Thursday 30 August 2012


Σε συνδυασμό με την ανάπτυξηΈτοιμος ο βασικός κορμός των μέτρων

Έτοιμος είναι ο βασικός κορμός των μέτρων ύψους 11,5 δις ευρώ που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, μόλις ανάψει το πράσινο φως η διάσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Με κεντρικό ζητούμενο την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όλα δείχνουν πως βρέθηκε η χρυσή τομή, ώστε να επέλθει η συμφωνία που θα στηρίζεται επί ενός γενικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας.

Τα μέτρα θα παρουσιαστούν και θα ψηφιστούν ως μέρος αυτού του σχεδίου, ώστε να γίνει ορατή και η δικαιολογητική τους βάση, καθώς και η ανταποδοτικότητά τους.
Κατά την χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συμφωνήθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις, ενώ η οριστικοποίηση θα γίνει σε επόμενη συνάντηση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για «ελάσσονα ζητήματα τεχνικής φύσεως», που άλλωστε υπήρξαν και το αντικείμενο της χθεσινοβραδινής συζήτησης των αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων.

Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε πως δεν τίθεται πλέον ζήτημα μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ, κάτι για το οποίο εκδήλωσε την κατηγορηματική άρνησή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Την ίδια ώρα απομακρύνεται και ο κίνδυνος περικοπής των ειδικών επιδομάτων των ενστόλων, με τον κ. Βενιζέλο να μιλά για «απαράβατα όρια».

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση Βενιζέλου για την εθνική στρατηγική υιοθετήθηκε από τους δύο άλλους αρχηγούς. Ειδικότερα, κύκλοι της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι υιοθετήθηκε η πρόταση να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία με την τρόικα, που να περιλαμβάνει τα μέτρα 11,5 δισ., την άμεση εκταμίευση της δόσης, την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και την άμεση μείωση του χρέους.

Η δήλωση Βενιζέλου

«Επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχουν απαράβατα όρια, τα μέτρα πρέπει να έχουν εσωτερική ισορροπία και δικαιοσύνη, να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, να ληφθούν υπόψη οι θυσίες και οι συμβολές στην προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα, κυρίως από αδύναμους και μεσαίους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σημείωσε δε, ότι υπάρχει και ένα όριο που αφορά στα χαμηλά εισοδήματα αλλά και το όριο της μεσαίας τάξης που δεν πρέπει να διαλυθεί γιατί είναι ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας.

«Πρέπει να λέμε την αλήθεια, θα απαιτηθούν πρόσθετες περικοπές και θυσίες, αλλά ο καθένας πρέπει να νιώσει ότι πιάνουν τόπο και είναι δίκαιες, άρα η μάχη για την ανάπτυξη και τη φοροδιαφυγή, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, πρέπει να είναι παράμετροι του πακέτου που θα παρουσιαστεί στη Βουλή και την κοινωνία», ανέφερε. Υπογράμμισε ότι απέναντι στον «καταιγισμό σεναρίων», ο πολίτης πρέπει να είναι επιφυλακτικός, «γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση τι γίνεται στην κοινωνία» και σημείωσε ότι «αυτή την αγωνία της κοινωνίας προσπαθούμε να τη συνδέσουμε με την ανάγκη (η κοινωνία) να σταθεί στα πόδια της».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι κατά τη σύσκεψη, οι τρεις αρχηγοί δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες για τα μέτρα, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται επεξεργασία σε επίπεδο επιτελείων, κάτι που, όπως είπε, θα γίνει και στη συνέχεια θα υπάρξει νέα συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε ότι η συζήτηση έπρεπε να είναι -και ήταν- συζήτηση για την εθνική στρατηγική, με βασικό αντικείμενο να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα και να τοποθετηθούν σε ένα πλαίσιο «ώστε να εμφανιστούμε στη Βουλή και τον λαό, εξηγώντας ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο συμφωνημένο με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας που μας βγάζει από το τούνελ και μας κάνει να είμαστε ασφαλείς, βάζει τέλος στην καταστροφική συζήτηση για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και αλλάζει το κλίμα για την πραγματική οικονομία». Γιατί, όπως εξήγησε, αν δεν ανασχέσουμε την ύφεση και δεν δώσουμε ξανά αισιοδοξία και προοπτική, δεν θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει και πως «θα είμαστε σε θέση όταν ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις να παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο στη Βουλή και την κοινή γνώμη, διότι, όπως τόνισε, «έτσι αποκτούν νόημα και τα περιβόητα μέτρα ώστε να μπορεί ο λαός να τα τοποθετήσει σε μια προοπτική».

Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να καλέσει τα κόμματα για το εθνικό φορολογικό σύστημα.

Η δήλωση Κουβέλη

«Δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των μέτρων για τα 11,5 δισ. ευρώ. Γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές, με τις οποίες είμαι κατηγορηματικά αντίθετος. Να προστατευτούν, για να μη ματώσουν κι άλλο, τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα, είτε αυτά αφορούν σε μισθούς είτε σε συντάξεις.

Υπάρχει αναμφισβήτητα το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι επιτρεπτό να δεχτούν μεγάλες περικοπές, γιατί, σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα στην παρούσα πολιτική και κοινωνική στιγμή, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εκείνοι οι οποίοι υποκαθιστούν το απουσιάζον κοινωνικό κράτος.

Βεβαίως, η προσπάθεια για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ συνεχίζεται με βάση αυτούς του άξονες που διεκδικώ να υπάρξουν. Όχι στις οριζόντιες περικοπές, όχι περαιτέρω μάτωμα της ελληνικής κοινωνίας. Και βεβαίως, η εξεύρεση των ποσών για τη συμπλήρωση των 11,5 δισ. δεν μπορεί να αυτονομείται. Πρέπει να έχει σχέση με ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί. Πρέπει να εντάσσεται στη διεύρυνση του Πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής, αλλά και στο πλαίσιο των ουσιαστικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υπάρξουν και όχι μόνο στο κράτος.

Και πάντα με τον αγώνα και την προσπάθεια η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στο ευρώ».

ΕΡ: Με τα ειδικά μισθολόγια, κύριε Πρόεδρε, τι θα γίνει;

ΑΠ: Συνεχίζεται η συζήτηση και η επεξεργασία των σχετικών αριθμών και βεβαίως, των σχετικών αριθμών που αφορούν σε ανθρώπους, που αφορούν σε λειτουργούς.

ΕΡ: Θα υπάρξει και νέα συνάντηση, κύριε Πρόεδρε;

ΑΠ: Θα υπάρξει και άλλη συνάντηση.

ΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, για τις συντάξεις του ΟΓΑ. Είναι δεδομένο ότι θα περικοπούν;

ΑΠ: Οι συντάξεις του ΟΓΑ, όπως σας έχω πει και την προηγούμενη φορά, δεν πρέπει να περικοπούν και δε θα περικοπούν.

Δηλώσεις Στουρνάρα

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, φαίνεται ότι το πακέτο δεν έχει οριστικοποιηθεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενστάσεις από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Όχι. Το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί. Υπάρχουν ένα – δύο ελάσσονα ζητήματα ανοιχτά ακόμα. Ετέθησαν ερωτήσεις. Συνεχίζουμε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων. Απόψε θα έχουμε μία συνάντηση να δώσουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις και το πακέτο θα κλείσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να μας πείτε ποια είναι αυτά τα ζητήματα τα ελάσσονα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Όχι. Είναι τεχνικής φύσεως. Τώρα δεν έχει νόημα. Είναι καθαρά τεχνικής φύσεως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ειδικά μισθολόγια έχουν κλείσει;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Τα ειδικά μισθολόγια τα συζητούμε ακόμα. Είναι ένα από τα θέματα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα με τον ΟΓΑ, τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Στο βασικό σενάριο δεν υπάρχει μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ».

Μετά τη συνάντηση των τριών αρχηγών, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ. www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment