Wednesday, 29 August 2012


Σκληρές δηλώσεις ΣαμαράΠρώτη ήττα για το «Λόμπι της Δραχμής»
Ανέβασε χθες τους τόνους ο πρωθυπουργός, αντιδρώντας στο διαρκές σφυροκόπημα που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πρώτη ημέρα των επαφών του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ενημέρωσε για τις συναντήσεις του στο εξωτερικό τον Κάρολο Παπούλια, ο κ. Σαμαράς μίλησε και πάλι για το «λόμπι της δραχμής», που έχασε «έναν αποφασιστικό γύρο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «δύσκολες αποφάσεις» που καλείται να λάβει η κυβέρνηση, την ώρα που ο ένας εταίρος, ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του ξεκαθάριζε πως προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητήσει την εθνική στρατηγική ανάκαμψης και όχι επιμέρους μέτρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς έστειλε το μήνυμα ότι δίνεται μάχη «για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, για να φέρουμε πιο κοντά αυτό που και οι τρεις αρχηγοί έχουμε αποφασίσει: να φέρουμε πιο κοντά: Την ανάκαμψη και περισσότερες θέσεις εργασίας».

Στο εξωτερικό μέτωπο, χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ επανέλαβε πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα από την τρόικα», υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

«Όταν η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας είναι έτοιμη, το Eurogroup θα τη λάβει υπόψη του και θα βγάλει τα συμπεράσματά του», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου. «Επικεντρώνουμε στην ουσία. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες», κατέληξε.

Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του εκπροσώπου Τύπου Π. Σκουρλέτη, επανήλθε στις επιθέσεις του και απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού δήλωσε:

«Όσο και αν προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να δικαιολογήσει τον υφεσιακό και αντικοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του, δεν μπορεί να κρύψει πως αυτή είναι που οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και υπονομεύει τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη. Ο κ. Σαμαράς και οι όμοιοί του σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι αυτοί που συγκροτούν το λόμπυ της χρεοκοπίας και με την πολιτική τους ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία και αποδομούν την Ε.Ε.».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της Κ.Ε. ζήτησε από τον πρωθυπουργό ενημέρωση «σε διμερές επίπεδο» όλων των κομμάτων και της Βουλής για τις συζητήσεις που είχε στη Γερμανία και στη Γαλλία, πριν από την ανακοίνωση του πακέτου των νέων μέτρων.

Δηλώσεις για την Ελλάδα πάντως έκανε χθες και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, υποστηρίζοντας πως «μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελούσε αποτυχία για την Ευρώπη» και υποστηρίζοντας την ανάγκη για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης μέχρι το Δεκέμβριο.

Ιδιαίτερο τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα δήλωσε τη Δευτέρα στη Μπούντεσταγκ, ο Μίκαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

Όπως προειδοποίησε, πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενέχει και γεωπολιτικό εκτός από οικονομικό κίνδυνο, καθώς ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποσταθεροποιούσε ακόμα περισσότερο την ήδη ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Πιστεύω πως πρέπει να διευρύνουμε τον διάλογο (για την Ελλάδα) πέρα από τις καθαρά χρηματοοικονομικές και οικονομικές διαστάσεις (του θέματος)», είπε. «Απλά ρίξτε μια ματιά στον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας την εγγύτητα της χώρας με τη Μέση Ανατολή, όπου εκτυλίσσεται εμφύλιος πόλεμος στην Συρία, αλλά και στις ακόμα ευάλωτες χώρες των Βαλκανίων.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και ο Άρμιν Λάσετ, από το ίδιο κόμμα, δήλωσε στο Reuters ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ  θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη και ανεπιθύμητες αναταραχές στην νότια Ευρώπη.

«(Μια έξοδος) ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα με δισεκατομμύρια σε ένα τέτοιο σενάριο», είπε, προσθετοντας: «Διακυβεύονται πολύ περισσότερα εδώ από το αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις(του μνημονίου)».

Ωστόσο, τόσο ο Λάσετ όσο και ο Μάιστερ επανέλαβαν ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στις συμφωνίες οικονομικής στήριξης που έχει υπογράψει.

Ρέσλερ και Βεστερβέλε

Έκκληση για τη διάσωση του ευρώ απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ μιλώντας στη διάσκεψη των πρέσβεων ωστόσο επανέλαβε ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την συνέπεια των κρατών όσον αφορά στην τήρηση των κανόνων.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν παροχές χωρίς αντιπαροχές, για να μπορέσουν τα κράτη που διέρχονται κρίση να σταθούν ξανά στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις», τόνισε ο Φ. Ρέσλερ και πρόσθεσε ότι αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αξιοπιστία της ευρωζώνης.

Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαρακτήρισε αντιπατριωτική την αντιευρωπαϊκή ατμόσφαιρα που δημιουργούν ορισμένοι στη χώρα, υπονοώντας τις δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Όπως σημείωσε, η οικονομία εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές ωστόσο διευκρίνισε ότι παραμένει αντίθετος στην ιδέα της αμοιβαιοποίησης των χρεών των ευρωπαϊκών κρατών και στην προοπτική περαιτέρω επιβάρυνσης της Γερμανίας.

No comments:

Post a Comment