Friday, 17 August 2012


Επισκόπηση τύπου

«Όποιος δεν τηρεί τις συμφωνίες…»

Σκεπτικισμό εκφράζουν πολλοί Γερμανοί πολιτικοί για το ελληνικό αίτημα σχετικά με τη χρονική παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας.
«Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα να δώσουμε στους Έλληνες μία ακόμη χρονική παράταση, προκειμένου να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις» δηλώνει στην εφημερίδα «Berliner Zeitung» ο Στέφαν Μίλερ, στέλεχος των συγκυβερνώντων Βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών. Ο Βαυαρός πολιτικός υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπει τη θέληση της Αθήνας να τηρήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές της.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέρινγκ, ο οποίος δηλώνει στην εφημερίδα «Die Welt» ότι «δεν θα συναινέσει στην αθέτηση συμφωνιών που έχουν ήδη γίνει». Από την πλευρά του ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Νόρμπερτ Μπάρτλε, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού, επισημαίνει: «Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε βασικές αρχές, ωστόσο μπορούμε ίσως να συζητήσουμε για κάποια επιμέρους στοιχεία».
Διαμάχη Ρέσλερ-Σρέντερ

Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας από τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ
«Δεν μπορεί να γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, μιλώντας σήμερα το πρωί στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Από την πλευρά του, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας και αυτός στην ARD δήλωσε ότι «ο Ρέσλερ προσπαθεί να σώσει τη θέση του, ως υπουργού και επικεφαλής των φιλελευθέρων, με επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας».
Στη συζήτηση περί αλληλεγγύης στην Ε.Ε. ο υπουργός Οικονομίας παρεμβαίνει σήμερα- χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες χώρες- και με άρθρο στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», στο οποίο εκφράζει την προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή ιδέα. Μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών με σαφείς κανόνες που ισχύουν για όλους. Έτσι προασπίζουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Όποιος συμφωνεί με αυτήν την αντίληψη, είναι καλοδεχούμενος. Η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στην αρχή της αλληλεγγύης. Εξ’ αντιδιαστολής συμπεραίνουμε όμως και το εξής: όποιος δεν τηρεί τις συμφωνίες, δεν μπορεί να περιμένει και συμπαράσταση για τη στάση του αυτή. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν αποτελεί υποκατάστατο για την έλλειψη αξιόπιστης διακυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας»

Η γραμμή Βεστερβέλε

Ο Γκίντο Βεστερβέλε φαίνεται να βλέπει θετικά το ενδεχόμενο μίας χρονικής παράτασης.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας χθες στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel» άφηνε να εννοηθεί ότι βλέπει θετικά την προοπτική της χρονικής παράτασης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διαχειριστεί κανείς τον χρόνο που χάθηκε λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού τύπου, ο Βεστερβέλε προετοιμάζει μία κοινή εκδήλωση με όλους τους εν ζωή πρώην υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και με σύνθημα «Μαζί για την Ευρώπη». Οι Γερμανοί πολιτικοί θέλουν να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο την κοινή γνώμη ως προς ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και κυρίως να επισημάνουν ότι «η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από κοινή αγορά και κοινό νόμισμα». Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν, εκτός του Βεστερβέλε, οι φιλελεύθεροι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Χανς Ντίτριχ Γκένσερ και Κλάους Κίνκελ, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Γιόσκα Φίσερ από το κόμμα των Πρασίνων. Ο επίσης φιλελεύθερος Βάλτερ Σέελ, υπουργός Εξωτερικών στην περίοδο 1969-1974, δεν θα καταφέρει να παρευρεθεί για λόγους υγείας.
Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης : Δήμητρα Κυρανούδη                                        dw de

No comments:

Post a Comment