πρωθυπουργός στην κ. Μέρκελ. Λιγότερη σημασία έχει δοθεί στην επαφή του κ. Σαμαρά με τη γερμανική κοινή γνώμη η οποία, όμως, επηρεάζει σημαντικά τη στάση της καγκελαρίου. Υπό αυτό το πρίσμα θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός μια επικοινωνιακή επίθεση φιλίας και ενημέρωσης προς τους Γερμανούς, αλλά και τους λαούς άλλων σημαντικών χωρών που δυσπιστούν έναντι της Ελλάδας.
Με την ταπεινότητα που επιβάλλει το μέγεθος της Ελλάδας, και ταυτόχρονα την υπερηφάνεια που δικαιούται κάθε ανεξάρτητη χώρα, αλλά κυρίως με την αποφασιστικότητα που αποτελεί μονόδρομο στη σημερινή συγκυρία, να επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός απευθείας με τους απλούς ψηφοφόρους μέσω συνεντεύξεων -η αρχή έγινε με την Bildt- προβάλλοντας με συγκροτημένο τρόπο και πειθώ, επιχειρήματα που δεν θα είναι αμιγώς ελληνικά, αλλά ευρωπαϊκά.
Με την ειλικρίνεια που πρέπει να διέπει τις σχέσεις εταίρων, ηγετών και λαών, να ξεκινήσει αναγνωρίζοντας τα τεράστια λάθη δεκαετιών στα οποία υπέπεσαν οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες, αλλά και μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Να αναλάβει ευθέως τις ευθύνες εκ μέρους του πολιτικού κόσμου, υπενθυμίζοντας, όμως, διακριτικά ότι στη διάρκεια της μεταπολίτευσης ο ίδιος είχε μικρή παρουσία στην άσκηση εξουσίας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Να περιγράψει ως αδικαιολόγητο τον παρατεταμένο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που άρχισε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και συνεχίσθηκε μέχρι και τον Κώστα Καραμανλή, όπως και τις παλινδρομήσεις που σημειώθηκαν επί Γιώργου Παπανδρέου. Ταυτοχρόνως, όμως, να υπενθυμίσει τον σημαντικό περιορισμό ελλειμμάτων που επιτεύχθηκε την προηγούμενη διετία, και να επισημάνει τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα η πανευρωπαϊκή ύφεση που καθιστά αναγκαίες αναπτυξιακές πολιτικές.
Επίσης, να αναφέρει τη σημειολογική διάσταση της συμμετοχής της Ελλάδας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το ευρώ σε περίπτωση που για πρώτη φορά ανοίξει η πόρτα της εξόδου μιας χώρας από το κοινό νόμισμα, η ύπαρξη και σταθερότητα του οποίου την προηγούμενη δεκαετία απέφερε σημαντικά οφέλη στους Γερμανούς.
Τέλος, και το σημαντικότερο, να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα διαβεβαιώνοντας σε όλους τόνους ότι τα πράγματα στην Ελλάδα άλλαξαν, ότι ο ίδιος ως οικονομολόγος αντιλαμβάνεται πλήρως τα δεδομένα και είναι αποφασισμένος να αντιστρέψει την κατάσταση χωρίς να υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος, και πως στο πλαίσιο αυτό επέλεξε ως υπουργό Οικονομικών έναν αξιόπιστο και εργασιομανή τεχνοκράτη ο οποίος, χωρίς αμφισημίες, τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει στην τρόικα ένα πακέτο μέτρων που θα επιτυγχάνει τους στόχους που έχουν τεθεί. Θα οικοδομήσει έτσι την αναγκαία βάση ώστε να ανοίξει η συζήτηση για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, είτε μέσω επιμήκυνσης είτε μέσω ενός νέου «κουρέματος».
Σε μια μεγάλη δημοκρατία όπως είναι η Γερμανία, η κοινή γνώμη επηρεάζει και συχνά καθορίζει τη στάση των πολιτικών. Εάν ο κ. Σαμαράς καταφέρει να πείσει τους Γερμανούς πολίτες και ψηφοφόρους, θα διευκολύνει το έργο των πολιτικών που θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα και θα δυσχεράνει αυτό των λαϊκιστών που για να διασωθούν πολιτικά βάλλουν κατά της χώρας μας.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια


Η πολύ σοβαρή ανάλυσή σας κύριε Έλλις έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ανόητα παραληρήματα του σχολιαστή Petros Lenas.
Ο κλασικός ελληναράς που ενώ έχει απίστευτη άγνοια νομίζει ότι τα κατέχει όλα, και κυρίως ότι όλα είναι προιόν συνωμοσίας που μόνο αυτός γνωρίζει καλά.
Σχολίασε ο/η Fgi | 

Η επικοινωνιακή επίθεση φιλίας που αναφέρετε θα πρέπει να βασίζεται σε αποτελέσματα αλλοιώς είναι τόσο αναξιόπιστη όσο και οι υποσχέσεις της Ελλάδας μέχρι τώρα ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες. Αν αύριο γίνει καινούργιο "κούρεμα" που αυτή τη φορά θα πληρώσει ο ευρωπαίος φορολογούμενος ή αν χρειαστεί τρίτο πακέτο με την επιμήκυνση και ίσως πέραν αυτής, πως νομίζετε ότι θα σκεφτεί ο ευρωπαίος φορολογούμενος;
Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι αρκετά καλά ενημερωμένη για να πιστέψει τις υποσχέσεις του κ. Σαμαρά ότι θα επιστρέψει όλα τα χρεωστούμενα. Πολλές φορές είναι καλύτερα να κρατάμε το στόμα μας κλειστό για πράγματα που όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε...
Σχολίασε ο/η ΚΠ | 

Το οτι η Ευρωπαικη Ενωση και το ευρω αποδειχθηκε οτι ηταν ενα κολπο του βορα της Ευρωπης εναντιον του νοτου να το πει; Τι θελαν οι βορειες χωρες; αγορες για τα προιοντα τους. Ποιος αγοραζει; μα φυσικα ο νοτος που δεν εχει βιομηχανια και υψηλες τεχνολογιες; Που θα τα βρει τα λεφτα ο μη παραγωγικος νοτος για να αγορασει τα προιοντα του βορα; μα θα παρει δανεια. Ποιος ομως στη αγορα του δινει δανεια; κανενας γιατι ξερουν ολοι οτι δεν ειναι παραγωγικος για να μπορει να τα επιστρεψει. Πως ο βορας θα πεισει τις αγορες να δωσουν δανεια στο νοτο για να πουλησουν τα προιοντα τους; Νατην η Ευρωπαικη Ενωση, μπαινει τροπον τινα ο βορας ως εγγυητης αφου θεωρειται με την Ευρωπαικη Ενωση ως οικονομικος εταιρος, νατο και το ευρω για να φαινεται πιο σοβαρη η εταιρικη σχεση, οι αγορες χαφτουν το παραμυθι και δινουν τα δανεια στο νοτο που σε καμμια αλλη περιπτωση δεν θα τα διναν, ειχαν οι χωρες του νοτου χρεος πριν την Ευρωπαικη Ενωση; οχι βεβαια. Που πηγαν επομενως τα λεφτα των δανειων; μα στις βορειες χωρες φυσικα και κυριως στη Γερμανια απο τις οποιες ο νοτος αγοραζε πανακριβα τραινα, αυτοκινητα, τηλεπικοινωνιες, υποβρυχεια, κλπ. Γιατι οι αγορες λυσιαξαν; μα γιατι τους κοροιδεψε η Γερμανια και τους πηρε τα λεφτα μεσω των δανειων των χωρων του νοτου οι οποιες ολες αδυνατουν να επιστρεψουν τα δανεια, ειναι συμπτωση οτι ολες αδυνατουν; Τι θα γινει απο δω και περα, κατα ποσο οι Γερμανοι ειναι διατεθημενοι να μας δινουν δανεια να ξεχρεωσουμε τα προηγουμενα των αγορων; δεν ειναι διατεθημενοι να το κανουν για μας αλλα για να δειξουν στις αγορες οτι καποια απο τα λεφτα τους θα τα παρουν, και φυσικα δεν προκειται μεσω δανειων στο νοτο να μεταφερουν το πλεονασμα τους στις αγορες, ετσι κι αλλιως ολοι το ξερουν οτι ο νοτος της Ευρωπης χρεοκωπησε και αδυνατει να αποπληρωσει τα οποιαδηποτε δανεια. Και το μελλον απο τι εξαρταται; απο τη μαχη Γερμανων και αγορων για το τι θα παρει ο καθενας στο τελος, που το τελος βεβαια σημαινει και το τελος της Ευρωπαικης Ενωσης και της Ευρωζωνης οπως την ξερουμε. Και ο Σαμαρας τι ρολο παιζει σαυτο το παιχνιδι; Πιστευετε οτι τον ρωταει κανεις;
Σχολίασε ο/η Petros Lenas | 

No comments:

Post a Comment