Monday, 27 August 2012

Θετική αποτίμηση των διεθνών επαφώνΣτροφή στο εσωτερικό μέτωπο με το βλέμμα στην επιστροφή της τρόικας

Μετά από μια επιτυχημένη πρώτη μάχη εκτός συνόρων, η κυβέρνηση προετοιμάζεται τώρα για την αντιμετώπιση του εσωτερικού μετώπου, τόσο όσον αφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης και την συμπεριφορά τους, όσο και όσον αφορά στο εσωτερικό της και στο εσωτερικό των κομμάτων που την στηρίζουν.

Ήδη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ενημερώσει τηλεφωνικά τους κυβερνητικούς εταίρους κ. κ. Βενιζέλο και Κουβέλη σχετικά με το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα του πρώτου κύκλου συνομιλιών του, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με τους κ. κ. Γιουνκέρ, Μέρκελ και Ολάντ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας επίκειται νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν τα φλέγοντα θέματα του πακέτου των 11,7 δις ευρώ και του προϋπολογισμού.

Ο κεντρικός στρατηγικός στόχος μιας θετικής έκθεσης για την τρόικα παραμένει, προκειμένου να υπάρξει καλό κλίμα τόσο στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, όπου θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα με επιχειρηματολογία που θα επικεντρώνεται στην ύφεση και στην ανάγκη για την ανάσα της επιμήκυνσης, αλλά και στην εξασφάλιση της δόσης των 31 δις ευρώ.

Ο πρώτος στόχος, αυτός της προσπάθειας για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων θεωρείται πως έχει επιτευχθεί κατά μεγάλο μέρος, αλλά, όπως είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, υπάρχει αισιοδοξία σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά και ανάγκη για έργα. 

«Ολοκληρώθηκε ένα ταξίδι πολυσήμαντο, με τις επαφές μου με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα και στην εξέλιξη της κρίσης. Συναντήσεις που ήταν καλά προετοιμασμένες και οι οποίες μας επέτρεψαν σιγά σιγά να ανατρέψουμε ένα κλίμα που υπήρχε σε βάρος του τόπου μας. Επαναλαμβάνω: σιγά σιγά, και το λέω αυτό διότι οι πάντες ζητούν αποδείξεις γι' αυτή την αλλαγή πορείας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Όπως επίσης είπε, «δόθηκε ευκαιρία και προς τον διεθνή Τύπο, με τον οποίον ήρθα σε επαφή, να αποκτήσει μια πραγματική γνώση, ώστε να επέλθει και κάποια κατανόηση των προβλημάτων και να μπορέσει ο κόσμος που μας ακούει στο εξωτερικό, που ακούει για την Ελλάδα, να έχει μία καλύτερη δυνατότητα προσέγγισης από εκείνη που είχε μέχρι τώρα».

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, κατέληξε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, να παραμείνει στην Ευρωζώνη και «εμείς αυτήν τη μάχη δίνουμε, πέρα και πάνω από κόμματα και φωνές που ακούγονται. Εμείς αυτή τη μάχη θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε, γιατί αυτό απαιτεί σήμερα η πατρίδα μας και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά τις επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, δίνοντας έμφαση στη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που υπήρξε περισσότερο θερμός ως προς την υποστήριξη των ελληνικών αιτημάτων. 

Παρ΄ όλα αυτά, η καγκελάριος Μέρκελ έδειξε αμέσως τις προθέσεις της με την χθεσινοβραδυνή «θερινή» συνέντευξή της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η κ. Μέρκελ κάλεσε τα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού να είναι πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους και να αποφεύγουν να μιλούν περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ, παραδεχόμενη ότι «η Ευρώπη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της από την έναρξη της κρίσης πριν από τρία χρόνια».

Συγκεκριμένα, η καγκελάριος ζήτησε από όλους να ζυγίζουν τα λόγια τους πριν μιλήσουν για την Ελλάδα, ενώ αναφερόμενη στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί σοβαρά», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «χάθηκε πολλή εμπιστοσύνη τα τελευταία 2,5 χρόνια» και για αυτό όπως είπε, «κάθε μέρα μετράει για να ενισχυθούν οι προσπάθειες και να εφαρμοστούν πραγματικά τα υπεσχημένα». 

Κάλεσε δε όλους να περιμένουν την έκθεση της τρόικας. «Όταν μιλάμε για την Ελλάδα, αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι επί τόπου παρακολουθούν την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων», τόνισε και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα αποκατάστασης της αξιοπιστίας στην Ευρωζώνη.

«Είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως και άλλοι, ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Αλλά όταν λέμε και εμείς ότι ζητάμε αξιοπιστία, τότε και οι Έλληνες δικαιούνται να περιμένουν ότι και εμείς θα κρίνουμε στην βάση αυτής της έκθεσης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει με τεχνογνωσία και συμβουλές, «διότι διακυβεύονται πολλά, όταν μιλάμε για την Ελλάδα». 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, δήλωσε: «Έχουμε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης και τώρα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για την εφαρμογή αυτού του πακέτου και για αυτό μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον παρακάλεσα αυτό το πακέτο να εφαρμοστεί. Θα δω την έκθεση και θα κρίνω μετά».

Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεάτριας σχετικώς με το εάν η ίδια ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που υποφέρουν, η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε σε ό,τι αφορά την ίδια, ότι «πρόκειται πάντα για τους ανθρώπους, τους ανθρώπους στην Γερμανία και στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Αλλά πρέπει βεβαίως να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες, ξέρω τι περνάνε πολλοί στην Ελλάδα, το άδικο είναι ότι πολλοί που έχουν λεφτά έχουν φύγει και έχουν επενδύσει αλλού και πρέπει σε πολλά σημεία να την πληρώσουν οι απλοί άνθρωποι. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό, για αυτό λέω ότι το ευρώ θα παραμείνει σταθερό νόμισμα, μόνο εάν ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως Ευρωπαίοι, η οποία χάθηκε διότι στο παρελθόν κατ' επανάληψη δεν τηρήθηκαν δεσμεύσεις».

«Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας», δηλώνει από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγηθεί εκτός νομισματικής ένωσης, ούτε από τα λόγια των Γερμανών πολιτικών».

Σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag», ο κ. Σολτς παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απάντηση στο ερώτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει μια ανταπόδοση για την αλληλεγγύη που λαμβάνει», αναφερόμενος στην σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, την μεγαλύτερη φορολογική εντιμότητα και την λειτουργική διοίκηση.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τάσσεται ακόμη υπέρ της υπεράσπισης του ευρώ με όλα τα μέσα και προειδοποιεί όποιον ποντάρει εναντίον του κοινού νομίσματος ότι θα διαψευσθεί.

«Η Ευρώπη έχει μικρότερο χρέος από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και μεγάλη οικονομική δύναμη. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε την νομισματική πολιτική και το αγωνιστικό μας φρόνημα», διακηρύσσει και κάνει λόγο για την ανάγκη εφαρμογής του Δημοσιονομικού Συμφώνου και της εισαγωγής της κοινής τραπεζικής εποπτείας, μέτρα τα οποία, όπως λέει, θα συμβάλουν στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. 

Οι δηλώσεις Ολάντ 

Κυρίες και κύριοι, είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντά τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, μετά τις εκλογές στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Και βεβαίως, υπογράμμισα σ’ αυτή τη συνάντηση, κατ’ αρχήν, τη βαθειά φιλία που ενώνει τις δύο χώρες και την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε.

Χαιρέτισα τις επώδυνες προσπάθειες τις οποίες έχει κάνει ο ελληνικός λαός εδώ και 2,5 χρόνια και, σε μια στιγμή που πρέπει ακόμη να αναληφθούν δεσμεύσεις, θα πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση όλων αυτών που έχουν ήδη γίνει. 

Βεβαίως, για μένα, δεν τίθεται θέμα της θέσης της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι και μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει αξιοπιστία και οι Έλληνες πολιτικοί βούληση για να οδηγήσουν τις μεταρρυθμίσεις έως την ολοκλήρωσή τους. Όλα αυτά, βεβαίως, με τρόπο που να μπορεί να τα αντέξει ο ελληνικός λαός.

Η Έκθεση της τρόικα θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις, όχι μόνο οικονομικές, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες αποφάσισε, με τις εκλογές, ο ελληνικός λαός. Και τότε, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει αυτό που έχει να κάνει.

Δεσμεύσεις, λοιπόν, και από τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως αποφάσεις. Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον κ. Σαμαρά που ήρθε εδώ, για τον τρόπο με τον οποίο μίλησε για τον γαλλικό λαό και για τη σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. 

Οι δύο χώρες μας ενώνονται από την ιστορία, αλλά πιστεύω και από το μέλλον μας. Έχουμε κοινές αξίες, όπως η Δημοκρατία και η ελπίδα που πρέπει να δώσουμε στους λαούς μας.

Οι δηλώσεις Σαμαρά
Θα πω δυο λόγια στα γαλλικά και στη συνέχεια θα μιλήσω στα ελληνικά.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για το γεγονός που μας δεχθήκατε σήμερα. Σήμερα που ήταν μια ημέρα γεμάτη συμβολισμούς για την ιστορία της Γαλλίας, αλλά και για την ιστορία της Ελλάδος. Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας για να εκφράσω απέναντι στον γαλλικό λαό τις ευχές του ελληνικού λαού, σε ό,τι αφορά την επέτειο για την απελευθέρωση του Παρισιού. 

Οι δύο λαοί είναι στενά συνδεδεμένοι, έχουν σφυρηλατηθεί οι σχέσεις τους μέσα από κοινούς αγώνες στο όνομα της ελευθερίας, αλλά και κοινών ιδεωδών. Τα έθνη Γαλλίας και Ελλάδος έχουν μία ιστορική μνήμη, η οποία πραγματικά, δικαίως, θα πρέπει να τους κάνει να αισθάνονται υπερήφανοι. 

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στα ελληνικά, είπε τα εξής:

Θα ήθελα να αναφέρω ότι σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον Γάλλο Πρόεδρο και να συζητήσουμε τις μεγάλες απειλές, τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και τις κοινές προοπτικές που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη. 

Κάποιοι ποντάρουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Βρίσκομαι εδώ για να διαβεβαιώσω τον Γάλλο Πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι σήμερα αποφασισμένη να τα καταφέρει. Και θα τα καταφέρει. Να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεραστεί η κρίση της. Να παραμείνει, όπως είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος, μέσα στην ευρωζώνη και να ξαναπαίξει τον ρόλο που της πρέπει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι μια τέτοια επιτυχία της Ελλάδας θα παίξει και έναν ευρύτερο ρόλο. Θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματά της και ενωμένη να προχωρά μπροστά.

Μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι η προϋπόθεση για να πιάσουμε τους στόχους που έχει βάλει και η Ελλάδα και η Ευρώπη, που είναι η εξάλειψη των ελλειμμάτων, του χρέους, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η ανάγκη δηλαδή να γίνουν οι οικονομίες πιο ανταγωνιστικές, οι αποκρατικοποιήσεις και η δικαιοσύνη και επιτρέψτε μου να πω ιδιαίτερα η φορολογική δικαιοσύνη.

Αλλά για να πετύχουμε όλα αυτά, να μην ξεχνάμε την ανάπτυξη. Οικονομίες που αργοπεθαίνουν χωρίς ανάπτυξη, δεν εξυγιαίνονται. Τελικά, ισοπεδώνονται. Κι εμείς θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας στο ακέραιο, γι’ αυτό και πρέπει να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο της ύφεσης άμεσα. 

Θέλω να επαναλάβω ότι οι Έλληνες είμαστε λαός υπερήφανος. Δεν μας αρέσει καθόλου να δανειζόμαστε και να εξαρτώμεθα από δανεικά χρήματα. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ανάπτυξη. 

Και κάτι τελευταίο: Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, Ευρώπη, μεταξύ άλλων, σημαίνει Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια. Οι κοινωνίες που δοκιμάζονται έχουν ανάγκη να κρατήσουν ζωντανή την Ελπίδα, όρθια τη Δημοκρατία και ακέραιη την Αξιοπρέπειά τους, ώστε να συγκρατήσουν ενωμένη τη χώρα τους, ώστε να υπάρξει κοινωνική συνοχή στη χώρα τους.

Και επειδή ξέρω ότι ασπάζεστε αυτές τις απόψεις και επειδή το είπατε και προηγουμένως στη συνάντηση που είχαμε, θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή τη θέση σας, καθώς και για τη φιλία και τη συμπαράσταση που εκφράζει η Γαλλία απέναντι στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ. 

Οι αντιδράσεις
Μία πιθανή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ θα στοίχιζε πολύ ακριβότερα απ' ό,τι μία παράταση χρόνου, πιστεύει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, τασσόμενος ανοικτά υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν από την Αθήνα τα συμφωνηθέντα. 

Ωστόσο, την αντίθεσή της με το σενάριο της επιμήκυνσης διακηρύσσει η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαρία Φέκτερ, επικεφαλής του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Εστεράιχ», ο καγκελάριος Φάιμαν «βλέπει» πολύ καλές πιθανότητες να τηρηθούν τελικά τα συμφωνηθέντα από την Ελλάδα και να της δοθεί ως αντάλλαγμα περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των χρεών της, που, όπως αναφέρει, μπορεί να «είναι δύο ή τρία χρόνια ... αλλά αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί». 

Όπως επισημαίνει, η κρίση στην Ελλάδα είναι τόσο βαθιά και η ανεργία τόσο υψηλή, ώστε, χωρίς μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής, δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει, ωστόσο, όπως σημειώνει, τα πράγματα θα αποσαφηνιστούν μετά την έκθεση της τρόικας στα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, όσοι διατυπώνουν την άποψη ότι μια αποπομπή των Ελλήνων από το ευρώ θα στοίχιζε φθηνότερα από μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ψεύδονται, καθώς, όπως υπογραμμίζει, με δραχμές οι 'Ελληνες δεν θα μπορούσαν καθόλου να πληρώσουν τα χρέη τους, η χώρα θα οδηγείτο σε φτωχοποίηση και η Ευρώπη θα έπρεπε να βοηθήσει με δισεκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά, υποστηρίζει, θα ήταν πάρα πολύ ακριβότερα από ό, τι μια παράταση χρόνου. 

Σημειώνεται ότι ήδη από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος έχει εκφράσει τη θέση ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους Ελληνες για την εξυγίανση της οικονομίας τους. «Πρέπει να τους δοθεί αέρας για να αναπνεύσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, η υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα «Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ», υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατή μια εκ νέου επιμήκυνση χωρίς να υπάρξουν αλλαγές, και γι' αυτό το ερώτημα που τίθεται, είναι αν η χώρα θα βρει τον δρόμο, ο οποίος θα της επιτρέπει να σταθεί στα πόδια της και να επιστρέψει στις χρηματαγορές. 

Η ίδια παρατηρεί πως η αντοχή των δανειστών και των Αυστριακών φορολογούμενων έχει φτάσει στα όρια της, αλλά η Αυστρία είναι πρόθυμη να παράσχει στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια, με την οποία μπορεί να βοηθηθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, να μπορέσουν να αντληθούν κοινοτικοί πόροι ή να δημιουργηθεί ένα κτηματολόγιο, όπως επίσης και η οικοδόμηση αποτελεσματικών φορολογικών υπηρεσιών. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στο Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα, υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να αναγκάζεται «να εγγυάται την διατήρηση κρατών - μελών στην ευρωζώνη με κάθε τίμημα».

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι τα σχέδια της ΕΚΤ για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων των χωρών μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, εγκυμονούν τον κίνδυνο η πρακτική αυτή «να προκαλέσει εθισμό σαν τα ναρκωτικά». 

«Μια τέτοια πολιτική βρίσκεται κοντά κατά την άποψή μου στην κρατική χρηματοδότηση μέσω του πιεστηρίου», σημειώνει ο Βάιντμαν στο Der Spiegel. «Στις δημοκρατίες, τα κοινοβούλια και όχι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αποφασίζουν για μια τέτοια αμοιβαιοποίηση των κινδύνων», υπογραμμίζει, 
επισημαίνοντας ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τον κίνδυνο, η χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα να προκαλέσει εθισμό σαν τα ναρκωτικά». 

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, ο επικεφαλής της Bundesbank σημειώνει πως είναι σημαντικό «να μην προκληθεί περαιτέρω ζημιά στην εμπιστοσύνη που υπάρχει στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης και οι αξιώσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική του προγράμματος βοήθειας να διατηρούν την αξιοπιστία τους». www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment