Saturday, 3 August 2013

Κάρτες ανέπαφων πληρωμών

Κατακτούν και την ελληνική αγορά οι κάρτες ανέπαφων πληρωμών
Κυκλοφορούν ήδη σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου και σε περισσότερες από 25 στην Ευρώπη. Για ποσά έως 25 ευρώ δεν απαιτείται καν η χρήση PIN ή υπογραφής.
του Αλεκου Λιδωρικη

Αργησαν, αλλά βρίσκονται πλέον και στην ελληνική αγορά οι κάρτες ανέπαφων πληρωμών και αναμένεται να γνωρίσουν μεγάλη ανάπτυξη αποτελώντας το ενδιάμεσο στάδιο, πριν οδηγηθούμε σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι, μέσω του οποίου θα πραγματοποιούμε το σύνολο των αγορών μας, χωρίς πλέον να έχουμε παρά ελάχιστα ή και καθόλου μετρητά στην τσέπη μας. Κυκλοφορούν ήδη σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου και σε περισσότερες από 25 στην Ευρώπη.
Με τις ανέπαφες πληρωμές, δηλαδή τις κάρτες που δεν χρειάζεται να τις εισάγουμε στα γνωστά μας τερματικά που συναντάμε στα σημεία συναλλαγών, απλά θα τις περνάμε από μικρή απόσταση από αυτά και η συναλλαγή μας θα ολοκληρώνεται σε ελάχιστα μόνο δευτερόλεπτα. Για την ακρίβεια σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα, όταν με τις συμβατικές πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες χρειάζονται σήμερα 30 περίπου δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο.
Σήμερα, στη χώρα μας κυκλοφορούν 45.000 περίπου κάρτες ανέπαφων πληρωμών, που γίνονται αποδεκτές από 1.000 περίπου τερματικά, που βρίσκονται σε επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα, ενώ, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, θα ξεπεράσουν τις 80.000 στο τέλος του 2013 και θα γίνονται αποδεκτές σε πάνω από 3.000 σημεία. Σημειώνεται ότι, για πληρωμές έως 25 ευρώ δεν απαιτείται καν η χρήση PIN ή υπογραφής.
Οπως επισημαίνεται από αρμόδια τραπεζικά στελέχη, συγκριτικό πλεονέκτημα των κατόχων καρτών ανέπαφων συναλλαγών είναι η ασφάλεια, καθώς και η ταχύτητα στις συναλλαγές, ενώ για τις επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, έρευνες έχουν δείξει ότι πετυχαίνουν αύξηση του τζίρου τους, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για κάθε συναλλαγή, περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό. Επίσης, για τους εμπόρους σημαντικό θεωρείται το γεγονός, ότι μειώνεται το κόστος διαχείρισης των μετρητών, που ισούται στο 2,5% του συνολικού τους τζίρου.
Η μεγάλη ώθηση για την καθοριστική ανάπτυξη των ανέπαφων πληρωμών και στη χώρα μας, ως εναλλακτικού τρόπου πληρωμών, θα αποτελέσει η δυνατότητα χρήσης τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως στο μετρό, στα λεωφορεία αλλά και στα ταξί. Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανισμοί εκδόσεων καρτών βρίσκονται σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξετασθούν οι δυνατότητες υλοποίησης σχετικών τρόπων πληρωμής. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ραγδαίας ανάπτυξης των ανέπαφων πληρωμών σε μέσα μεταφοράς στην Ευρώπη, αναφέρεται η περίπτωση των παραδοσιακών λεωφορείων του Λονδίνου, όπου ήδη το 20% των συνολικών συναλλαγών σε αυτά γίνεται με την τεχνολογία των ανέπαφων πληρωμών, μόλις μερικούς μήνες μετά την υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής σε 8.500 λεωφορεία.
Μετά τις ανέπαφες πληρωμές μέσω του πλαστικού χρήματος, θα ακολουθήσει και στη χώρα μας, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, από το 2014 και το ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Με απλά λόγια, όλα τα μέσα πληρωμών που διαθέτει ένας συναλλασσόμενος, πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες, καταθετικοί λογαριασμοί κ.λπ., θα είναι ενσωματωμένα με ειδικό λογισμικό σε μια εφαρμογή στο κινητό μας τηλέφωνο. Για οποιαδήποτε πληρωμή θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, από την αγορά ενός εισιτηρίου λεωφορείου μέχρι την αγορά ενός αυτοκινήτου, απλά θα πλησιάζουμε το κινητό μας στο τερματικό του περιπτέρου, του μέσου μεταφοράς, της επιχείρησης και το μόνο δίλημμά μας θα είναι, σε ποιο από τα μέσα πληρωμών που εμφανίζονται στην οθόνη μας θα κάνουμε κλικ, ώστε να ολοκληρωθεί η αγορά μας.
Εξάλλου, η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και συναλλαγών μέσω πλαστικού χρήματος θα οδηγήσει και σε χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής, που αποτελεί κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου. Ερευνα για τη χρήση πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα, για λογαριασμό της Visa, αναφέρει ότι μια αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα μας κατά 5%, 10% και 15% θα οδηγούσε σε μείωση της παραοικονομίας κατά 2%, 3% και 5% αντίστοιχα, δηλαδή 1 - 2,5 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον κρατικά έσοδα που θα προέκυπταν από την απόδοση του ΦΠΑ, θα ανέρχονταν σε περίπου 230 - 575 εκατ. ευρώ.
www.kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment