Thursday, 1 August 2013

POLITIKI

Πολιτική

H καταδίκη του Μάνινγκ διχάζει

Η καταδικαστική απόφαση για τον στρατιώτη Μάνινγκ διχάζει τις ΗΠΑ. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την καταδικάζουν, ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να είναι αυστηρότερη.
Η απόφαση της δικαστού Ντενίζ Λιντ μετά από μια δύσκολη δίκη και δεκαέξι ώρες διαβουλεύσεων, δεν προκάλεσε εκπλήξεις. Ο κατηγορούμενος Μπράντλι Μάνινγκ κρίθηκε ένοχος στις 20 από τις 22 κατηγορίες, αλλά απαλλάχθηκε από την βαρύτερη κατηγορία της βοήθειας προς τον εχθρό. Ο πρώην αναλυτής της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού στρατού απειλείται τώρα με ποινή κάθειρξης έως και 136 ετών.
Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ όταν βρέθηκε ως στρατιώτης στο Ιράκ, ανάμεσα στο Νοέμβριο του 2009 και το Μάιο του 2010, διοχέτευσε στην αποκαλυπτική πλατφόρμα Wikileaks περίπου 700.000 μυστικά έγγραφα. Ανάμεσα τους ήταν και ένα βίντεο όπου παρουσιάζεται μια επίθεση με αμερικανικό ελικόπτερο στη Βαγδάτη. Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίθεσης είχαν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι.
O Μπράντλι Μάνινγκ O Μπράντλι Μάνινγκ
Ο Λάρι Κορμπ, ο οποίος ήταν σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα ασφαλείας την περίοδο διακυβέρνησης από τον Ρίγκαν, μιλώντας στην Deutsche Welle εκτιμά πως η απόφαση ήταν δίκαιη. Όπως σημειώνει, «δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Μάνινγκ έδωσε μυστικά έγγραφα. Η πραγματική ερώτηση είναι εάν αυτά τα έγγραφα στήριξαν τον εχθρό και υπέσκαψαν τις προσπάθειες της Αμερικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτό δεν το πιστεύω. Είναι γελοίο. Η Αλ Κάιντα γνώριζε ότι την κυνηγάμε».
Απόφαση παραδειγματισμού;
Όπως η αμερικανική κοινή γνώμη, έτσι και οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά την απόφαση του δικαστηρίου. Ο Μαρκ Γιάκομπσεν από το γερμανικό Ίδρυμα Μάρσαλ θεωρεί ότι η κατηγορία για στήριξη του εχθρού ευσταθεί. Όπως λέει, «θα έβρισκα καλή μια ακόμα πιο αυστηρή απόφαση για τον Μάνινγκ. Το πιο σημαντικό μήνυμα όμως, είναι ότι κρίθηκε ένοχος για τις περισσότερες κατηγορίες».
Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν την απόφαση Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν την απόφαση
Αντίθετη άποψη έχει ο δημοσιογράφος Τζέιμς Μπάμφορντ, ο οποίος έχει γίνει διάσημος με τα βιβλία του, που ασκούν κριτική στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA). Μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε πως μπορεί ο Μάνινγκ να έδωσε πολλά ντοκουμέντα, ωστόσο δεν ήταν σημαντικά για την ασφάλεια και τα περισσότερα από αυτά η κυβέρνηση δεν τα είχε διαβαθμίσει ως απόρρητα.
Η Wikileaks καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου λέγοντας πως πρόκειται για «μια επικίνδυνη, ακραία πολιτική ασφαλείας της κυβέρνησης Ομπάμα». Για πολλούς ειδικούς η απόφαση αυτή έχει έναν χαρακτήρα παραδειγματισμού.
Gero Schieß / Μαρία Ρηγούτσου      DW DE
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

No comments:

Post a Comment