Wednesday 29 August 2012

ΥΠΕΡ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΦΕΚΤΕΡΘέλουν δημοψήφισμα για το Ευρώ!

Ο Στράχε πανηγυρίζει στις δημοτικές εκλογές του 2010
Βλέποντας την αυξανόμενη απήχηση της αντιευρωπαϊκής ρητορικής του, ο επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ζητεί δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από το Ευρώ, πριν τις εκλογές του φθινοπώρου του 2013. Την ίδια στιγμή, με την «πρόταση Σπιντελέγκερ» για τη δημιουργία μηχανισμού αποπομπής μελών από την Ευρωζώνη συντάσσεται η Υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ. 

Την Τρίτη, η κ. Φέκτερ με συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, υποστήριξε ξεκάθαρα πως «η αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα απέβαινε σε βάρος των Αυστριακών φορολογούμενων» ενώ τόνισε πως η ενότητα της Ευρωζώνης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ευημερίας, από κοινού με την τήρηση των δεσμεύσεων των μελών της για μεταρρυθμίσεις. 

Ωστόσο, η Μαρία Φέκτερ αντιτάχθηκε στην προοπτική ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί κάθε τρεις μήνες να υπάρχει αλλαγή σχεδιασμού»,  ενώ δεν δίστασε να υιοθετήσει την περίφημη «πρόταση Σπιντελέγκερ», η οποία είχε αποδοκιμασθεί τόσο από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Σόιμπλε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο αρχηγός του συντηρητικού – συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες - Λαϊκού Κόμματος, αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, είχε προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού αποπομπής των «άτακτων» μελών από την Ευρωζώνη, με την Φέκτερ να διευκρινίζει πως μέσα στην προσεχή πενταετία κάτι τέτοιο «δεν φαίνεται πιθανό».

Όπως και να έχει, γεγονός είναι ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός παρακολουθεί με ανησυχία την απήχηση των αντιευρωπαϊκών θέσεων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ηγέτη της ακροδεξιάς παράταξης του «Κόμματος των Ελευθέρων», ο οποίος μάλιστα το βράδυ της Δευτέρας έθεσε ως «βέτο» σε μια πιθανή μελλοντική του κυβερνητική συνεργασία τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο της Αυστρίας από την Ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η οξεία αντιευρωπαϊκή ρητορική του Στράχε, ο οποίος στις εκλογές του 2008 είχε λάβει 17,5% των ψήφων, σημειώνει σημαντική απήχηση, καθώς η κρίση χρέους συνεχίζεται και για την ώρα δεν έχει υπάρξει μια συντεταγμένη πολιτική απάντηση από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.  

Συγκεκριμένα, οι εθνικιστές του «Κόμματος των Ελευθέρων» - ο βερμπαλιστικός μαξιμαλισμός των εθνικιστών είναι απανταχού ο ίδιος - υπολογίζουν ότι στις εκλογές της επόμενης χρονιάς δύνανται σχεδόν να διπλασιάσουν τη δύναμή τους, κοντά στο 33,4%, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Στράχε στη Δημόσια αυστριακή τηλεόραση, στο πλαίσιο του θεσμού των «Θερινών Συνεντεύξεων». 

Παράλληλα, επιχείρησε να αποδομήσει την πιθανή επιτυχία, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ενός ακόμη ακροδεξιού πόλου στην Αυστρία, του υπό ίδρυση κόμματος του  εξίσου αντιευρωπαϊστή δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Φρανκ Στρόναχ, κατηγορώντας τον για «σχέσεις με το πολιτικό καταστημένο» και μιλώντας για «απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων». 

Επιπλέον, ο Στράχε υποστήριξε ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα αποτελέσουν μια καθαρή μονομαχία ανάμεσα στον ίδιο και τον νυν καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ενώ «ξεκαθάρισε» πως… «δεξιά του Κόμματος των Ελευθέρων δεν υπάρχει χώρος για κανέναν».

Πώς το έλεγε ο Γιούργκεν Χάμπερμας; «Ύφεση έχουμε όταν ανεβαίνει η ανεργία και η Ακροδεξιά»; Ορθόν.                                                               WWW.ELZONI.GR 

No comments:

Post a Comment